Mehmed Bir Cihan Fatihi. Aylardır beklenen dizi dün akşam yayınlandı ve tüm izleyiciler ikiye bölündü. Sevenler de oldu sevmeyenler de... Yapım aşamasında çok ciddi bir emek harcandı, ilk bölümün bütçesi dudakları uçuklattı. Sosyal medya dizinin yankıları ile sallandı. Hadi sözü uzatmadan içeriğe alalım sizi...
Ne burnundan kıl aldırmaz bir millet olduk ya? Yok 44 yaşındaki adam 19 yaşındaki padişahı niye oynamış yok kadınların memesi açık. Bu nedir ya? Hayır 19 yaşında bir ergeni mi oynatsalardı dizide? Bu seferde yok bu çocuk olmamış, Fatih böyle miydi diyeceksiniz. Adamlar diziyi kaliteli yapmak için her imkanı kullanmış, Fatihin ne kadar yeniliğe, astronomiye ve kültüre hakim olduğunu göstermek adına bir girizgah yapmışlar onu bile yok bu Hristiyandı diyenler olmuş. Adam rolünün hakkını vermiş mi vermiş, beğenmediyseniz kanalı değiştirir, 15 yaşında liseliyi oynayan 30 yaşındaki adamları izlersiniz.
Diziyi bilmem de şu tanrı-allah restleşmesi kadar saçma bir şey yok. Tanrı kelimesi Türkçedir. Allah, yaradan arapçadır. Yaradanın ismini arapça ile anmayınca dinden mi çıkıyoruz? Aradaki fark nedir? Aklı başında çomar olmayan birisi izah edebilir mi?
Yine cahiller eleştirilecek onca şey varken kafayı Tanrı kelimesine takmış. Kafayı yiyeceğim ya. Ya hu anlatamadık biz, bari okuyup araştırıp kendiniz öğrenin( nerede?) Tanrı sözcüğü Arapça Allah sözcüğünün Türkçe karşılığıdır. Filmlerde yabancı dilden direkt çeviri yapılınca Türkçe karşılığı Tanrı olarak karşımıza çıkıyor. İngilizcesi God, Farsçası Hüda, Arapçası Allah, Türkçesi Tanrıdır. Bu kadar basit bir dilsel mesele. Bizim asimile olmuş cahiller de Türkçe çeviri yapılırken çevrilen Tanrı kelimesini Hristiyanların Allah'ı sanıyor. Asıl o zaman şirke düşersiniz. Onların Tanrısı ayrı, bizim Allahımız ayrı derseniz asıl günah. Tanrı(Allah) birdir, dillerde farklı isimlere sahip olsa da.