Deprem Nedeniyle Refakatsiz Kalan 1362 Çocuk Ne Durumda?

Kahramanmaraş merkezli iki deprem sonrası refakatsiz olan 1362 çocuğun bakanlık sistemine kaydedildiği açıklandı. Depremin dokuzuncu gününde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, enkaz altından çıkarılan çocukların ve bebeklerin kaçırıldığı iddiaları gündeme geldi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Maraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki, 1362 refakatsiz çocuğun bakanlık sistemine kayıtlı olduğunu, bu çocuklardan 369'unun kimlikleri tespit edilerek, ailelerine teslim edildiğini söyledi.

Bakan Derya Yanık, Cumhurbaşkanlığı'na ait uçakla deprem bölgesinden Ankara'ya getirilerek Etlik Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alınan 15 bebeği ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Derya Yanık, "Şu anda bakanlık olarak bizde kayıtlı 1362 çocuğumuz var, refakatsiz. Bunlardan bugüne kadar sisteme kaydedilen 1362 çocuğumuzdan 369'u kimlikleri tespit edilerek, eşleştirilerek ailelerine teslim edildiler. Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Derya Yanık, "Şu anda bakanlık olarak bizde kayıtlı 1362 çocuğumuz var, refakatsiz. Bunlardan bugüne kadar sisteme kaydedilen 1362 çocuğumuzdan 369'u kimlikleri tespit edilerek, eşleştirilerek ailelerine teslim edildiler. İnşallah önümüzdeki süreçte de çocuklarımızı ailelerine teslim etmeyi arzu ediyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Hastanede takip edilen çocuk sayımız 792. Bakanlığımızın kuruluşlarına aldığımız çocuk sayısı 201. Bu çocuklarımızdan 1071'inin kimliklerini tespit ettik" dedi.

Halihazırda 291 çocuğun henüz kimliklerinin tespit edilemediğini, bunlarla ilgili de çalışmaların devam ettiğini belirten Yanık, şunları ifade etti: ''Bakım ve gözetim hizmetlerini zaten biz kuruluşlarımızda sağlıyoruz ve devamında da eğer kimlikleri bilinmiyorsa kimlik tespiti yapılarak, aileleri yahut yakınları varsa aile yakınlarından bakım ve gözetimini üstlenebilecek olanlar varsa çocuklarımızı hemen aileleriyle buluşturuyoruz. Değilse kurum bakımımızda onların bakım ve gözetimini sağlamaya devam ediyoruz."

Bakan Yanık, birtakım yanlış anlamaların ya da eksik bilgilendirmelerin de önüne geçebilmek için koruyucu ailelik ve evlat edinmeyle ilgili bazı bilgileri paylaşmak istediğini ifade etti. Koruyucu ailelik ya da evlat edinme isteğinin şu anda oldukça yoğun olduğuna aktaran Yanık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Deprem bölgesinden gelen çocuklarımızla alakalı belli birtakım süreçler var. Birincisi ve hepsinden önceliklisi çocukların eğer kimlikleri belli değilse kimliklerinin tespit edilmesi, eğer aile fertleri yaşıyorsa onlarla buluşturmak. Yani çocuklarımızı ailelerini aramadan, ailelerini bulmadan kimliklerini tespit etmeden herhangi bir işlem yapmamız zaten mümkün değil. İkincisi, bu dönem itibarıyla işte 3 ay, 5 ay, 1 ay akut dönemde alır, bakar, gözetimini üstlenir, daha sonra tekrar kurum bakımına yahut çeşitli alternatif bakım modellerine yöneltiriz gibi bir uygulamamız yok."

Kahramanmaraş Depremi: Depremzede ve Refakatçisiz Çocuklar Ne Durumda?
Kahramanmaraş'ta 31 Saat Sonra 15 Aylık Bebek Enkazdan Kurtarıldı

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
14.02.2023

Canlarım benim kim bilir aileleri nerede ne durumda.. Umarım bir an evvel ailelerine kavuşurlar. Enkaz altında vefat eden anne babalarının ardından bu yavrular sahipsiz bırakılmasın sevgiye ihtiyaçları var.. Hele ki bu zamanda kimseye güvenilmezken evlat edinme varsayımları çok erken bir konu..

14.02.2023

Ya su avucunda annesinin saçı ile çıkan 20 günlük bebeği çok merak ediyorum ya ne alemdesın cocugum kıyamam ben size ya

Pasif Kullanıcı
14.02.2023

Kerem bebek.. Son haberlere göre sağlık durumu iyiymiş. Lakin maalesef aileden haber yok deniliyordu .Umarım bulunur daha çok minik yavrum..

14.02.2023

canlarım benim, Allah dayanma gücü versin. Umarım hayatlarınızda bundan sonra çiçek açar size, kalbiniz hep temiz kalır, iyi insanlarla karşılaşırsınız ömrünüz boyunca. Bekarlara koruyucu aile verilmiyormuş sanırım. Olsaydı şayet uzaktanda olsa birinizin yarasını sarmak isterdim. Derinden ilgilendiğim yardımcı olduğum bir kaç kişi var. Ailesi olan arkadaşlarımda başvurdular inşallah güzel yüreklere denk gelirsiniz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ