İstediğimiz ya da istemediğimiz bir şeyi anlatabilmek için dilimizi kullanırız. Dil, iletişimin temel direğidir. Dilimizi ya da anlatım dilimizi ne kadar etkili kullanırsak, o kadar anlaşılır oluruz. Elbette iletişim sadece dil ile olmaz. Jestler ve mimikler de konuşurken anlatmak istediklerimize yardımcı olur. İnsan vücudunun da bir dili vardır. Vücut dilimizle, ağzımızdan çıkanlar birbirini tutmuyorsa, bu da bir iletişim problemine yol açar.
Siz de eğer bir spiker gibi düzgün bir diksiyonla konuşmaya başlarsanız, sosyal hayatınızdaki duruşunuz, size bakış ve yaklaşım anında değişecektir. Denemesi bedava…
Hislerine gem vuramayan insanların genelde konuşma dili, vücut dilleriyle örtüşmez. Çok sinirli olsa dahi, karşı tarafla çok sakin ve içten bir konuşma gerçekleştiremezler. Bu durum onların sesine, anlatımındaki vurgusuna, nefesine, hareketlerine ve mimiklerine olduğu gibi yansır. Kriz anında problem çözme becerileri bu yüzden pek gelişemez. Önce sakinleşmeleri, sonra konuşmaları daha doğru olacaktır. Şüphesiz ki hepimizin tepesinin attığı zamanlar olur, böyle durumlarda en güzeli problemi o an çözmek yerine, sakinleşmeyi beklemek ve daha yumuşak bir ses tonuyla kendimizi ifade etmeye çalışmaktır. İşte burada etkili konuşma vasfımız devreye girer.
Diksiyon ve etkili konuşma, birinin ayrılmaz iki parçası gibidir. Güzel bir Türkçeyle çocuğunuzla konuştuğunuzu düşünün, o çocuk büyüdüğünde tıpkı sizin gibi düzgün bir diksiyonla konuşacak. Yine çocuğunuzla sakin ve anlatmak istediğinizi etkili ve kısa cümlelerle anlatırsanız, çocuğunuz ileride problemlerini bağırarak ya da öfkelenerek çözmek yerine etkili bir konuşma dili kullanacaktır.
Her ne mesleği yapıyor olursak olalım, dilimizi nasıl kullandığımız bizim hayat standartlarımızı da etkileyecektir. İnsan ilişkileri dil ile kurulduğuna göre, eğri olan iletişim dilini önce kendimizden başlayarak değiştirdiğimiz takdirde etrafımıza yaydığımız mucizeye tanık olacağız.
Düşündüklerinizi etkili bir şekilde aktarabilmek, iletişim kurduğunuz kişilerde yaratmak istediğiniz etkinin oluşmasını sağlar. Sadece bir topluluk önünde konuşabilmek değil, kendi sosyal alanımızda, aile içinde, özel ilişkilerimizde yani kısaca iletişim içinde olduğumuz tüm insanlarla sağlıklı bir iletişim kurmanın temeli etkili iletişimden geçiyor.
İşte etkili iletişimin 8 kuralı:
Ben ilk 2 maddeden elendim. Yarışmacı arkadaşlara başarılar