Murathan Mungan’ın tek bir kitabını paylaşmak, yazdığı diğer muhteşem eserlere haksızlık gibi geliyor ne yalan söyleyeyim. Her bir kitabı okunmalı, okutulmalı ve hatta tez konusu olmalı bence. Bu kitabı seçmemin sebebi belki de okuduğum zamanki ruh halim itibariyle beni çok etkilemesiydi. 16 kentten 16 kadının hikayesini yazdığı bir öykü kitabı Kadından Kentler. İzmir, Adana, Trabzon, Bursa, Samsun, Amasya, Ankara, Sinop, Afyon, Kırşehir, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Gümüşhane, Mersin ve İstanbul’da geçiyor hikayeler.
Şöyle diyor kadınlar için Mungan; “Kadınlar mutsuz mu bilmiyorum ama Türkiye’de geleneksel toplum modelinin dışına çıkmaya başladığınızda bir tür yalnızlıkla bedellendiriliyorsunuz. Size kadın olarak ekonomik özgürlüğünü kazanman, bireyselleşmen gerekiyor deniliyor. Öte yandan hem geleneksel aile yapısı içerisinde varlığını sürdüreceksin, hem hayatını kazanacaksın, akıllı olacaksın, kimlik kazanmaya, birey olmaya başladığında aslında bu kadınlara ait bir yarılma başlıyor.”
Her öykünün sonunda insanın göğüs kafesinin tam orta yerine darbe indiren bir kitap. Bahsi geçen kadınlar o kadar gerçek ki, detaylar onları o kadar dokunulabilir yapıyor ki, belki de bu yüzden duyguları köpük köpük oluyor okuyanın.