Ders Çalışırken Konuların Akılda Kalması İçin Ne Yapılmalı?

Öğrenciler ve sınava hazırlananlar için öğrenme süreci oldukça yorucu olabiliyor. Öğrenciler derslerde anlatılan konuları tekrar tekrar okuyup ardından not çıkarıyorlar. Bu da yetmiyor öğrendiklerinin akılda kaldığını görmek için bir de sesli olarak okumak zorunda kalabiliyorlar. Tüm bunlar sınav stresi ile birleştiğinde ise bunca emek boşa gitmiş olabiliyor.

Sınava hazırlık sürecinde eski yorucu ve zor öğrenme taktiklerini unutun! Öğrendiğiniz bilgilerin akılda kalmasını sağlayacak çok daha basit yöntemler bulunuyor.

1. Görsel hafızanın büyüleyici bir görevi var: Devasa bir hafıza sarayı ve yerini yalnızca sizin bildiğiniz hazineler.

Bu maddeyi oldukça önemli ilk adım olarak görebilirsiniz. Ders çalışırken seçtiğiniz ortam ile başlayalım. Masanızın dağınık olması öğrenme performansınızı sandığınızdan daha çok etkiliyor. Ders çalışırken çalışma masasında ve odada dikkat dağıtabilecek unsurları ortadan kaldırmalısınız. Çünkü önünüzde ilginizi çekebilecek bir dizi bilgi var.

2. Hafızanızdaki hazinelere erişmek için çalıştığınız dersi ya da konuyu ilgi çekici hale getirmeniz gerekiyor.

Eğer çalışma ortamınızı kendi zevkinize göre düzenleyip sadeleştirdiyseniz işe koyulabiliriz. Loci metodu, olarak da bilinen bu yöntem Sherlock Holmes'ün dizide sıkça uyguladığı bir hatırlama yöntemiydi. Çalıştığınız dersi veya konuyu aklınızda yarattığınız bir odanın çekmecesine koymalısınız. Bu hem zihninizdeki görselleştirme pratiğini geliştirecek hem de siz sınav esnasında hatırlamak istediğiniz bilgiyi çekmeceden çekip çıkarabileceksiniz.

3. Görsel hafıza mı daha kalıcıdır işitsel hafıza mı?

Doğrusunu isterseniz bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişiyor. Peki nasıl öğrenebilirim, diyorsanız. Bir yerde ilk kez tanıştığınız birinin ismini mi yoksa yüzünü mü hatırlamakta zorlanırsınız, düşünün. Eğer yüzü derseniz, belki de sizin için sesli olarak okuma yapmak faydalı olacaktır. Ya da ismini hatırlamakta zorlanıyorsanız görsel hafızanızı kullanarak kelimeler ile görsel arasında kodlama yapabilirsiniz.

4. Görsel kodlama ve sesli okuma yapmış olabilirsiniz fakat size daha güzel bir taktik verelim: Söz uçar yazı kalır!

Görsel olarak öğrenen ve işitsel hafızası daha kuvvetli olan insanlar vardır. Ancak herkese uygun en iyi öğrenme yöntemi nedir, derseniz yazmak, deriz! Yazarak çalışmak hem görsel olarak bir kağıdı ve kağıttaki sıralamayı zihninize kopyalamanıza yardımcı olacaktır. Hem de yazarak aktif öğrenme durumunuzu hızlandırırsınız. Hatta bir süre sonra ders kaynağına bakmadan öğrendiğiniz şekilde yazmaya başlayabilirsiniz. Bunun en güzel örneği sınavdan bir gece önce sayfalarca kopya yazan öğrencinin sınav sırasında kopyaya ihtiyaç duymadan soruları yapabildiğini fark etmesidir.

5. Uzun notlar yerine kısa notlar tutun...

Yazarak çalışmak oldukça hızlı öğrenim sağlasa da bazılarımız yazmayı o kadar da sevmiyor. Eğer ders çalışma eyleminizi hızlandırmak istiyorsanız uzun özetler yerine kısa kodlama ya da ezber notları tutun. Hatta çalıştığınız kitabın ya da defterin boş alanlarına konu ile ilgili kendi zihninizdekileri yazabilirsiniz.

6. "Yazmak, okumak... Bunlar uzun bir çalışma ister, benim zamanım az!" diyorsanız....

Ders çalışmak çoğu zaman sıkıcıdır ve uzun vakitler ayırmak zor olabilir. Eğer siz de masa başında oturmaktan ve dikkatinizi toplamakta zorlanıyorsanız Pomodoro tekniği kurtarıcı olabilir. Pomodoro tekniği sık sık kısa aralıklarla ders çalışma prensibini benimsemektedir. Örneğin telefonunuzdan zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayın, süre bittikten sonra 5-10 dakika mola verin. Bu 25 dakika içerisinde ciddi yoğunlukta çalıştığınızdan emin olun. Mola bittikten sonra yeniden başlayın.

7. Mükemmel bir çalışmanın ardından kendini ödüllendirmeyi aklından bile geçirme!

Diyelim ki yarın bir sınavın var. Son haftalarda neredeyse bu sınava konsantre oldun ve çalıştın. Son gün ise gerçekten yoğun bir çalışma temposu yakaladın ve konuların aklında kaldığından emin oldun. 'Off be! Çok iyi çalıştım, artık hazır olduğuma göre gidip biraz oyun oynayayım!' dememelisin. Sıkı bir çalışmanın ardından dikkatini dağıtacak her aktivite ne yazık ki aklında kaldığını düşündüğün bilgileri de unutturabiliyor. Son ana kadar ipleri sıkı tutsan iyi edersin!

8. Uykuda bile öğrenmeye devam edebilirsin!

Uykuda öğrenme yöntemi gerçekten konsantre olduğun bir proje, sunum ve sınav için yardımcı olabilir. Tüm dikkatini ve çabanı bu konu üzerinde topladığında çalışmalarını uyumadan hemen öncesine alırsan uykunda da konuları tekrar edeceksindir.

9. Uyanır uyanmaz aklına ilk gelen şey öğrenmek olsun!

Uykudan uyandığında zihnin berrak ve odaklanmak için en uygun zaman dilimindedir. Çünkü hiçbir şey düşünmez, üzgün ya da mutlu değildir. İşte tam o an biraz ders çalışsan nasıl olur, dersin? Açık bir zihne ne verirsen alacaktır. Tüm ders konularını anlayarak öğrenmene ve ezber yapmana yardımcı olacaktır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Netflix Şifrelerinden Mars'a İnsanlı Yolculuk Tarihine Günün Teknolojik Gelişmeleri (17 Mart)
Microsoft'un Popüler Oyunu Solitaire'i Windows'un İçine Eklemesinin Nedenini Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!
Ukrayna'dan Kripto Paralarla İlgili Önemli Adım: Resmen Yasal Hale Geldi
Araştırmalarını Antarktika'ya Taşıyan Türk Bilim İnsanları Kıtaya 'Minimum Ayak İzi Bıraktı'

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Esra Erol'da Tanıdığımız Fenomen Yazgül'ün Son Hali Şoke Etti
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum