Dergilerin 'Kapak Olan' Vizyonsuzlukları: Milyarderler Dolandırıcı Çıkıyor, Finansal Öngörüler Kaybettiriyor!

Dünyada birçok prestijli iş hayatı, ekonomi dergileri bulunuyor. Bazıları her yıl son baskılarının kapakları üzerinden dünyayı dizayn etmekle bile itham ediliyor. Bazı dergilerin yaklaşık 100 yıllık tarihleri bile bulunuyor. Finans, endüstri, yatırım ve pazarlama, teknoloji, iletişim, bilim, siyaset ve hukuk konularında da içerikler üretiyorlar. Farklı kategorilerde zenginleri listeliyorlar. Ancak son yıllarda bazı öngörülerinde biraz duvara tosladı gibi görünüyorlar. Girişimcilerin dolandırıcılık başlıklı haberleri yağarken, ters indikatör gibi hareket eden öngörüler de göze çarpıyor. ABD'de banka iflası öncesi yazılanlar sürpriz değil çünkü yıllar önce mortgage krizlerinde de aynı süreçlerin yaşlandığı görülüyor. Gelin bakalım hangi dergilere kimler ya da nelere her anlamda kapak olmuş?

Twitter'da görülen bu paylaşımdan yol çıktığımız zaman Forbes'un listesinin kabarık olduğu ortaya çıkıyor.

twitter.com

Ladies fisrt! Elizabeth Holmes olmadan bu liste başlamazdı. En parlak döneminde bile çok tartışıldı. Sonu da malumun ilamı oldu.

1984 doğumlu Elizabeth Holmes, 2015'te iş hayatını zirvesindeyken, 4,5 milyar dolar bir servete sahip genç bir isimdi. Şimdi ise 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış hiç parası kalmamış biri. Holmes'un ünü çok uzun sürmeyerek 2016'da çöküşe geçti.

Theranos kurucu ortağı olan Holmes, parmak ucundan alınan yalnızca 1-2 damla kanla testlerde devrim yaratacağını iddia etmişti.

2015 yılında Stanford Üniversitesi'nde eğitimini yarım bırakan ünlü girişimci, Amerika'nın en zengin kadınıydı. 1 yılın ardından teknolojinin güvenilmez olduğu kanıtlandı. Federal soruşturmalar sonrası 2018'de elektronik dolandırıcılıkla suçlanarak 2021'de mahkemede suçu eski erkek arkadaşı ve şirketin eski başkanı olan Ramesh 'Sunny' Balwani'ye atmaya çalışsa da jüriyi inandıramadı.

Elizabeth Anne Holmes, 2022 yılında yatırımcıları dolandırmaktan ikinci çocuğuna hamileyken 11 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

Karşımızda daha genç bir isim olan Sam Bankman-Fried var. 1992 doğumlu "genius" 2014'te MIT'de fizik bölümünü bitirince, yatırım şirketlerinde çalışmaya başladı.

3 yıl içinde kendi kripto varlık şirketleri olan Alameda Research ve iki yıl sonra da FTX'i kurdu.  

Fried, medyada hayırseverliği ile ünlenirken, eski ABD, İngiltere başkanlarıyla birlikte görüntüler veriyordu. Teknoloji, yatırım ve kripto dünyasında çok sevilen beğenilen Bankman-Fried, ne olduysa(!) birden dara düştü.

Sam, şirketi FTX'i en yakın rakibi Binance'e satmaya kalktı, işlemler yarım kaldı. Sistem çöktü. Çok tartışıldı hala da tartışılıyor ancak iflasını ilan etti. Sorgulandı, yargılandı.

En yakın çalışma arkadaşları dolandırıcılık suçlamalarını kabul ederken, 'ABD tarihindeki en büyük mali dolandırıcılıklardan biri' olarak tanımlanan olayda, 'para transferi dolandırıcılığı', 'kara para aklama', 'kampanya finansmanı ihlalleri' gibi 8 ayrı suçlaması bulunan Friedman ifadesinde, 'Bilerek dolandırıcılık yapmadım. Dolandırıcılık yaptığımı düşünmüyorum. Bunların hiçbirinin olmasını istemedim. Kesinlikle sandığım kadar yetkin değildim' demişti.

Sam Bankman-Fried, 250 milyon dolar tutarında kefaletle ev hapsine mahkum oldu. Forbes'a bir tick daha attık.

Bu kez tam olarak sıfırlanmayan ya da hapiste bitmeyen bir hikaye sahibi var: Adam Neumeann

2010 yılında kurdukları ancak 2019'da gerçek anlamda parladıkları WeWork, paylaşımlı ofis tasarımına dayanıyor. 

Şirket çok parladı, çok beğenildi. Ardından her şirkette olduğu gibi büyüdü.

Adını "The We Company" olarak değiştirdi, yeni projelere de açıldı. Sonra da halka arza karar verdi. Bunların hepsi normal gözüküyor değil mi?

Anormal olan kısımlarda Adam Neumeann bulunuyor. Şirketin alımlarında Neumeann'ın ne hikmetse(!) önceden sahip olduğu şirketler alınıyor. 

İsim değişikliğinde 'The We Company' isminin de önceden Neumeann tarafından alındığı hatta halka arz öncesi de hisselerini sattığı ortaya çıkıyor. 

Tutuklanmıyor ama görevden alınıyor. Girişimlerini sürdürme çabasında olduğu biliniyor.

Gelelim başka bir öngörüye; SVB Bank! Aslında bu belki de o kadar vizyonsuzluk sayılmayabilir. Sonuçta banka zaten ABD'nin 16. büyük bankasıydı.

Tek vizyonsuzluk da Forbes'a ait değil bu arada biraz da The Economist'in uzun vadeli öngörüsüzlüğüne bakalım.

www.riskhedge.com

The Economist'in trendlerin tepe ve dip noktalarını belirlemede neredeyse doğaüstü bir yeteneği var olduğu düşünülüyor. Ancak ters indikatör olarak. 

2009 ve 2016'dan bu iki Brezilya temalı iki kapakta, ilki 'Brezilya Havalanıyor', ikincisi 'Brezilya'nın Düşüşü'.

The Economist, Ekim 2003'te "Petrol Çağının Sonu"nu ilan etmişti. O dönem 25 dolar/varil olan petrol fiyatları 5 yıl içinde 145 dolar/varil seviyesine ulaştı. Şimdilerde 80 dolar seviyelerinde.

www.riskhedge.com

Dergi öngörülerinde sorunlar iki dergiyle sınırlı kalamazdı! 2012'de Facebook halka arz edildiğinde, Barron's dergisi "internet reklamları satma iş modelini" sürdürülebilir bulmazken, Eylül 2012'de Facebook hisse başına 21 dolar seviyesindeyken yayımlanan öngörünün ardından 10 yılda hisse 200 dolara yükseldi.

www.riskhedge.com

Fortune dergisinin bu listede olmadığını düşünmediniz umarız. 2008 Küresel Finans Krizinin temeli: Mortgage krizi...

www.riskhedge.com

ABD'de 2005'te ev alım satımlarından para kazanılıyordu. Ortalama bir ev fiyatı 15 yılda ikiye katlanmıştı. Emlakçılar zenginleşiyor ve 40 yaşında emekli oluyordu. Fortune, buna 'Emlakta Altına Hücum' dedi ve sonrasını tüm dünya biliyor. 

DR Horton (DHI) gibi inşaat şirketlerinin hisse senetleri de zirveden düşüşe geçti.

Son olarak Time'ın Elon Musk kapağına bakalım: 2021'de kral ilan edilen Musk'ın Tesla hisselerinin o günden bugüne performansı👇

www.riskhedge.com

Son dönem kapaklara da bakmadan gitmeyelim👇1. Avrupa'nın yaklaşan kış tehlikesi, 2. Büyük, Yeşil ve Adaletli (Gelir Dağılımı), 3. Kriptoların Düşüşü... Siz ne öngörüyorsunuz?

www.riskhedge.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

SVB Batışında 465 Milyar Dolar Havaya Uçarken Bitcoin ve Büyük Bankalar Kar Hesabı Yapıyor
Ekonomistleri Duvara Toslatan Gazeteciler! ABD'de Banka Batıran Faiz Artışı Yorumları Dikkat Çekti
İstanbul'da Beklenen Depremin Etkileri: İhracatçı Zorda Siparişler Düştü, Bankaların Kaçış Planı
Şişli Değil Nişantaşı! Da Vinci'nin Evi, Abdi İpekçi Caddesi'ndeki Evden Ucuz Olabilir mi?

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
15.03.2023

Ladies fisrt!

Pasif Kullanıcı
15.03.2023

Elizabeth Holmes'un hikâyesini bi yerde izlemiştim ve çok ilginçti aynı zamanda şaşırtıcıydı. Sanırım evrim ağacı kanalında izlemiştim . Tavsiye ederim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ