Deprem Uzmanı Uyardı: 'İzmir ve Midilli’de 6.9’luk Depreme Şaşırmam'

Son 1 aydır Yunanistan'ın başkenti Atina ve Aydın'ın Kuşadası ilçesinde peş peşe depremler meydana geldi. Bunun üzerine açıklama yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, ''Yunanistan tarafından 7 civarında bir deprem olursa, bizim tarafta tsunami meydana gelebilir' demişti. Jeofizik Yüksek Mühendisi, deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise 'İzmir ve Midilli'de 6.9'luk deprem gelirse şaşırmam, İzmir'de olursa çok kötü olur' diyerek uyarılarda bulundu.

‘Yapmayın bu bir cinayet'

Sözcü'den Latif Sansür'ün haberine göre, Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizi'ndeki depremler sonrası gözlerin çevrildiği İzmir'de beklenen deprem, yıkım eşiği ve yapılması gerekenlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ercan, son günlerde özellikle Midilli-İzmir arasında meydana gelen depremlerin kaygıya neden olduğunu hatırlatarak, “Midilli'de 5.1 deprem ve sonrasındaki sayıları 500-600'ü bulan depremcikler sürüyor. İzmirliler ‘bundan sonra daha büyük bir deprem olabilir mi' diye kaygılanıyor. Bu soruyu yanıtlamak çok zor; olacaktır demek daha kolay. Çünkü 7-7.2 deprem beklerken, 6.8 olması, buradaki enerjinin tamamen boşalmadığını gösteriyor.

İkisinin arasındaki enerji farkı kapanmadı. Bu demektir ki o bölge hala gergin ve depremi atlatmadı. İzmir ve Midilli'de 6.8-6.9 deprem gelirse şaşırmam. İzmir'de olursa çok kötü olur. Midilli'de olacak 6.8'lik deprem ise İzmir'de 6.1 hissedilir. İzmir'de 6.1'lik bir deprem ne yapar? Aslında bir şey yapmaması gerekir. Ama önceki depremlerle yorulan yapılarda direnç eşik değeri düşmüş olabilir. Özellikle Bayraklı kesimlerinde önceki yıkımların etrafında yıkım olursa şaşırtıcı olmaz” dedi.

'Bu bölgelerde daha fazla yapılaşmaya izin verilmemesi gerekir'

Halkın olmayan bilgi ve bilgi dışı şeylerle korkutmanın doğru olmadığını söyleyen Ercan, “İzmir'de büyük bir deprem, tsunami olacak sözleri tamamen çığırtkanlıktır. İzmir'i etkileyecek ana deprem, tuzla kırığından çok İzmir kırığıdır. Bu da Konaktan geçerek Güzelyalı, Göztepe üzerinden Güllübahçe ve Sisam'a uzanan kırıktır. Eğer bu kırık depremi yapacak olursa, bunun büyüklüğü 6 ile 7.1 arasında olur. Bornova Ovası Özkanlar ve Meles kısmındaki yapıları çok etkiler. Bu bölgelerde daha fazla yapılaşmaya izin verilmemesi gerekir” diye konuştu. 

2020 yılında Sisam Adası depreminde yıkılan yapıların yerine yeni yapılara izin verilmesini eleştiren Prof. Ercan, “Yasaya göre bir yerde depremde yapı yıkıldıysa orası yapı yasaklı alan ilan edilir ve yapılaşmaya izin verilmez. İzmir Büyükşehir, Bayraklı belediyeleri ve üniversitelerin buna el koyması, ‘yapmayın bu bir cinayettir' demesi gerekiyor.

Bana bedavaya ev verseler asla Bayraklı'nın Meles Ovası'nda oturmam. Orada yaşayan insanlara söylediklerim aykırı gelebilir. Onların malı değil, canları bizi ilgilendiriyor. Herkesin seveceği değil, insanların canını kurtaracak şeyleri söylüyorum. Bayraklı'nın tepelik kısımları var. Yerleşimler, toplu konutlar var. Orada otursunlar” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den Ege'de Tsunami Uyarısı!

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı