Dergi Kapaklarında Yıllar Boyunca Yaşanan Değişimi Gözler Önüne Seren 8 Örnek

1. Cosmopolitan

Cosmopolitan kapaklarındaki kadınlar önceden muhafazakar kıyafetler giyiyordu, sonrasında görülen ten oranı daha fazlaydı. Ardından daha da fazla. Sonunda seksi pozlar da kapaklara dahil oldu.

Kadınlar tabi ki kendi bedeni konusunda kendi kararlarını verir. Belki de bunu kimse umursamıyor ve tek amaç daha fazla dergi satmak.

2. Seventeen

Bikinili genç kızlar olmadığında da kapak gayet hoş görünüyor.

Seventeen'in bugüne kadar logosu hariç tüm tasarımı değişmiş. Önceden kapaklar bir hayli sadeymiş şimdilerde ise karışık.

Çağdaş kapaklarına uzun süre bakarsanız, başınıza bir ağrı saplanabilir.

Dergi kapağı derginin satışını yapan kısmı sayılıyor bu yüzden diğer dergiler arasında farkını ortaya koymalı. Doğal olarak tasarımlar gittikçe değişiyor.

3. Vogue

İşte modern insanın rol modelleri...

Kardashianları sevseniz de sevmeseniz de oldukça yetenekli olduklarını kabul etmek gerek; namını böylesine yürütebilmek kabiliyet isteyen bir şey.

Vogue'un yıllar boyunca birbirinden güzel kapakları olmuş fakat o da okuyucuların ilgisini çekebilmek için kapağına daha fazla yazı ekleyen dergilerden. Ancak, görüntü Seventeen kapaklarındaki kadar karışık değil.

Robotların gözünden Vogue

Robots Reading Vogue adlı projede ortaya çıkan görüntüler.

4. Time

Time tasarımında büyük değişiklikler yapmasa da popüler isimler durmadan değişiyor. Acaba önümüzdeki yüz yıl boyunca kimler Time kapağında yer alacak...

Time'ın 70'li-80'li yıllarda logosu değişse de bunun kötü bir fikir olduğu anlaşıldığında eski haline geri döndü.

5. National Geographic

Eski National Geographic kapaklarında biraz fazla yazı var öyle değil mi? Fakat sonrasında mükemmel fotoğraflar tercih edilmiş ve yazılar git gide azalmış, şimdi ise yok denecek kadar az. Yani Cosmopolitan, Vogue ya da Seventeen gibi dergilerin aksine National Geographic fotoğrafın gücünü tercih etmiş.

Tıpkı Time'ın kırmızı yazısı gibi, kendine has sarı çizgiler markayı eşsiz kılıyor.

6. GQ

Uzun yıllar boyunca GQ kapakları birbirine benziyordu; takım elbiseli beyaz adamlar. 90'lı yıllara kadar kapakta kadın olmasının derginin satışlarını arttırabileceğini akıl edememiş olmaları enteresan.

“Hey, bunun yerine bikinili kadınları tercih ederek daha fazla satış yapabiliriz!”

— GQ' nun pazarlama stratejisi

Bu sıradan fotoğraflar değil. Hem pek bir yaratıcı hem de Amy Schumer'in başına iş açmış bir çalışma. Asla alamayacaklarını bildiklerinden olsa gerek, Star Wars karakterleri kullanılırken Disney'den izin istenmediği gibi, filmin hayranları bu fotoğrafı fazlasıyla eleştirmiş. 

Fakat Amy yine olsa yine yaparım diyor.

7. The New Yorker

The New Yorker neredeyse hiç değişmemiş öyle değil mi?

Sağdaki kapak New Yorker'ın 90. sayısına özel olarak tasarlanan bir rekreasyon.

New Yorker'ın logosu 90 yıldır aynı ve kapakta daima çizimler kullanılıyor. Fazlasıyla istikrarlı.

Cosmopolitan, Seventeen, Vogue, GQ  örneklerinde gördüğünüz gibi nasıl daha fazla sattığını fark eden dergilerin aksine; New Yorker kapağını yazılarla doldurmamış ve çekici kadınlar ya da erkekler kullanmaya başlamamış

Güçlü olan hayatta kalıyor; kapitalizmdeki doğal seleksiyon. Fakat New Yorker şartlara göre çizgisini değiştirmeyen dergilerden biri.

8. Vanity Fair

Caitlyn Jenner'ın bulunduğu bu kapağı özel yapan yalnızca konsept farkı değil aynı zaman tasarım. 2015 yılındaki diğer tüm Vanity Fair kapaklarına göre oldukça farklı.

Yıllar boyunca yaşanan değişim şaşırtıcı değil.

Fakat 2015 yılındaki diğer Vanity Fair kapaklarına bakılırsa dergi bol yazı tercih ediyor ta ki Caitlyn Jenner'a kadar.

Söz konusu Caitlyn olduğunda dergiyi satmak için başka hiçbir şeye ihtiyaç duyulmamış. 

Yalnızca üç kelime: Call me Caitlyn. Bana Caitlyn de.

Tüm bu örneklerden de anlaşılacağı üzere, cinselliğin daha fazla kullanıldığı daha yüzeysel dergi kapakları git gide artıyor. Artık daha az okuyoruz, fotoğraflara bakmak daha cazip geliyor. Dikkatimizi uzun süre aynı şeye veremiyoruz. 

Ve fakat daha açık görüşlü olduğumuz kesin. Gün geçtikçe kabul edilebilirlik kıstasları değişiyor.

Kısa bir süre önce siyahi insanlar oy veremiyorken, şimdilerde onları dergi kapaklarında görebiliyoruz, halen daha yaşanan ayrımcılığa rağmen. Kadınlar ise yıllar boyunca en doğal hakları için savaşmak zorunda kalarak bugünlere gelmiş durumda.

Önümüzdeki yıllar ne gösterir bilinmez.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı