Ders Kitaplarından Öğrenemeyeceğiniz Osmanlı'nın Dönüm Noktası Olan Zenta Savaşı

Diğer savaşlar kadar bilindik bir savaş olmasa da, Osmanlı İmparatorluğu için çok önemli ve bir dönüm noktası olan Zenta Muhaberesini sizler için derledik. İyi okumalar!

Osmanlının dönüm noktası olan Zenta Savaşı.

11 Eylül 1697 tarihinde Tisa Irmağı kıyısındaki Zenta’da yapılan bu Muharebede Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya arasında, Osmanlıların yenilgisiyle sonuçlanan bir muharebedir Zenta muharebesi.

Osmanlı'nın sefere çıkışı.

1695 ve 1696 yıllarında Avusturya'ya karşı iki sefere çıkan Sultan II. Mustafa, bu ülkeye üçüncü bir sefer için hazırlıkları başlatmıştı.

18 Nisan'da Sultan II. Mustafa 100.000 kişilik bir kuvvetle üçüncü seferine çıkan Osmanlı ordusu yol üzerinde Avusturyalıların, Bihke Kalesi önünde bozguna uğradığını, Hersek'te Venediklilerin çekildiğini ve Belgrad’ı geri almanın verdiği güçle morali yükselmişti.

Savaşın sonucunu belirleyecek karar verildi.

12 Ağustos'ta bir harp meclisi topladı. Mecliste ortaya atılan fikirler sonucunda, Cafer Paşanın fikri olan: Titel Kalesi'nin bulunduğu yerden Zenta yönünde gidilmesi ve Macaristan'ı büyük bir bozguna uğratmanın ardından, en son Varadin'e geçilmesi yönündeki görüşü kabul edildi.

Karar verilen plan uygulanmaya başlandı.

Karar alındıktan sonra Osmanlı ordusu Tuna'yı geçerek, donanma Tisa Nehri'ne harekete geçti. Avusturya ordusu ise Titel Kalesi önünde 7-8 bin kişilik kuvvet bırakarak geriye çekilmişti. Bunun beraberinde Osmanlı ordusu kaleyi alarak kaleyi yıkmıştır.

Köprüyü geçene kadar..

Avusturya ordusu komutanı Prens Eugene casusları vasıtasıyla Osmanlı ordusunun planını öğrenmiş ve Osmanlı'nın Tisza nehrine ilerlediğini duyan Eugene hızla Tisza'ya yönelmiştir. Eugen'in geldiği haberini alan Osmanlı köprüden geçişi hızlandırsa da henüz Osmanlı ordusunun büyük bir kısmı köprüden geçememişti. Kurulan köprünün aşırı yük alması sonucunda, köprü dayanamayarak yer yer parçalanmıştı.

Köprüde devam eden savaş.

Sonunda çarpışma 11 Eylül 1697 günü öğleden sonra başlamıştır. Nehri geçemeyen Osmanlı ordusu mevzi almaya karar vermiş, bu ise Avusturya ordusunun topçuları karşı kıyıları hiçbir karşılık almadan direk Osmanlı askeri üzerine ateş açarak, daracık alanda sıkışan ordunun önü atlılar tarafından kesilmesine neden olmuştur.

Savaşta verilen kayıplar.

Savaşın sonunda Avusturya ordusu 450 kişi kaybederken, Türk tarafı 30.000 kişi kaybetmiştir. Osmanlı ordusu rütbeli askerlerini kaybetmiş, başta Sadrazam Elmas Mehmed Paşa olmak üzere birçok Osmanlı paşası ölmüş; sadrazamın göğsünde taşıdığı mühür, sultanın çadırıyla birlikte birçok ordu çadırı, devlet hazinesi, Osmanlı sancağı, top, binlerce sığır, at, deve ve toplam 3 milyon tutarında hazine, Avusturya tarafından ele geçirilmiştir.

Savaş sonunda ordular ve yaptıkları.

Savaş sonunda Avusturya'nın çok daha kazançlı çıkmasına rağmen iki tarafta yeterince yıprandığı için geriye çekilmiştir. 

Ordusunun bozgununa çaresizlik içinde seyirci olan padişah, ordunun geri kalan kısmını toparlayarak Temeşvar'a doğru yönelmiş, planlandığı üzere orduyu Temeşvar'a ulaştırmış, oradan da İstanbul'a doğru geri çekilmiştir.

Geriye çekilen Avusturya ordusu ise başı kesilen balkanlarda Bosna’ya hükmederek, Saraybosna’yı fethederek Balkanlarda ilerlemesini sürdürmüştür.

Karlofça Antlaşması'nın imzalanması.

Zenta Savaşı, Kutsal İttifak ve Osmanlı imparatorluğu arasında yapılan savaşlar

içinde sonuncu ve önemli bir muharebedir. Savaş sonunda kaybettiği topraklarını geri almasının zor olacağını fark eden Osmanlı Devleti, Karlofça Antlaşması'nı imzalamak zorunda kalmıştır.

Osmanlı Avusturya'ya tekrardan savaş açar ve Pasarofça Antlaşması imzalanır.

1710'lu yıllarda Mora’nın ele geçirilmesi ve Prut antlaşmasının imzalanması sonucunda, Osmanlı imparatorluğu bir kez daha Avusturya’ya savaş ilan eder,.

Ancak Osmanlı tekrardan büyük bir yenilgiye uğrayarak Balkanlar’daki en önemli ve büyük kalelerinden biri olan Temeşvar kalesi, Avusturya tarafından ele geçirilir. Bunun sonucunda barış isteyen Osmanlı imparatorluğu ile Avusturya arasında Pasarofça Antlaşması imzalanır.

Bu Testte 15/20 Yapanlar Türkiye Ortalamasının Üstünde Tarih Bilgisine Sahip!
Meraklıları İçin Türk Tarihi Hakkında Bir Nefeste Okuyacağınız Zihin Açıcı Kısa Bilgiler
Tarih Meraklıları Buraya! Okuduktan Sonra Yok Artık Diyeceğiniz Dünya Tarihinden 99 İlginç Bilgi

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
05.05.2021

buyuk dususleri tek bir olaya baglayan tarih anlayisini her zaman anlamsiz bulmusumdur. 2inci viyana olmasa, zenta savasinda yapilan hatalar olmasa baska yerde baska sekilde buyuk bir hezimet olacakti. 16yy dan sonra osmanli avrupa karsisinda surekli geri kalmaya baslamisti. avrupa sanat, bilim, matematik, teknik, ustalik her alanda farki surekli aciyordu, osmanli cokdan geri kalmisti sadece bunun sonucu yansimasi daha uzun zaman aldi.

bence coğrafi keşifler olurken kibirli davranmış derim hep osmanlı için dünyanın değiştiği anlamak istememişler yazık olmuş halbuki ne denizciler yetişmiş bu topraklarda çağa ayak uydurabilirlerdi ama yapmamışlar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ