Geçmediği köprüye, tünele, otoyola, gitmediği havalimanına, tren garına, tüketmediği elektriğe milyarlarca dolar para ödemek zorunda kalan vatandaşın, Portekiz modeliyle kamu-özel-işbirliği projelerinden kurtulabileceği bildirildi.
Sözcü'den Erdoğan Süzer haberine göre, TEPAV'ın yayımladığı ve kamu-özel-işbirliğiyle (KÖİ) yapılan aşırı pahalı projelerin ülkeye zararını ortaya çıkaran raporda, Portekiz'in de Türkiye gibi benzer şekilde KÖİ projelerinin ağır yükü altına girdiği, ancak şirketlerle yapılan yeniden müzakere sonucundan yükü hafiflettiği belirtildi. Raporda, Türkiye'nin de Portekiz'i örnek alıp projelerde indirime gitmesi önerildi. ‘Cebimizden tek kuruş çıkmayacak' denilerek önerilen KÖİ modeli Portekiz için de kabus oldu. KÖİ modelini ilk kez 1993 yılında Vasca da Gama köprüsünün yapımında kullanan Portekiz, ilk etapta bütçeden para çıkmadığı için otoyollar başta olmak üzere çok sayıda işi KÖİ modeliyle yaptırdı. Ancak geri ödeme günü gelip bütçeye 20 milyar Euro'luk yük binince vahim gerçekle karşılaşıldı. Zayıf ekonomisiyle iflasın eşiğine sürüklenen Portekiz'e 2011 yılında Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF 78 milyar Euro'luk kurtarma paketi açtı. Paketin bir şartı da bir daha asla KÖİ projesine onay vermemesi ve mevcut KÖİ projelerinin yeniden müzakere edilip düzeltilmesi oldu.
Bizdekilerin de doyması lazım böyle bir şey için ama imkansız. Yıllardır yiyorlar hala doyan görmedim bir de yanlarında daha çok aç getiriyorlar. Bizde zor. Bir de mantıklı bir iş bu yapılan o açıdan da ters bize.
Arada fark var onlar yanlış modeli seçti ama bunu seçerken sırf birilerini zengin etmek için yapmadı. O yatırımları yapmak için bütçeleri yoktu ve ekonominin düzeleceğini ve o makul olmasına rağmen yolcu garantilerinin tutacağını sandılar. Biz de usulsüzlük, peşkeş, zengin etme, çıkar sağlama her şey var. Bizimkilerle masaya oturmamaları lazım yoksa oturanlar da bu suça ortak olurlar. Direk soruşturmalar açılmalı ve iptal edilmeli tüm ödemeler.