Depremde Yaşam Üçgeninin Önemi: Yaşam Üçgeni Nedir? Nasıl Oluşturulur?

6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık'ta 7.6 ve 7.7 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremden sonra, yaşam üçgeni tekrardan gündeme geldi. Pek çok kişi depremde yaşam üçgeninin önemini merak ediyor. Peki yaşam üçgeni nedir? Deprem anında yaşam üçgeni nasıl oluşturulur? Detaylar içeriğimizde.

6 Şubat Pazartesi günü merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık'ta sabahın erken saatlerinde 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

10 ili aynı anda etkileyen depremin arkasından çok geçmeden 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelerek büyük bir yıkıma yol açtı.

Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği deprem bölgesinde halen daha arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Deprem sırasında doğru bir şekilde uygulanan yaşam üçgeni ise kişinin hayatta kalma olasılığını arttırıyor.

Yaşam Üçgeni Nedir?

Deprem sırasında can kayıplarının önlenmesi için çeşitli yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerin en başında ise yaşam üçgeni geliyor. Deprem ülkesinde yaşayan herkesin bilmesi gereken bir yöntem olan yaşam üçgeni, can kayıplarının önlenmesi açısından oldukça önemli.

Deprem sırasında evin içerisinde hayatta kalmak için yeterli büyüklükteki boşluklara yaşam üçgeni deniliyor. Binalarında depreme yakalanan vatandaşların panik yapmaması ve sabitlenmemiş eşyalardan uzak durması gerekiyor.

Yaşam Üçgeni Nasıl Oluşturulur?

Deprem sırasında binanın çökme durumunda tavan ağırlığı çeşitli eşyaların ve nesnelerin üzerine düşerek bir boşluk bırakır. Vatandaşlar, hayat üçgeni olarak da bilinen bu yöntemi evlerinde uygulayabilecek alanları önceden belirlemesi gerekiyor.

Deprem anında bina içerisinde bulunanlar yaşam üçgeni oluşturmak için desteklenmiş ve sabitlenmiş eşyaların yanına çökerek yaşam üçgeni oluşturabilirler. 

Kişilerin deprem başladığı anda bir cismin yanına hafifçe sıkışarak ama yanlarında boşluk kalacak şekilde hayat üçgeni oluşturmaları gerekiyor. Sarsıntı geçene kadar baş iki el arasına alıp yastık, kitap gibi malzemelerle başın korunması gerekiyor.

İlginizi çekebilir;

Deprem Sırasında Uygulamanız Gereken Hayat Kurtaracak Önlemler
Depremin İlk 72 Saati Geride Kaldı: Afette İlk 72 Saat Neden Önemli?

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!