Depremin Ardından Binalarının Sağlamlığını Test Ettirmek İsteyenler Meslek Odalarının Telefonlarını Kilitledi

10 ili enkaz altında bırakan ve yüzlerce can kaybına neden olan Kahramanmaraş depremi ülkemizi yasa boğdu. Milletçe bir kez daha deprem ülkesi olduğumuzu hatırladığımız bu günlerde vatandaşlar endişe içerisindeler. Beklenen İstanbul depremi ya da diğer illerde gerçekleşecek bir sarsıntıda binalarının güvenilir olup olmadığını test etmek için yöntemler arıyorlar. Konu ile ilgili konuşan Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Soner Akdoğan, telefonlarının deprem dayanıklılık testi için arayan vatandaşlardan gelen çağrılar ile dolup taştığını ifade etti.

Peki deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır, binanızın depreme dayanıklılığını ölçmek ücretli mi, gelin birlikte bakalım...

Türkiye İnşaat Mühendisleri Odaları Birliği'ne bağlı meslek odaları ve inşaat mühendislerinin telefonları neredeyse kilitlendi.

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli yaşanan 7 üzeri büyüklükteki iki deprem büyük acılar yaşattı. Vatandaşlar deprem nedeniyle güvenlik konusunda büyük korku ve üzüntü yaşadılar.

"Deprem değil, bina öldürür" sözünü artık ezberleyen yurttaşlar telefonlara sarıldı ve binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını ölçebilecek çeşitli yöntemler araştırmaya başladı.

İMO Başkanı Akdoğan'dan alınan bilgilere göre depremin ardından vatandaşların oturduğu binanın sağlamlığını merak ettiğini ve depreme dayanıklılık testi gibi konularda bilgi almak için kendilerine başvurdukları belirtildi.

Akdoğan, Türkiye'de riskli yapı stokunu bilmiyoruz, açıklamasını yaptı ancak DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan 6 ila 7 milyon arası riskli konut bulunduğunu belirtmişti.

Bunlardan 5 milyonunun hızlıca güçlendirme ile kurtarılabileceğini de söyleyen Türkkan'ın yanı sıra Akdoğan, 'Akdoğan, “Bir depremde ne kadar göçme yaşanacak ve ne kadar vatandaşımız enkaz altında kalabilir, yapı stokunu bilmemiz lazım. AFAD'ın 2019'da oluşturduğu İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) için tüm belediyelere ödev verildi' diye konuştu.

"İzmir, Eskişehir, İstanbul ve Antalya buna başladı."

Diğer belediyeler ile ilgili fikri olmadığını belirten Akdoğan, 'İRAP esasında üniversiteler, yerel belediyeler, STK'lar, meslek odaları tüm kurumlara görev biçiyor ama organizasyonunu büyükşehir belediyesi yapıyor. Ağustos’tan bu yana bir kez çalıştaya davet edildik, daha derli toplu, tüm aktörler toplanıp birlikte hareket ederek yol haritası çizilmeliydi. Antalya'da bunun duyurusu yapıldı ama yol haritasının çok sağlıklı ilerlediğini söyleyemem' diye konuştu.

"2000 öncesi yapıların risk durumunun tespiti için yapı envanterinin çıkarılması gerek."

Eğer bu yapılmıyorsa da vatandaşların oturdukları konutların risk durumunu kendilerinin öğrenmesi gerektiğini belirten Akdoğan, “Her depremden sonra İMO'ların telefonları susmaz. 'Bizim binamız riskli mi, değil mi' sürekli telefonlar alırız. Bu hizmeti veren mühendislik firmalarının telefonları da susmaz ama 2 ay sonra her şey unutulur' şeklinde konuştu.

"Vatandaşta, 'Ya binamız çok sağlam, duvara çivi çaktım girmiyor', 'Ben burayı yapılırken gördüm, müteahhit öyle bir demir attı ki, buranın müteahhidi şöyle sağlamcıydı' gibi bilinçsizlikten kaynaklı inanılmaz bir güven var"

Böyle yorumların yanlış olduğunun altını çizen Akdoğan, “Kendim işin içindeyim ve bende bu güven yok. Ama vatandaş duvara çerçeve asarken, belki bir kolona denk geliyor, 'Biz bunun sıvasına çiviyi çakamadık' diye yapının sağlam olduğunu duvara çaktığı çividen anlıyor. Yaşanan can kayıpları, manevi ve maddi yıkımın karşılığı yok. Çok cüzi rakamlara yapılabilecek işlemleri sadece duvara çivi çakma metoduyla binalarının sağlam olduğunu anlayan vatandaşlarımızın bilinçlenmesi lazım' diyor.

"Depreme dayanıklılık testi ücretleri, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor."

Kendilerinin çivi çakmak gibi yöntemlerle denediği testlerin kabul edilebilir olmadığını ifade eden Akdoğan, bunun yerine depreme dayanıklılık testi yapmaları gerektiğini vurguladı. Akdoğan, bunun için resmi olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği firmalarla ya da gayriresmi olarak hem Bakanlık hem İMO'dan'dan firmalara başvurabilir, dedi.

Bina dayanıklılık testi nasıl yapılır, nereye başvurulur, detayları buradan öğrenebilirsiniz...

Bina Sağlamlık Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Bina Dayanıklılık Testi Başvurusu Nereye Yapılır?

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Dilan Polat, Enkaz Altında Kalan Taha Duymaz'la İlgili Kafa Karıştıran Bir İddia Ortaya Attı!
Naci Görür, 'Adana’da Tekrar Deprem Olacak' İddialarına Son Noktayı Koydu!
Prof. Dr. Naci Görür Akıllardaki Soruya Yanıt Verdi: Deniz Çekilmesi Depremin Habercisi mi?
Enkaz Altında Kalan Fenomen Taha Duymaz ile İlgili Ortaya Akılalmaz Bir Komplo Teorisi Atıldı!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
14.02.2023

20 bin 100 bin tl cidden cok cüzi bi rakammis

15.02.2023

Bizim binada 20 daire var. Konumu ve dubleks durumuna göre fiyatları 450 bin ile 1.3 milyon arasında değişiyor. Olaya bu perspektiften bakarsan aslında o kadar da yüksek bir meblağ değil. Özellikle canınla kıyasladığında. Ama tabii deprem esnasında evinde olacağının da garantisi yok. Geçen sene Ocak ayında Balıkesir sallanırken çocuklar evdeydi ama ben 14 katlı bir iş merkezinin 8. katında camsız havalandırmasız 4 metrekare bir odanın içinde server ayaklandırmaya çalışıyordum...

14.02.2023

şimdi bu binaları analiz eden firmalarda iyi zam yapar gibi geliyor. yanılacağımı hiç düşünmüyorum

araba alırken herşeyini inceleyen türk milleti ev alırken niye niye baktırmıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ