Desenleriyle Sizi Büyüleyecek! İşte Bir Doğa Harikası Olan Mekik Kelebeği

Mekik kelebeği nadir rastlanan canlılardan biri. Birbirinden güzel desenlere sahip kanatları onu eşsiz kılıyor. Ülkemizde de görülen mekik kelebeği nedir, nerede yaşar gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Bilimsel adı "Daphnis nerii" olan mekik kelebeği Afrika, Asya ve Hawaii Adaları'nın bir kısmında sıklıkla rastlanan bir kelebek cinsidir.

Genel olarak ordu yeşili güvesi ve zakkum güvesi olarak da bilinen bu kelebek, kanatlarındaki kamuflaj deseniyle biliniyor.

Göç eden bir canlı türü olan mekik kelebeği, yazları Avrupa'nın doğu ve güney bölgelerine gelir. Bu sebeple yaz aylarında ülkemizde de rastlanabilir.

Ülkemizde 2017 ve 2018 yıllarında Van ve Antalya'da görülmüş olan kelebek nadir de olsa doğa gözlemcileri tarafından gözlemlenebiliyor.

Çoğu kelebek türü gibi tırtıldan sonra kozadan doğan mekik kelebeği, hanımeli, yasemin, petunya gibi kokulu ağaçların yapraklarıyla besleniyor.

Tırtıl halindeyken de normalde zehirli bir bitki olan zakkum ağacı ile besleniyor, ancak bağışıklığı olduğu için etkilenmiyor.

Mekik kelebeğinin kanatları genelde yeşil tonlarındadır, üzerinde mavi ve sarının tonlarında desenler bulunabilir.

Daphnis nerii ortalama 4 santimetre uzunluğundadır.

Gündüzleri dinlenen mekik kelebeklerinin uçma periyotları akşam karanlığı çöktükten hemen sonra ve şafağın sökmesine az bir süre kala olarak biliniyor.

Ayrıca genellikle sarı renkte olan antenleri bu hayvanı daha ilgi çekici kılıyor.

Bu nadir rastlanan kelebek, geçtiğimiz günlerde Marmaris'te bir okulun bahçesinde görüldü.

Biyoloji öğretmeni Semra Alimoğlu tarafından incelenen ve öğrencilere tanıtılan kelebek Marmaris Milli Parklar Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

Kaynak 1Kaynak 2

Popüler İçerikler

Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!