Dev Bütçeyle Hazırlanan Mehmed Bir Cihan Fatihi'nin İlk Bölümü'nde Neler Oldu?

Mehmed Bir Cihan Fatihi. Aylardır beklenen dizi dün akşam yayınlandı ve tüm izleyiciler ikiye bölündü. Sevenler de oldu sevmeyenler de... Yapım aşamasında çok ciddi bir emek harcandı, ilk bölümün bütçesi dudakları uçuklattı. Sosyal medya dizinin yankıları ile sallandı. Hadi sözü uzatmadan içeriğe alalım sizi...

Dizi tutkunlarının aylardır merak ve heyecanla beklediği Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin ilk bölümü 20 Mart gecesi Kanal D'de yayınlandı. Şükür kavuşturana diyelim.

Aslında Ocak ayında başlanacak dendi, sonra ertelediler. Şubat'ta yapımcılardan hiç ses çıkmadı. Derken bugünlere geldik işte.

Salı günleri Kanal D'de yayınlanacak olan dizi, oyuncu kadrosu ve konusu ile büyük beğeni toplamıştı. Bir süredir tanıtımları dönen dizinin ilk bölümüne dair incelememize geçmeden önce dizi ile ilgili bir kaç bilgi verelim.

İlk bölümü için 2 milyon TL harcanan, Osmanlı'nın en ihtişamlı dönemlerinden birini anlatan yapım için Maltepe Üniversitesi ve Hadımköy'de dev platolar kuruldu.

Maltepe Üniversitesi içerisindeki film platolarında, 4.000 m ² kapalı, 50.000 m² açık alana kurulan dev plato ile Hadımköy’de yer alan 25.700 m²’lik diğer plato  Hakan Yarkın ve Nilüfer Çamur tarafından tasarlandı. Dönemin ihtişamını hayata geçirmek için 450 kişilik yaratıcı ve uygulayıcı ekibin yer aldığı projede  kostüm tasarımında Gülümser Gürtunca, başlık tasarımında ise Mücella Mert in imzası var.

2017'nin Eylül ayında çekimlerine başlandı ve aksiyon sahneleri için daha önce Harry Potter, Da Vinci Şifresi'nde görev alan dünyaca ünlü “Horse Master” (at eğitimcisi) Jason White görev aldı.

Tüm oyuncular 8 ay boyunca dövüş ve at binme eğitimi aldı.

Marco Polo, Conan, Cengiz Han gibi yapımlara hizmet veren Avrupa'nın en önemli atlı aksiyon ekibi Nomad Stunt ile İstanbul Stunt ekibi; dövüş ve savaş sahnelerini birlikte gerçekleştirdi.

Yapımcılığını Q3 Medya'nın üstlendiği Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin yönetmen koltuğunda Cevdet Mercan otururken, senaryosunu Ercan Mehmet Erdem kaleme alıyor.

Fatih rolünde bildiğiniz gibi Kenan İmirzalıoğlu oynuyor. Kendisi ağır, sert, derin ve karakteristik hatlara sahip. Bir Osmanlı padişahı için biçilmiş kaftan...

Tek sorun şu ki: Fatih 19 yaşında tahta oturmuş ve 21 yaşında İstanbul'u fethetmiş bir hükümdar. Kenan İmirzalıoğlu ise şu anda 44 yaşında.

Dünya tarihine ismini yazdırmış, bir çağı kapatıp öbür çağı açmış, Osmanlı'nın gelmiş geçmiş en büyük padişahlarından biri Fatih Sultan Mehmet ve onun hayatını anlatmak Fatih'in Konstantiniyye hayali kadar ateşten bir gömlek olsa gerek.

Biz de merakla bekledik tabii ki.

Gelelim ilk bölüme. Mehmed'in çocukluğundan beri en büyük hayali Konstantiniyye’yi fethetmek… İslam alemine peygamberimiz tarafından müjdelenen bu kutlu kişi olmak onun tek tutkusu.

Kadim şehir yüzyıllar boyunca defalarca kuşatılmış; ama ne toplar güçlü surlarında tek bir gedik açabilmiş ne de Haliç'in devasa zinciri düşman gemilerine geçit vermiştir.

Dizi 2. Kosova Savaşı ile açılıyor. Yaşamı savaş zaferleri ile dolu bir hükümdarı anlatmak için etkileyici bir başlangıçtı.

Mehmed, Kosova zaferinden sonra büyük hedefini açıklar. Fakat bu hedefine babası ve paşalar karşı gelir. Mehmed'in babası Sultan II. Murad rolünde konuk oyucu olarak Taner Birsel yer aldı.

Mehmed'in kazandığı zafer sonrasında ordusunun verdiği ciddi kayıp, babasını mutlu etmez.

Bir müddet sonra babası Murat Han'ın ölüm haberini alan Mehmed Manisa'daki sancağından çıkıp Edirne'ye yola çıkar. Hayallerini gerçekleştirmenin vakti gelmiştir artık.

Fakat hayallerini gerçekleştirmek için mücadele etmesi gereken pek çok engel vardır. Bunlardan biri de devlet içindeki en büyük muhalifi kudretli veziriazam Çandarlı Halil Paşa’dır.

Çandarlı Halil Paşa, Mehmed'e ne kadar güvense de onunla ilgili şüpheleri vardır.

Devlet-i Aliyye'nin bu en kudretli karakterine Çetin Tekindor can verdi. Muhteşem oyuncunun ismini kadroda duyduğumuz ilk anda çok heyecanlanmıştık zaten.

Devlet-i Aliyye’nin en önemli isimlerinden Çandarlı Halil Paşa, Sultan Murat Han’dan kalan vezir-i azamlık görevini Sultan Mehmed Han ile devam ettirecek ancak aynı zamanda onun her konuda en büyük engeli olacak.

Öte yandan mücadele etmesi gereken bir diğer kişi de Konstantiniyye'de yaşayan Çelebi Mehmed'in yeğeni Orhan. Tahtın diğer varisi için İsmail Demirci rol aldı.

Konstantiniyye'yi fethetme yolunda bir diğer önemli düşmanı da Konstantinos... Ertan Saban sanki bu rol için yaratılmış gibiydi oyunculuğunu konuşturdu ve ilk bölümde seyircilerden tam not aldı.

Saray entrikalarından sorumlu olacak baş paşa da şimdiden belli oldu diyebiliriz. İshak Paşa rolünde Kaan Çakır'ı görüyoruz.

İshak Paşa; devletteki otoritesini, vezirliğini ve kellesini korumak için taht oyunlarında büyük riskler alacak ve kaybeden tarafta olmamak için her daim fırsat gözleyecek.

Zorluklarla dolu bu mücadelede Mehmed yalnız değildir elbette. Küçüklüğünden beri yanında olan lala paşası Zağanos Paşa, ona daima destek olacak.

Osmanlı tarihinin gördüğü en büyük iktisatçılardan biri olan ve Zağanos Paşa ile birlikte Sultan Mehmed Han’ın lala paşalığını yapan Şahabettin Paşa, Mehmed’in en büyük hayali olan İstanbul’un fethi için önemli çalışmalar yapacak.

Mehmed'in bir diğer can yoldaşı da onun fedaisi 'Delibaş'. İddia ediyoruz Delibaş bu dizinin en sevilen karakteri olacak. Jestleri, mimikleri ile Gürkan Uygun rolünün hakkını fazlasıyla vermiş.

Edirne'ye yola çıkan Mehmed pek çok suikastle ve tuzakla karşılaştı. Tüm zorlukları da inancı, kuvveti ve zekasıyla atlattı. Özellikle de Mehmed'in ay tutulmasını hesaplayarak karanlıkta denizde karşıya geçtiği sahneler izleyenleri çok etkiledi.

Mehmed Edirne'ye vardı ama Orhan da aynı anda oradaydı. Çünkü Konstantinos da Osmanlı'nın başına Şehzade Orhan’ı geçirmek istedi ve onu Edirne'ye gönderdi. Şimdi tüm gözler Çandarlı Paşa'da. Mehmed mi, Orhan mı?

Paşa ellerini kavuşturdu ve Mehmed'in önünde eğildi. Artık tüm cihan için yeni bir dönem başlıyordu. Mehmed'in tahta çıkmasıyla ilk bölüm sona erdi.

Dizi biter bitmez en çok merak edilen şeylerden biri de tabiki raytingler oldu. Salı günü devlerle kapışan Mehmed'in ilk bölümü 3. oldu.

Salı günü sanki pek de iyi bir seçim değildi. Çünkü aynı gün ekran devleri Ufak Tefek Cinayetler, Kadın, Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz da ekranda oluyor. Dizi çok iddialıydı ama Kadın'ı tahtında indiremedi. Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi totalde Kadın ve Eşkiya'dan sonra üçüncü oldu. AB grubunda ise Kadın yine lider olurken, Ufak Tefek Cinayetler ikinci Fatih üçüncü oldu. Fatih dizisi ilk gün AB grubunda Eşkiya'yı , totatalde ise Ufak Tefek Cinayetler dizisini geçti.

Sosyal medyada dünya trend topic listesine giren dizide en çok konuşulan konulardan biri Fatih'in yaşı idi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kadın karakterlerin çok açık giyindiği düşünüldü. Twitter bu konuda 2'ye bölündü.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bazı kullanıcılar içinse kıyafet mevzusu fazla abartıldı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Mara Hatun'un Edirne'ye gitmek için yola çıkan Sultan Mehmed'e "Tanrı sizi korusun" demesi sosyal medyada tartışmalara neden oldu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Dizi de birçok mantık hatası bulan da vardı...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Her şeye rağmen diziyi pek çok kişi sevdi diyebiliriz.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sıkı bir dizi takipçisi Demet Akalın kaçırır mı? Dizi başlar başlamaz attı tweet'ini :)

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Biz yeni başlayan dizi Mehmed için hayırlı uğurlu olsun diyelim ve Fatih'in hiç bilinmeyen yönleriyle sizi baş başa bırakalım.

Dizisi Başlamadan Önce Fatih Sultan Mehmet Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 15 Bilgi

Popüler İçerikler

Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
TikTok Akımı Facia İle Bitti: 15 Yaşındaki Çocuk Cinsel Organını Yaktı!
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
YORUMLAR
22.03.2018

Ne burnundan kıl aldırmaz bir millet olduk ya? Yok 44 yaşındaki adam 19 yaşındaki padişahı niye oynamış yok kadınların memesi açık. Bu nedir ya? Hayır 19 yaşında bir ergeni mi oynatsalardı dizide? Bu seferde yok bu çocuk olmamış, Fatih böyle miydi diyeceksiniz. Adamlar diziyi kaliteli yapmak için her imkanı kullanmış, Fatihin ne kadar yeniliğe, astronomiye ve kültüre hakim olduğunu göstermek adına bir girizgah yapmışlar onu bile yok bu Hristiyandı diyenler olmuş. Adam rolünün hakkını vermiş mi vermiş, beğenmediyseniz kanalı değiştirir, 15 yaşında liseliyi oynayan 30 yaşındaki adamları izlersiniz.

21.03.2018

Diziyi bilmem de şu tanrı-allah restleşmesi kadar saçma bir şey yok. Tanrı kelimesi Türkçedir. Allah, yaradan arapçadır. Yaradanın ismini arapça ile anmayınca dinden mi çıkıyoruz? Aradaki fark nedir? Aklı başında çomar olmayan birisi izah edebilir mi?

21.03.2018

Kardeş ben izah edeyim müsaadenle yorumuna yüzde yüz katılıyorum. kelime kelimesine doğrusun.

Yine cahiller eleştirilecek onca şey varken kafayı Tanrı kelimesine takmış. Kafayı yiyeceğim ya. Ya hu anlatamadık biz, bari okuyup araştırıp kendiniz öğrenin( nerede?) Tanrı sözcüğü Arapça Allah sözcüğünün Türkçe karşılığıdır. Filmlerde yabancı dilden direkt çeviri yapılınca Türkçe karşılığı Tanrı olarak karşımıza çıkıyor. İngilizcesi God, Farsçası Hüda, Arapçası Allah, Türkçesi Tanrıdır. Bu kadar basit bir dilsel mesele. Bizim asimile olmuş cahiller de Türkçe çeviri yapılırken çevrilen Tanrı kelimesini Hristiyanların Allah'ı sanıyor. Asıl o zaman şirke düşersiniz. Onların Tanrısı ayrı, bizim Allahımız ayrı derseniz asıl günah. Tanrı(Allah) birdir, dillerde farklı isimlere sahip olsa da.

Allah sözcüğü de El-ilah'tan türemiştir. . Semavi dinlerdeki Tanrı aynı Tanrıdır. O Müslümanların bu Hristiyanların dersen Allah'ı ikiye çıkarıp haşa şirk koşmuş olursun. Hem yobaz hem cahil olmaya gerek yok. :) Ebussuud Efendi (Sultan Süleymanın en güvendiği kadısı), ona 'Bir adam Allaha Tanrı diyenlerle kavga ediyor' dediklerinde, 'O adamın katli vaciptir.' demiş. Ama sen nereden bileceksin bunları :)

TÜM YORUMLARI OKU (74)