Depremde Ölüm ve Yaralanmaları Azaltmanın Birkaç Pratik Yolu

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki ''Deprem öncesi yapılması gerekenler'' evlerde uygulanırsa deprem sonrası ölümler %3,  yaralanmalar %50 azaltılabilir. Bende bu kapsamda birkaç önemli bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri de ileri bir tarihte  paylaşacağım.

1. Aile toplantısı yapın.

Depreme hazırlık olarak ailenin tüm bireyleri çocuklar dahil bir toplantı yapmalıdır.Bu toplantıda olası bir afette yapılacaklar planlanır.

2. Güvenli yerler belirleyin.

Bulunduğunuz mekanlarda tehlikeli olabilecek ve güvenli olabilecek noktalar belirlenmelidir.Örneğin pencere önleri,ağır aydınlatma araçlarının alt kısımları,büyük ve ağır devrilebilir eşyaların yanları,ocak gibi yangına neden olabilecek eşyaların yanları TEHLİKELİDİR.Korunabilecek güvenli alanlar ise sağlam bir masanın altı,sağlam bir koltuk yada divanın yanıbaşı,yatağınızın yanı,bir köşe dibi ya da iç duvarlardan birinin yanı GÜVENLİDİR.

ÇÖMELİP,KAPANIP,TUTUNMAK için en güvenli yeri bulun.

3. Kaçış yolları belirleyin.

Olağan çıkışları ve belki ilk anda aklınıza gelmeyen arka kapı,pencere gibi yerleri belirleyin.Düşerek veya kayarak kapıları kapatabilecek eşyaların yerlerini değiştirin.Mümkünse duvara sabitleyin.Örneğin kapı arkalarında duran halılar,elektrik süpürgesi gibi eşyaları kapı arkalarına koymayın.

4. Su ve yiyecek depolayın.

Deprem sırasında su bulmak oldukça zor olabilir.deprem sonrasında eğer eviniz sağlam kaldıysa banyo küvetini veya lavaboyu tıkaçla tıkamak suretiyle doldurun.yedek su deposu olarak kullanabilirsiniz.Alternatif su depolamak esastır.Günlük her kişi için 4 lt su depolayın.suyu sağlam,ışık almayan,testi veya şişede depolayın.

5. Tesisatların kapatma yerlerini öğrenin.

Elektrik,gaz ve su vanalarını kapatmayı evdeki tüm bireylere öğretin.Yerlerini iyi öğrenin.

6. Buluşma alanları belirleyin.

Ev içinde,ev dışında ve mahalleniz dışında ortak buluşma alanları belirleyin.Deprem anında tüm aile bireyleri bir arada olamayabilir.Önce ev içinde belirleyin.Sarsıntı bittikten sonra çıkış yolu üzerinde güvenli bir nokta tespit edin.Sonra bina dışında mahalleniz güvenli ise bir yer seçin.Parklar bu iş için en uygun alanlardır. Mahalle dışında da bir yer tespit etmeniz iyi olacaktır.

Çocuklarınızla,deprem sonrasında sizin yada sizin adınıza bir akraba yada bir arkadaşınız ulaşana kadar okuldan ayrılmamalarını anlatın.

7. Önemli evrakların kopyalarını hazırlayın.

Deprem sonrası hayat bir şekilde devam etmektedir.Size gerekli olabilecek önemli evraklarınızın birer kopyasını güvendiğiniz bir akrabanıza gönderin.Evraklarınızı su geçirmeyen çantalarda muhafaza edin.

8. Evinizde ilk yardım seti bulundurun.

Mutlaka evde ve arabanızda bir set bulundurun. Evde bulunduracağınız bu set deprem anında kolay ulaşılabilecek bir yerde bulunsun.

9. Deprem çantası hazırlayın.

Acil durumlarda kullancağınız bu çanta çok önemlidir. Evdeki tüm bireyler çantanın yerini öğrensinler.

10. Mobilya, dekor ve elektronik eşyaları sabitleyin.

Pek önemsemesekte deprem anında gerçekleşen  ölüm ve yaralanmaların önemli kısmı bu eşyaların devrilmesiyle meydana gelmektedir. Dolaplar, TV masası, aynalar vb. eşyalar duvarlara kemer veya dübellerle bağlanmalıdır. Düz yüzeylerde oluşan kayma ve devrilmeler için kaydırmaz altlıklar ve yapıştırıcılar kullanılmalıdır.

Popüler İçerikler

Uluslararası Göç Örgütü Rapor Paylaştı: En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülke Belli Oldu
İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!