Deprem Fobisi Nedir? Deprem Fobisini Yenmek İçin Neler Yapılabilir?

Ülkemizde meydana gelen ve birçok şehrin büyük zarar görmesine neden olan Kahramanmaraş depremi tüm ülkeyi derinden sarstı. Hepimiz bir şekilde maddi ve manevi yardımlarımızı oradaki insanlara ulaştırmaya çalıştık. Günlerdir de onlar ile uyuyup onlar ile uyanıyoruz. Tüm bunlar yaşanırken birçoğumuzda kendi için endişeleniyor. Deprem fobisi, insanların günlük hayatlarını olumsuz etkileyen bir durumdur. Biz de bu fobi ile savaşan kişiler için belki yardımcı olabilir dedik ve deprem fobisi nasıl aşılır araştırdık. 

Umuyoruz ki en kısa sürede bu kötü günler geride kalır...

Deprem korkusu bu doğa olayını yaşayan kişilerde sıklıkla görülürken aynı zamanda hiç depremi yaşamamış kişilerde daha sık görülür. Televizyonlarda ya da sosyal medya sitelerinde deprem haberleri izlemek ve oradaki yıkımları görmek kişilerde büyük bir üzüntü ile birlikte korku yaratır.

Yaşanan bu korku kontrol altına alınamayacak hale geldiğinde ise kişilerde deprem fobisi oluşabilir ve bu fobi kişilerin beslenme, uyku düzenleri başta olmak üzere günlük hayatlarında ciddi olumsuz sonuçlara neden olabilirler. Aynı şekilde depremi yaşamış kişilerde de yaşanan olaya bağlı olarak travma oluşabilir ve kişiler kendilerini o olayı yeniden yaşıyormuş gibi hissedebilirler. Bu travmalarda yine kişilerin hayatları üzerinde olumsuz sonuçlar oluştururlar.

Peki neden depremden bu kadar korkuyoruz?

İnsanlar elbette depremden korkarlar. Tıpkı diğer doğal afetlerden korktukları gibi. Ancak bazı insanlarda oluşan deprem korkusu normalin çok çok üstündedir. Bu korkunun nedeni ise yaşanacak belirsizlik, depremin aniden gelişen bir olay olması, fobiler, sosyal ilişkiler ya da psikolojik problemler olabilir. Deprem korkusu başlı başına bir problemken anksiyete ve panik atağı da etkileyebilecek bir güce sahiptir. 

Deprem sırasında insanların zarar görmesine neden olan en büyük etkenlerden bir tanesi de bu korku ve beraberinde gelen paniktir. Deprem sırasında mantıklı düşünemeyen kişiler daha önce de örneklerini gördüğümüz gibi camdan atlamaya, deprem sırasında evden çıkmaya çalışabilirler. Tüm bu yanlış tepkiler ise ne yazık ki insanların zarar görmesine neden olurlar.

Deprem fobisi, diğer fobilerden farklı olarak kişilerin ailelerini ve yakın çevrelerini de çembere alıyor. Yani deprem fobisine sahip olan insanların çoğu aslında kaybetmekten ve ölümden korkuyor da diyebiliriz.

Nasıl derseniz aslında korkulan asıl şey deprem değil de depremin sonuçları, kendimize ve sevdiklerimize ne olacağı, ya da ben kurtulursam da onlara bir şey olursa düşüncesidir. Aslında toparladığımız zaman kocaman bir belirsizlik. Bu belirsizlik ise deprem korkusu ile birlikte travma sonrası stres bozukluğu ya da panik atak gibi diğer rahatsızlıkları tetikler ve işler iyice içinden çıkılmaz bir hal alır.

Eğer deprem korkunuz yoksa bu okuduklarınız size abartı bile gelebilir. Ancak siz olmasanız bile çevrenizde bu korkuya sahip insanlar bulunabilir ve inanın ki o insanların en büyük ihtiyacı bir başkası tarafından anlaşılmaktır.

Deprem fobisi olan biri olarak söyleyebilirim ki bazen korkularımı birileri ile paylaştığımda 'abartma' tepkisi ile karşılaşmak hem üzücü oluyor hem de daha çok paniğe kapılmama neden oluyor. Eğer siz de böyle hissediyorsanız bilin ki yalnız değilsiniz. Sizin ile birlikte sayısız insan bu korkuya sahip. Ancak bu korku ile yaşanmayacağı da hepimizin bildiği bir gerçek. Şimdi gelin bakalım deprem fobisini yenmek için neler yapabiliriz!

Kişilerin hayatını ciddi seviyelerde etkileyen deprem korkusunun belirtileri çoğu zaman şu şekildedir;

  • Uyku bozuklukları

  • Küçük bir hareketten bile korkma durumu 

  • Ağlama isteği

  • Yoğun bir huzursuzluk hissi 

  • Depresyon 

  • Deprem anının akıldan çıkmaması 

  • Her harekette aynı anın yeniden hatırlanması

Eğer bu belirtiler bir hafta içerisinde kendiliğinden kayboluyorsa endişelenmeniz gerekmez. Ancak yaşanan afetin üzerinden bir ay geçmişse ve siz hala bu belirtiler ile karşı karşıyaysanız mutlaka bir çözüm yolu aramanız gerekir. Deprem fobisini yenmek için yapılabilecekler şunlardır;

  • İlk yapmanız gereken gerçekten bu fobiyi yenmek istediğinize inanmaktır. 

  • Daha sonra ise olası tedavi yöntemlerini araştırabilir ve fobiniz ciddi boyutlarda ise vakit kaybetmeden bir tedaviye başlamalısınız. 

  • Deprem konusunda çeşitli eğitimlere katılabilir ve deprem sırası ya da deprem sonrasında neler yapabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu konularda bilgi edinmek sizin kriz yönetiminizin de olumlu şekilde etkilenmesine neden olacak ve deprem hakkındaki endişelerinizde azalma oluşacaktır. 

  • Endişelerinizi içinize atmak yerine bir arkadaşınız ya da aileniz ile paylaşın. Korkular kendi içinizde bir çığ gibi büyür ancak nasıl mutluluklar paylaştıkça çoğalıyorsa korku ve kaygılar da paylaştıkça azalır. 

  • Bilişsel-davranışçı psikoterapilerden faydalanabilir ve olası bir depremle ilgili gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme, bunların yerine daha gerçekçi düşünce tarzlarına ulaşabilirsiniz.  Bu terapi yöntemi sayesinde ise yaşanan duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtiler zaman içerisinde azalır hatta tamamen ortadan kalkabilir. 

  • Yapabileceğiniz en önemli şey ise sakin kalmayı öğrenmektir. Bunun için gerekli eğitimlere ya da seminerlere katılabilir ya da bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz.

  • Deprem çantası hazırlamak da korkunuzu ve endişenizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Deprem çantası hazırladığınızda olası bir depreme karşı hazırlıklı olduğunuzu hissedebilir ve korkularınız ile başa çıkabilirsiniz. 

  • Rahatlatıcı müzikler dinlemek, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları yapmak da oluşan kaygı ve korkunun azalmasına neden olur.

Deprem korkunuzu hafifletmek için tüm bu yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Deprem her ne kadar yıkıcı ve korkutucu bir doğal afet olsa da unutmayın ki bunu atlatmanın en önemli yolu her zaman hazırlıklı olmak ve sakin kalmaktır. Sağlıkla kalın...

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Çocuklarımızı Deprem Travmasından Nasıl Koruyabiliriz?
Zorunlu Deprem Sigortası: DASK Sigorta Nedir? Yaptırmak Zorunlu mu, Ücreti Ne Kadar?
Malatya'da 12 Yaşındaki Aysima, 40 Saat Sonra Enkaz Altından Kurtarıldı

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var