Amasya Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Girayalp Karakuş, sömürgecilik tarihi dersinde dünyaca ünlü filozofların düşüncelerini anlatınca öğrencisi tarafından şikayet edildi. Üniversite yönetimi soruşturma açtı.
Amasya Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Girayalp Karakuş, sömürgecilik tarihi dersinde dünyaca ünlü filozofların düşüncelerini anlatınca öğrencisi tarafından şikayet edildi. Üniversite yönetimi soruşturma açtı.
OdaTV'nin haberine göre, Amasya Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Girayalp Karakuş 26 Kasım 2021 Cuma günü Sömürgecilik Tarihi dersine gerdi. Karakuş derste John Locke, David Hume, Jean-Jacques Rousseau, Thomas Hobbes ve Karl Marx gibi muhafazakâr, liberal ve sosyalist filozofların düşüncelerini anlatmaya başladı. Derste bir öğrencisi “Bunlar ütopik şeyler. Ütopyada gezinmeye devam edin. Bu konuları derste konuşmamız bile saçma” diye çıkıştı. Bunun üzerine Karakuş ile öğrencisi arasında tartışma yaşandı.
Karakuş, 'Eğer ders sana saçma geliyorsa dersime gelmeyebilirsin, seni yok yazmayacağım” dedi. Öğrenci de “Tamam yok yazmayacaksanız gelmem” karşılığını verdi. Karakuş da “İstiyorsan çıkabilirsin” dedi. Ancak bu sefer de öğrenci sert bir ses tonuyla “Çıkmıyorum” dedi. Buna karşılık Girayalp Karakuş ise “O zaman ben çıkıyorum” ifadelerini kullandı.
'Planlı olduğunu düşündüğüm bir tuhaflıkla karşı karşıya kaldığım bir soruşturma başlatıldı” diyen Girayalp Karakuş, “Eğer bu saygısızlığı muhalif bir hoca veya öğrenci yapsaydı idare aynı hassasiyeti gösterecek miydi? Ben bu olayın muhalif olmamdan dolayı olduğunu düşünmekteyim. Ben 200 kişiye ders veriyorum ve bütün öğrencilerim beni sever. Böyle bir olayın yaşanması beni çok üzdü” ifadelerini kullandı. Dr. Girayalp Karakuş devamında yaşananları şöyle anlattı:
“Dışarıya çıktığımda bana sert biçimde laf attı. Kendisine uzaklaşmasını söyledim. Daha sonra öğrenciler bu kişiyi uzaklaştırdı. İsmi geçen şahıs ilk dersten bu yana dersimi provoke etmeye çalıştı. Olaylara Sömürgecilik Tarihi 2. Öğretim dersine giren öğrencilerin hepsi şahittir ve soruşturma dosyasında öğrencilerin ifadeleri benim lehimeydi.
Ertesi gün bu konu ile ilgili ayrıntıları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Evsile ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Aldırmaz’a bildirdim. Savunmamda da 'Öğrenciye gerekli yaptırımların yapılmasını istiyorum aksi takdirde mahkemede hukuki haklarım mahfuzdur' dedim.
Ancak olayı idareye olayı anlattığımda harekete geçmediler. Öğrenci şikayet edince harekete geçtiler ve resmiyete döktüler. 'Tutanak tutacağım' deyince Dekan Yardımcısı 'belki de size yaptırım uygulayacağız' dedi. Bölüm başkanına ‘öğrenciyi uyarın’ dediğimde 'sen konuş' dedi.
Öğrenci ayrıca iddialarında kendisine küfür ettiğim, saldırdığım, tehdit ve iftira ettiğim gibi asılsız iddialarda bulundu. Soruşturma sonucunda bunların asılsız olduğu ortaya çıktı. Ancak buna rağmen herhangi bir yaptırım olmadı. Ben bu ilgili şahsın asılsız iddialarından dolayı savcılığa suç duyurusunda bulundum.”
Ütopik şeyler dediği adamların düşünceleri sayesinde sosyal yapımızın ve eğitim sistemlerimizin kökleri oluştu. En azından Jean-Jacques Rousseau'nun hayatına baksın o yavşak öğrenci. Babasından akraba çıkma ihtimali bile var :)
Hayatında o ütopik dediği kişilerden 1 tane bile kitap okumamıştır. Sabah aksam risale nur okuduğuna yemin edebilirim. Umarım soruşturma bittikten sonra bu defa da ogrenci hakkında idareyi gereksiz yere uğraştırdigi için soruşturma açılır ayric öğretim görevliside öğrenciye karşı dava acmalidir. Umarım birisi akıl verir. İdareye ve hocaya.
Hrr köyde öğretmenin ışığını karartmaya kalkan bir papaz vardir . Victor Hugo