Dertleri Boylarından Büyük! 11 Maddede Türkiye'nin Çocuk Gerçeği

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, Eğitim- Sen'in yayımladığı “Çocuklarımız ve Gerçekler Raporu”nda çarpıcı veriler yer alıyor. Rapora göre çocuklar örgün eğitimden uzaklaşıyor. Çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı ve yaklaşık yüzde 80'i kayıt dışı. Çocuk cinsel istismarı son 10 yılda 3 kat artarken, yaklaşık 700 çocuk annesiyle birlikte cezaevinde...

📌1. Örgün ve yüksek eğitimde var olan cinsiyet farkı kapatılmamıştır. Kadınların net okullaşma oranları açık öğretim hariç tüm düzeylerde erkeklerden geri durumdadır. İlkokuldan ortaöğretime geçişte kız öğrenci kaybı erkeklere göre yoğunlaşmıştır. Kadınların yükseköğretime erişim oranı ise erkeklere göre düşüktür.

📌2. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre ülkemizde çocuk yaşta evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97,4’ü kız öğrencilerdir.

📌3. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3’üncü sıradadır.

📌4. TÜİK verilerine göre, son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi. Son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu ve bu çocukların büyük kısmı dini nikâh ile evlendirildi.

📌5. TÜİK 2015 verileri suç mağduru çocuk sayısının yılda 122 bini geçtiği, bunların yüzde 10 oranında cinsel suçlar olduğunu gösteriyor.

📌6. Adalet Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre de yılda ortalama 17 bin istismar davası açılıyor, bu davaların yüzde 45’i mahkûmiyetle sonuçlanmıyor!

📌7. MEB verilerine göre, Türkiye’deki özel öğretim kurumu sayısı 10 bin 53’tür. Bu kurumların 3’te 1’i mutlaka bir tarikata bağlı.

📌8. Yaklaşık 700 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde.

📌9. Türkiye’de okul çağında yaklaşık 850 bin Suriyeli çocuk yaşamaktadır. MEB’in 2017 tahminlerine göre, 490 binden fazla Suriyeli çocuk ülkenin çeşitli yerlerinde okullara kayıtlı durumda, buna karşın 380 bin çocuk ise okula gidememektedir.

📌10. Türkiye'de çocuk iççi sayısı 2 milyona yaklaştı. Üstelik bu çocukların yaklaşık yüzde 80'i kayıt dışı olarak çalışıyor.

📌11. Türkiye’de çocukların yoksulluk oranı yüzde 25.3 iken, AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında yoksulluk oranı en fazla olan ülke konumunda.

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
23.04.2018

Bunlar hep dar gelirli İnsanların suçudur. Evleniyorlar boyuna çocuk yapıp fırlatıyorlar. ev desen yok araba desen yok. aylık maaş desen kendi aç karnını zor doyurur hiçbir halt yok. Çocuk ne işe yarar dersen anaya babaya bakmakla yükümlüdür. derler yok öyle yağma. Dar gelirli insanlar evlenmesin kardeşim hakkı yok. fakirsen fakirliğini bileceksin senin çocuk neyine köpek senin çocuk doğurmaya hakkın yok. kendi aç karnını sen bir hele doyur. gerisini sonra düşünürsün. Sonra hayırsız evlat diyorlar hayırsız evlat yoktur hayırsız ana baba vardır. sen eğerki bir çocuğa bakamıyorsan. İleride Ondan hiçbirşey bekleme.

Pasif Kullanıcı
23.04.2018

asgari ücretle 4-5 çocuğa nasıl bakacağız diyorlar o parayla o kadar çocuk niye yapıyon diyen olmadıkça ürerler. yine de eskiye göre ilerleme var. hem nerede çokluk orada bokluk sorunundan hem de artık çevrenin de ayıplamaya başlamasından azaldı 7-8 kişilik aileler.

23.04.2018

Sonucta arap ülkesiyiz böyle seyler normal

23.04.2018

"Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! Okullardan başka; gazeteler, küçük dergiler köylere kadar yayınlanıp dağıtılmalıdır. Bizim köylümüz ne gazete ne dergi okumaz. Bilenler bilmeyenleri toplayıp, okutmayı, onlara okumayı anlatmayı bir vazife bilmelidir." Mustafa Kemal ATATÜRK

TÜM YORUMLARI OKU (14)