Depremin Ekonomik Etkileri: Merkez Bankası, TL'yi Korumak İçin Rezervlerden 7 Milyar Dolar Harcadı İddiası

Merkez Bankası'nın deprem felaketiyle birlikte yaptığı rekor bağış gündem olmuştu. Bağışın teorik ve pratik süreçleri çok tartışılırken, 20 Aralık 2021 tarihinden beri tartışılan bir konu da Reuters tarafından araştırıldı. TCMB'nin uzun süredir ekonomistler tarafında hesaplanan 'arka kapı satışları'nda 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında ne kadar döviz satmış olabileceği hesaplandı.

İddiaya göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası rezervlerden 7 milyar dolar kullandı.

Reuters'ın aktardığına göre, bankacılık sektöründen kaynaklar, TCMB'nin döviz rezervlerinin önümüzdeki haftalarda da baskılanacağını belirtirken, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybının 6 Şubat'tan bu yana yüzde 0,2 oranında sınırlı olduğunu belirtti.

Dolar/TL, 6 Şubat Pazartesi günün ilk saatlerinde başlayan işlemlerde 18,80 seviyesinden karşılık bulurken, bugün 18,87 seviyesinden bulunuyor.

Dolar kurunda felaketin ilk günlerinde yüksek olmadığı dikkat çekerken, 15 Şubat'ta Borsa'nın 1 haftalık aradan sonra yeniden işlem göreceği günde 19,12'yi çok kısa bir süre görmüş olması ise dikkat çekiyor.

TCMB'nin 16 Şubat'taki açıklamaları 6-10 Şubat verilerini içeriyordu. Döviz rezervlerinin 4 milyar dolar azalarak 125,6 milyar dolara gerilediği görülmüştü. Yarın açıklanacak haftalık veriler 13-17 Şubat aralığını içerirken, 3 milyar dolarlık rezerv kullanıldığı tahmin ediliyor.

Reuters'ın kaynaklarından bir bankacı, döviz piyasasında dengelenmenin 'Uzun zamandır özellikle ihracattan elde edilen döviz gelirlerini piyasaya aktararak' sağlandığını açıklarken, 'Rezerv kullanımı uzun zaman sürdürülebilir değil çünkü rezerv yeterliliği düşük. Dövize olan talebi azaltmak için atılan adımların devam etmesini bekliyorum' ifadelerini kullandı.

TCMB konu hakkında açıklama yapmazken, bu süreçte 6 güçlü para birimi karşısında ABD Doları'nın seyrini gösteren DXY Dolar endeksi de 103'ün hemen altından bugün itibarıyla 104 üzerine çıktı.

tr.tradingview.com

Bu, kısaca doların küresel bazda güç kazandığını gösterirken, piyasalarda hareketlilik yaşanan Türkiye'de böyle bir felaketin etkisiyle kurdaki sakin seyir de dikkat çekmişti.

Son olarak Bloomberg Ekonomisti Selva Baziki, 2022 yılında Merkez Bankası'nın kurlarda stabiliteyi sağlamak adına 108 milyar dolar sattığını tahmin etmişti. Detayları burada👇

Rezerv Hesaplaması: Doları Düşük Tutmak İçin Merkez Bankası'nın Geçen Yıl 108 Milyar Dolar Sattığı İddiası!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Ünlü Kurumdan Seçim Sonucuna Göre Dolar Analizi: "Erdoğan Kazanırsa Dolar 36 TL Olur"
7 Bankanın Uygulamasına 4 Ayrı Vakitte Baktık: Döviz Alış Satışında Makas Açma Talimatı Ekrana Nasıl Yansıdı?
Çoğunluk Hissesinin Sahibi Hazine Olan Merkez Bankası Rekor Kampanya Bağışıyla Gündem Oldu

Popüler İçerikler

Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
YORUMLAR
22.02.2023

la adamlar hazineye bagladılar kur artarsa hazineden MB'ye aktarılıyor arka kapıdan da satılıyor kuru dengelemek için..çünkü kur arttıgında bunların oyları azalıyor..onlar da çözümü böyle buldular. Dolar TL paritesinin artmaması demek daha cok vergı daha cok zam demek..Dolar TL paritesinin artması demek fiyatların artması enflasyonun artması demek..Bunların yonetecegı ulke boyle olur son altı aydır dolar 18-19 arası..deprem oldu 100 mılyar dolardan fazla kaybımız var ama neden dolar degısmıyor niye? Cunku zamlarla ek vergılerle dızgınlıyorlar. Bu durumu seçime kadar ancak sürdürebilirsin bir yerde patlayacak erdoğan kazansa da kazanmasa da seçimde sonra dolar en az 25 lira olacak. Seçimi erdoğan alırsa dolar yerinde durmaz yükselmeye devam eder 30'ları da aşar. Ama kazanamazsa bir kaç yılda o dolar 10 liralara kadar düşer.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ