Deprem Hakkında Hepimizin Doğru Sandığı Ama Hayatımıza Mal Olabilecek 12 Yanlış Bilgi

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında hepimiz depremin ne kadar yıkıcı sonuçlar doğurduğunu fark ettik. Deprem anında ve sonrasında yapacağımız minik bir hata ve bilgisizlik de canımıza ya da başkalarının canına mal olabilir. Bu yüzden halk arasında çok bilinen, doğru sandığımız ama kesinlikle yanlış olan şeylere bir bakalım!

1. Deprem anında dışarı çıkın, koşarak uzaklaşın.

Kesinlikle hayır, deprem anında bir yere sığınmak ve kendinizi güvence altına almak için 20 saniyeniz bulunuyor. Elbette giriş katında oturuyorsanız hemen çıkabilirsiniz ama deprem sırasında merdivenlerde olmak çok tehlikelidir. Bu yüzden eğer üst katlarda oturuyorsanız yaşam üçgeni oluşturabileceğiniz bir nesnenin yanına sığınmanız gerekmektedir.

2. Merdiven altında durmak hayatınızı kurtarır.

Merdiven altında durduğunuzda bir yaşam üçgeni oluşturabileceğiniz fikri tamamen yanlıştır. Hatta merdiven altında durmak çok tehlikelidir. Binada en kolay yıkılabilen şeylerden biri de merdivenlerdir. Bu yüzden deprem sırasında merdivenlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

3. Deprem sırasında ve sonrasında merdivenler, asansörler güvenlidir.

Bu kesinlikle büyük bir yanlış. Deprem sırasında başta asansör olmak üzere merdivenleri de kullanmamak gerekir. Binanın temelinden ayrı olarak yapılan asansör ve merdivenler en çok sallanan ve en güvensiz yerlerdir. Bu yerlerin çökme ihtimali daha yüksektir. 

Deprem sırasında merdivenlerden uzak durmalı ve asansörü hiçbir şekilde kullanmamalısınız.

4. Depremde kapı yanında veya kapı kirişi altında durulmalıdır, enkaz altında kalınması durumunda kapı sizi korur.

Kesinlikle hayır! Kapı ve kapı yanları sağlam değildir, olası bir yıkılmada kapının sizi koruması ve size yaşam alanı oluşturması çok düşük bir ihtimaldir. Baskıya dayanıksız olan kapı ve kapı bölgelerinden uzak durmanız ve daha sağlam yapıların yanında yaşam üçgeninizi oluşturabilirsiniz.

5. Depreme yatarken yakalanırsanız hiçbir şekilde kımıldamayın.

Kesinlikle hayır, yatağın üzerinde kımıldamadan durursanız binanın çökmesi durumunda ezilirsiniz. Bu yüzden deprem olmaya başladığında yatağın yanına güvenli bir yere gidip cenin pozisyonuna girin. Olası bir çökme ya da bir şeyin devrilmesi durumunda ihtiyacınız olan yaşam boşluğuna yatağınız yardım edebilir.

6. Deprem anında masa, yatak gibi eşyaların altına girilmeli.

Hayır, yaşam üçgeni oluşturmak için bir nesnenin altına girmeniz daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Sandalye, masa, yatak gibi nesneler üzerine ağır bir şeyin düşmesi ile kırılabilir, dayanıklı değillerdir. 

O yüzden sağlamlığına güvendiğiniz masa, dolap, kanepe gibi düşmeyecek nesnelerin yanına güvenli bir şekilde çökmeniz gerekmektedir.

7. Yıldızların kolayca göründüğü açık havalar ya da kuru sıcaklar depremin habercisidir.

Hayır, herhangi bir hava durumu depremi haber vermez. Deprem aşırı sıcak ya da kuru havalarda olmaz, açık bir havada meydana gelmez. Deprem tamamen yer kabuğu ile alakalıdır.

8. Depreme arabada yakalanırsanız arabanın içinde kalın.

Şu ana kadar yaşanan depremler bunun tamamen yanlış olduğunu gösterdi. Deprem anında arabaların üzerine binalardan ya da köprülerden, yollardan parçalar düşerse araba direkt olarak ezilir ve arabanın içindeki kişi için herhangi bir yaşam alanı kalmaz. Bu yüzden deprem olduğunu hissettiğiniz an eğer durabiliyorsanız, bir yerde durup hemen arabadan çıkıp arabanın yan tarafından cenin pozisyonu alın. Üzerine bir şey düşmesi durumunda kendi yaşam alanınızı oluşturabilirsiniz.

9. Deprem sırasında balkona çıkın.

Kesinlikle hayır, depremde en riskli yerlerden birisi de balkondur. Direkt olarak çökebilecek ya da enkaz altında kalabilecek yerlerden biri olan balkonlardan kesinlikle uzak durmalısınız. Yıkılmayacak sağlam bir nesnenin yanında durun.

10. Binanın iç cephesinden uzak durun.

Hayır, hatta AFAD'ın binanın iç cephesi dışına göre çok daha güvenlidir. Binaların iç duvarlarına yakın yerlerde durursanız kurtulma ihtimaliniz artmaktadır. Binanın yana doğru yıkılması durumunda dış cepheler tehlikeli olabilmektedir.

11. Küçük ve çok sayıdaki depremler enerjiyi azaltır.

Hayır, deprem yer kabuğundaki enerjinin bir anda açığa çıkması ile oluşur. Bu enerji başka depremler ile boşalmaz. Bu yüzden artçı depremlerden sonra yine büyük bir deprem olabilir, kapalı alanlara girilmemelidir.

12. Tuğla ve beton bloklar daha güvenlidir.

Hayır hatta beton ve taş bloklar ahşap gibi diğer yapılardan doğal olarak daha ağırdır ve ezme kuvveti daha fazladır. Burada önemli olan kullanılan malzemenin cinsi değil, yerin yapısı ve kullanılan malzemenin kalitesi ile esnekliği önemlidir.

Hatta ahşap evler daha esnek olduğu için daha güvenlidir, olası bir çökme anında daha geniş yaşam boşlukları oluşturur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Ne Zaman İhtiyaç Duyacağımız Hiç Belli Olmaz: Doğal Afetlerde Kullanmak İçin Telefonunuza İndirebileceğiniz Uygulamalar
AFAD: Deprem Anında ve Sonrasında Neler Yapılmalı?
Uzmanlar Yanıtladı: İzmir Depremi, Beklenen İstanbul Depremini Tetikler mi?

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
31.10.2020

Editörcüm ülkede bu kadar okuduğunu anlamayan varken, madde madde yapılmaması gerekenleri yazacağına, yapılması gerekenleri yazsana! Altındaki açıklamaları okuyan kişi sayısı az. Yarın öbür gün herkes merdiven ya da masa altına saklanacak :(

23.11.2022

%10000000000000 haklısın

31.10.2020

Kısacası binalar sağlam olacak arkadaş! Lamı cimi yaşam üçgeni falan yok bunun

31.10.2020

Önemli olan binanın sağlamlığı ,avrupa ve özellikle japonyanın binanın merdivenlerine harcadığı demiri biz komple binaya harcamıyoruz.Bina sağlamsa çok da korkulacak bir şey yok ama binalarımız sağlam olmadığı için bu kadar korkuyoruz. Geçenlerde zorla bir deprem ile bir kurs aldırdılar .Kursta işte beton kalitesi demir kalitesi beton c4 c3 kalitesinde olsun filan diyorlardı . İşte bina yapılırken şu kritlerler önemli binanın tasarımı şu şekilde olmalı filan diyordu. Anlatan hocaya dedim ki ya biz müteahhit miyiz bize bunları anlatıyorsunuz. Biz normal vatandaşız daire alır otururuz , müteahhite anlatılması gerekeni kamu çalışanlarına anlatıyorlardı şaka gibi .

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ