Depresyon ve Mutsuzlukla Boğuşanların Beynini ‘Sıfırlayacak’ Özel Bir Yöntem Keşfedilmiş Olabilir!

Psilosibini daha önce duymuş muydunuz? Duymadıysanız, psilosibin sihirli mantarın içinde bulunan psikoaktif bir bileşik. Imperial College London'dan bazı araştırmacılar, bu bileşiğin depresyon tedavisinde kullanabileceğine dair birtakım kanıtlar buldu.

Detaylar içeriğimizde.

Imperial College London'dan araştırmacılar, sihirli mantarların psikoaktif bileşiği olan psilosibinin depresyon tedavisinde kullanılabileceğine dair bazı kanıtlar buldu.

Scientific Reports'ta yayımlanan çalışmada hepsi tedaviye direçli olan 19 depresyon hastasına yoğunlaşıldı. Bir haftalık tedavi sonrasında her hastanın daha az depresyon belirtisi gösterdiği fark edildi. 

Ancak sonuçlar her ne kadar heyecan verici olsa da bu; kontrol örneklemi olmayan, az sayıda insanla yapılmış bir ön çalışma ve en önemlisi bu sonuçlar sihirli mantarların depresyonu tedavi ettiği anlamına gelmiyor.

Imperial'de psikedelik araştırmanın başı olan Dr. Robin Carhart-Harris, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor:

İlk defa, alışılagelmiş tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen depresyon hastalarının psilosibin ile tedavi edildikten sonra beyin aktivitelerinde net bir değişiklik gördük.

Hastalara 10 miligramı hemen, 25 miligramı ise bir hafta sonra olmak üzere iki doz psilosibin verildi. Hastaların klinik anket sorulara verdikleri yanıtlarla nasıl hissettikleri raporlandı.

Dr. Carhart-Harris'e göre bazı hastalar tedaviden sonra kendilerini -bilgisayar benzetmesi yaparak- sıfırlanmış hissettiklerini belirtti. Örneğin birisi beyninin daha düzenli bir hale geldiğini ve daha hızlı çalıştığını söylerken bir diğeri yeniden başlatılmış gibi hissettiğini dile getirdi.

Dr. Carhart-Harris, psilosibinin bireylere depresif durumlarından kurtulma ihtiyacı duyduklarında geçici olarak enerji verip onları canlandırdığını söylüyor.

Ekip, tedaviden önce ve sonra 19 hastadan 16'sına fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme uyguladı. Sonuçlar, amigdalaya doğru beyin kan akım hızında azalma olduğunu gösterdi.  Amigdalaya doğru kan akışındaki bu azalma, depresyon semptomlarındaki azalma ile ilişkilendirildi. 

Dr. Carhart- Harris:

Topladığımız veriler aracılığıyla psilosibin tedavisinin kronik depresyon hastalarının beyinlerindeki etkilerine bir pencere açmış olduk.

Psikedelikle ilgili yapılan çeşitli beyin görüntüleme çalışmalarından öğrendiklerimize dayanarak -insanların kendi tecrübeleri hakkında ne söylediklerini de göz önüne alarak- psikedeliklerin gerçekten beyinde depresyonla ilişkili yapıları sıfırlayabileceği sonucuna ulaşabiliriz.

Ekip, psilosibinin antidepresanlar üzerindeki etkisini test etmek için bir karşılaştırma çalışması planlıyor. Çalışmalar seneye başlayacak.

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
17.10.2017

7 yıldır depresyondayım, hayattan hiçbir şekilde zevk alamıyorum.Hiçbir şey yapasım yok.

17.10.2017

bira iç

17.10.2017

Beynimi sıfırlayamıyorum ama sanırım bazı hatıralarımı silebiliyorum. Yaşadığım üç/dört kötü olayı kendi bulduğum yöntemle silmeyi denedim. Ve şuan neyi sildiğimi hatırlamıyorum.

17.10.2017

anlatsana nasıl yaptığını?

18.10.2017

ilaca karşıyım, depresyondaysan o senin parçan, seni depresyona sokan şeyi bul, depresyon diyince hastalık gibi, yerine üzgün veya baskılanmış olma kelimesini koy, kendi yolunu bul, bulamazsan da çabala. delirmediğin sürece ilaca gerek yok. beyin o kadar gizemli ki onu tamamen çözüp ilaç verseler kabul ederim ama şuan bilim olarak çok başındayız bu yolun, deneme yanılma da o yolun parçası, ben anlamıyorum üzgün olmak da kişinin bir parçası olmalı ve daha güçlü yapar nasıl beyninize yediriyosunuz ilaç. hiç karşı çıkmayın, gerekli durumlar var, ama herkes iş yapmayı sever, psikiyatristler de ilaç yazmayı halt sanıyor, kendini önemli zannediyor, buna da okay, insanız sonuçta salak olabiliriz de siz nasıl gidip kabul ediyosunuz, hele ki ergen çocuklarınız için falan, travma veya tölera edilemeyecek sebebi çözülemeyecek şekilde olmadıkça ilaç olmamalı

TÜM YORUMLARI OKU (24)