Dev Pandalar, Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Listesinden Çıkarıldı!

Onlarca yıldır süren koruma çalışmaları sonuç verdi ve Çin'de sayıları yeniden artmaya başlayan dev pandalar, nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarıldı. Yetişkin pandaların sayısı, yıllardır süren çabalarla 1864 ulaştı. Yavru pandaların sayısı ise tam olarak bilinmiyor ancak yaklaşık 200 olduğu tahmin ediliyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) pandaların sayısının artmasının, Çin'in uyguladığı koruma yöntemlerinin işe yaradığını gösterdiğini açıkladı.

Çin, pandaları "milli hayvan" olarak kabul ediyor

IUCN pandaların nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarılsa da hâlâ "hassas" hayvan türleri arasında olduğunu açıkladı

Bunun nedeni ise pandaların beslendiği bambu bitkilerinin küresel ısınma nedeniyle giderek azalması. 

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre, dünyadaki bambu bitkilerinin üçte birinin 80 yıl içinde yok olacağı tahmin ediliyor.

Sevimli Olduğu Kadar Tebrik Edilesi Bir Girişim: Panda Bakım Evi

Ancak güncellenen "Kırmızı Liste"ye yeni bir hayvan türü eklendi: Dünyanın en büyük primatı olarak da bilinen Grauer gorilleri

Doğu gorillerinin alt türü olan Grauer gorillerinin sayısı, kaçak avcılık nedeniyle son 20 yılda yüzde 70 azaldı.

Bu goriller Uganda, Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki yağmur ormanlarında yaşıyor.

Doğu gorilleri yasa dışı avlanma ve iç savaş kurbanı...

Dünyada yaklaşık 5 bin doğu gorili kaldığı tahmin ediliyor. 

Sayılarındaki bu büyük azalmanın en önemli nedenleri ise yasa dışı avlanma ve bölgedeki çatışmaların neden olduğu göçler.

90'larda Ruanda'daki iç savaştan kaçanların Kongo'da gorillerin doğal yaşam ortamlarına yerleşmesinin de gorillerin sayısının azalmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.

Dünyadaki 6 büyük maymun türünden 4'ü nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde: Doğu gorili, batı gorili, Bornea orangutanı ve Sumatra orangutanı

IUCN Başkanı Inger Andersen haberi verirken 'Bugün üzücü bir gün çünkü insanoğlu bazı en yakın akrabalarını yok ediyor' diye konuştu.

IUCN'nin "Kırmızı Liste"sinde 82 bin 954 hayvan ve bitki türü bulunuyor

Bunların yaklaşık üçte biri, yani 23 bin 928'i nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
05.09.2016

Ne çekti bu doğa ve hayvanlar insan denen illetten .Hem yok et hem yok ettiğini korumaya kalk ne tuhaf bir varlık şu insan.

05.09.2016

moral bozmak gibi olmasin ama dunyadaki tum panda populasyonu 1864se sayet gecmis olsun, o tur tukenmistir, son bitirici darbeyi bekliyordur. nedenine gelirsek genetik cesitliligin kaybolmasi. bir turun tum genetik hazinesi tek bireyle tasinmaz. oyle eski hikayelerdeki gibi birer ciften butun bir tur ureyip tum dunyaya yayilamaz. bir turun birey sayisi 10bin in altina dustugunde genetik cesitliligi ciddi oranda azalacagindan hastaliklara ve parazitlere karsi hic bir esnekligi kalmaz. basit ornekle insanda ABO kan gruplarinin olmasi hastaliklara karsi bir savunmadir. bazi hastaliklar a grubunu etkiler, bazilari b grubunu etkiler, bu cesitlilik tek bir hastaligin butun insan turunu ortadan kaldirmasini engeller. tabi olay sadece abo da degil, binlerce farkli gen icin ayni durum gecerli. genetik cesitlilik oldugunda kara veba bile vursa, populasyonda her zaman geride kalanlar olur, turun devamini saglar.

05.09.2016

nitekim gen cesitliliginin azalmasinin sonucunu bugun orta asyada yasayan saiga antiloplarinda gormekteyiz. sovyetlerin cokusuyle sayilari onbinli rakamlara kadar dustu, sonradan kararli bir koruma programiyla yeniden yuzbinlerce saiga kisa surede uredi ama bir kere genetik cesitlilik kaybolmustu. neticesinde gecen senenin mayisinda sadece 2 haftada 200bin saiga hastalikdan oldu. diger buyuk toplu olumlerle beraber nufuslarinin %70i kisa surede yok oldu. nedeni sadece tek bir bakteriyel akciger enfeksiyonu. genetik cesitlilik olmadigindan tek bir hastalik bir tanesini oldurebiliyorsa, hemen hepsini oldurebiliyor. genede sayisi 10binlerin altina dusmediginden saiga icin bir geri donus sansi olabilir ama sayisi binlerle ifade edilen bir memeli turu icin geri donus gercekten buyuk mucizelere baglidir.

çok mutlu oldum lan inşallah başka türler de yok olmadan kurtulabilir ^_^

TÜM YORUMLARI OKU (55)