Deprem Sonrası Gelişmeler Takip Edilecek, Ekonomi Gündemi Veri Odaklı Olacak

Hafta boyu Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremler sonrası yaşanan gelişmeler yakından takip edilecek.

Ekonomi gündemi veri odaklı bir takvimden oluşuyor. Yurt içinde 2022 yılı son çeyreği ve yılın tamamı için GSYH rakamları ile enflasyon verileri piyasaların odaklanacağı iki veri olacak.

Yurt içinde bu iki veri dışında yurt içi üretici fiyatları, ekonomik güven endeksi ile bankacılık sektörü aylık verileri öne çıkıyor. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özeti de takvimde yer alıyor.

Yurt dışında hem imalat hem de hizmet sektörü için satın alma yöneticileri endeksi(PMI) verilerinin yanı sıra, ABD'den dayanıklı mal siparişleri, bekleyen konut satışları, S&P Case Shiller konut fiyat endeksi, Chicago PMI, Almanya'dan perakende satışlar, iş gücü, Euro Bölgesi'nden güven endeksleri, tüketici ve üretici fiyatları, Japonya'dan sanayi üretimi, perakende satışlar ve iş gücü verileri piyasaların odağında olacak.

27 Şubat Pazartesi yurt içi gündemde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 alt endeksin (Tüketici %20, reel kesim %40, hizmet %30, perakende ticaret %5 ve İnşaat %5) bileşiminden oluşan ekonomik güven endeksini açıklayacak (10.00).

Yurt dışı gündemde, piyasalar haftaya Yeni Zelanda'dan gelecek 2022 yılının son çeyreğine ilişkin perakende satış verileriyle başlayacak. 

Avrupa'da Hollanda'nın imalat sektörü güven endeksi erken saatlerde Avrupa'nın ilk verisi olarak ekranlara düşecek (08.30). İtalya'dan tüketici ve iş dünyası güven endeksleri gelecek. Euro Bölgesi için parasal veriler açıklanacak (12.00).

Amerika'da ABD'de imalat sektörünün durumunu yansıtan en önemli göstergelerden biri olan dayanıklı mal siparişleri verileri gelecek (16.30).

ABD'de takip edilecek bir başka veri askıda konut satışları olacak (18.00).

28 Şubat Salı yurt içi gündemde, TÜİK, yurt içinde haftanın en önemli verilerinden 2022 yılı dördüncü çeyrek ve yılın tamamı için GSYH rakamlarını açıklayacak. Bir önceki dönemde GSYH artışı yüzde 3,9 olarak gerçekleşti (10.00). TÜİK aynı saatte hizmet üretici fiyat endeksi verilerini de duyuracak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aylık para ve banka istatistikleri raporunu yayımlayacak (14.30).

Yurt dışı gündemde, piyasalar güne Japonya'dan gelecek öncü sanayi üretimi ve perakende satış verileriyle başlayacaklar (02.50).

Avrupa'da piyasalar Hollanda'nın perakende satış rakamlarıyla güne başlayacak (08.30). Almanya'nın ithal ve ihraç fiyatları verileri açıklanacak (10.00).

Amerika'da Brezilya'da hizmet sektörü ve ticaret güven endeksleri açıklanacak (14.00). ABD'de öncü mal ticareti ve toptan stok verileri açıklanacak (16.30). Günün son saatlerinde yine ABD'den parasal istatistikler ve tarım fiyatları gelecek (23.00).

1 Mart Çarşamba yurt içi gündemde, İstanbul Sanayi Odası ve Markit tarafından hazırlanan İSO İmalat sektörü PMI verisi gelecek (10.00). İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan ve Türkiye enflasyonu için öncü indikatör kabul edilen perakende ve toptan fiyatlar verileri yayımlanacak (12.00). Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankacılık sektörünün toplulaştırılmış rakamları açıklanacak. Böylece sektörün 2023 yılı için ilk rakamları görülmüş olacak (14.00).

Yurt dışı gündemde, Piyasalar güne Yeni Zelanda'nın inşaat izinleri rakamlarıyla başlayacak (00.45).

Gün boyu ülkelerden gelecek imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri, Avustralya ile başlayacak. Asya ve Okyanusya'dan toplam 13 ülkenin PMI rakamları ekranlara düşecek. Avrupa piyasalarının da en önemli veri başlıkları imalat sektörü PMI rakamları olacak. Gün boyu 18 Avrupa ülkesi için PMI rakamları ekranlara düşecek. Brezilya, Kanada, ABD, Kolombiya ve Meksika için imalat sektörü PMI rakamları sırayla yayımlanacak. ABD'den takip edilecek diğer veriler inşaat harcamaları ve ISM imalat sektörü PMI rakamları olacak (18.00).

2 Mart Perşembe yurt içi gündemde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Şubat tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00). BDDK ve TCMB haftalık verileri açıklayacak (14.30).

Yurt dışı gündemde, Avrupa'da İtalya'nın işsizlik oranı açıklanacak (12.00). Bölgenin en önemli verisi Euro Bölgesi öncü tüketici fiyatları olacak (13.00).

Amerika'da bölge güne Brezilya'dan gelecek önemli bir veriyle başlanacak; 2022 yılının son çeyrek dönemine ilişkin GSYH rakamları açıklanacak (15.00).

3 Mart Cuma yurt içi gündemde, haftanın en önemli verilerinden biri olan tüketici fiyatları verileri, TÜİK tarafından açıklayacak. Tüketici fiyatları en son aylık yüzde 6,65 ile piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Böylece yıllık enflasyon yüzde 57,68 oldu (10.00). TÜİK aynı saatte yurt içi üretici fiyatlarını da yayımlayacak.

Yurt dışı gündemde, haftanın son gününe Yeni Zelanda'dan gelecek ANZ-Roy Morgan tüketici güven endeksi verisiyle başlanacak. Ayın ilk günü açıklanan imalat sektörü PMI rakamlarının ardından bu kez hizmet sektörü PMI verileri Avustralya'dan başlayarak gün boyu sırayla ekranlara düşecek.

Avrupa'da veri gündeminin büyük bölümünü hizmet sektörü PMI rakamları oluşturuyor. Rusya'dan başlayarak öğle saatlerine kadar 8 Avrupa ülkesinden hizmet sektörü PMI rakamları gelecek.

Amerika'da Brezilya'nın üretici fiyatları bölgede ilk takip edilecek veri olacak. Yine Brezilya'dan hizmet sektörü PMI rakamları takip edilecek. ABD'de iki PMI verisi art arda yayımlanacak; S&P Global hizmet sektörü PMI ve ISM hizmet sektörü PMI (17.45, 18.00).

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Mahfi Eğilmez Hesapladı: Depremler Enflasyonu Nasıl Etkileyecek?
Kredide Deprem Bölgesinde Zorluklar, Döviz Mevduatta İnce Hesaplar, Bankalara 'Haber Vermedin' Cezaları
Merkez Bankası Faiz İndirimine Ekonomistler Ne Dedi?
Depremin Ekonomik Etkileri: Merkez Bankası, TL'yi Korumak İçin Rezervlerden 7 Milyar Dolar Harcadı İddiası

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu