Depremzedelere Verilecek Evlere Ödeme Yapılacak Olması Sosyal Medyanın Gündeminde

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde 927 bin binada 118 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ya da ağır hasarlı durumda olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da mart ayı itibarıyla kalıcı konutların yapımına başlanacağını 1 yıl içinde de teslim edileceğini açıkladı. Evleri yıkılan depremzedelerin yeni evlerindeki koşullar da sosyal medyanın gündeminden kaçamadı.

11 ili etkileyen deprem felaketi, 41 binden fazla insanın canına mal olurken, yüzbinlerce ev de barınılamaz halde. Bölgede mevsim koşulları sert olurken, barınma sorununun en yakın sürede çözülmesi gerekiyor. Diğer yandan da sarsıntılar devam ediyor.

Başka şehirlerde gidecek yeri olanlar için bölgeden tahliye çalışmaları yapılırken, "Evim Yuvan Olsun" gibi kampanyalar da başladı.

Bu kampanyada evlerini depremzedelere uygun koşullarda tahsis edenlerle kira yardımı gibi nakdi bağış da kabul ediliyor. İmkanı olan hayırseverler zaten bu konuda girişimlerde bulunurken, dernek ve vakıfların da bu konuda bazı çalışmalar yaptıkları biliniyor.

Yıkılan evlerini konut kredisiyle alan depremzedeler için bankaların da çalışmaları bulunuyor. Kredilerde sigorta devreye girerken, birçok ödemeyi de bankalar alınan kararlarla öteliyor.

Sözcü'den Veli Toprak'ın aktardığına göre, iktidarın yaptığı parti MYK toplantısında, depremzedelere yapılacak evlerle ilgili verilen bilgi ilgi çekti.

Deprem bölgesinde devletin 1 yıl içinde telim edeceğini belirttiği konutlar, 3 kat olurken, büyüklükleri de 3+1 ve 2+1 şeklinde planlandı.

Evleri yıkılan depremzedelere sunulan seçeneklerse 3+1 ya da 2 tane 2+1 ev şeklinde olacak ancak 2+1 seçeneğini kabul edenler fark ödemesi yapacak. 3+1 seçenler ödeme yapmayacak olarak anlaşılmasın.

3+1 evlerde yüzde 60 oranını devlet karşılıyor. Yüzde 40 oranını vatandaş öderken, 24 ay ödeme olmadan 20 yıl vadeli taksitlendirilecek.

Örnek hesaplamada 1 milyon 200 bin TL'lik 3+1 ev için devlet 720 bin TL karşılarken, depremzede 480 bin TL ilk 2 yıl ödemeden 20 yıl boyunca 2 bin TL sabit ödeme yapacak.

Depremzedelere yapılacak evlere para ödenecek olması sosyal medyada da gündem oldu.

Evleri yıkılanların yeni yapılacak evlere para vermesi bir miktar kafa karıştırırken,

Ayrıca tepki de çekti.

Toplanan yardımların ve

Hesaplanan maliyetlerin,

Son süreçte inşaat maliyetlerindeki yükselişle de

Ekonomide içinde bulunulan durumda

Zorlayıcı olacağı da öngörülüyor.

👇

Sizce bu evlerin maliyetlerini devlet tek başına mı karşılamalı? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yeniden Depremle Sarsılan Afet Bölgesinde Çadır Eksiği Konuşulurken, Kızılay'ın Mali Durumu ve Kapasitesi
Deprem Hasarı Çalışmaları Sürerken Altyapı Maliyetleri Büyüyor: Yeni Konutlar İçin Ne Kadar Harcanacak?
Her Krizi Ev Fiyatlarında Fırsata Çevirenler Yine İş Başında! Depremden Korkan Villa Bakınca Fiyatlar Yükseldi
Deprem Tehlikesini Fark Edenler Koştu: Evinizin Depreme Dayanıklı Olup Olmadığını Öğrenmek Ne Kadar?
Ekonomistlerden İlk Tahminler Geldi: Depremin Ekonomik Etkileri Ağır Olacak mı?

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
21.02.2023

Kendine ait olan şey için tekrar ödeme yapacak ve tekrar kendinin olacak... .... Siyasal islamcıların dahiyane çözümleri devam ediyor... .... 🤪😡😡😡😠

21.02.2023

siyasal islamcilar kadar tas düşsün başına hala ayrımcilik hala bölücülük

21.02.2023

evi, işi, ocağı, ailesi kısacası şu aptal dünya üzerinde sahip olduğu herşeyi gitmiş...Sen milyarlar toplamışsın devlet olarak. Adama maliyetine ev inşa edip ücretsiz veremiyorsun...sahi bu ekmek teknesi de depremde gidenler nasıl kazanç elde edecek artık?

21.02.2023

10 daireli apartmanı aynen yaparsa devlet (ki onbinlerce binayı nasıl yapacak o da ayrı konu) bunu bedava nasıl versin ki? Ya ekstra kat çıkar fazladan daireleri başkalarına satıp oradan elde ettiği parayı inşaat maliyetine sayar depremzedelerden hiç para almaz yada böyle yapım maliyetinin bir kısmını karşılayıp geri kalanı daire sahiplerine bolusturur.. zaten onca binayı devlet illa ki özel sektöre yaptıracak e ozel sektörde kârsız iş yapmaz sonuçta. Bir de işin imar boyutu var. aynı yere bina yapacak diyelim mecburen birçok arsaniz zeminine iyileştirme yapması lazım bu da ayrı bir para tutar, sandığınız gibi izolatör sizi kurtarmaz önce zemininizin belli bir taşıma gücüne sahip olması ve yapısal sorunlar barındırmamasi gerek.. Bundan vazgeçip yerleşim alanlarını sağlam zeminli bölgelere taşırsa bu da ekstradan altyapı maliyeti gerektirir. Cidden çok zor bir durum ve bu kararlar herkesi tatmin edemeyecek.

TÜM YORUMLARI OKU (36)