İlk yapmanız gereken gerçekten bu fobiyi yenmek istediğinize inanmaktır.
Daha sonra ise olası tedavi yöntemlerini araştırabilir ve fobiniz ciddi boyutlarda ise vakit kaybetmeden bir tedaviye başlamalısınız.
Deprem konusunda çeşitli eğitimlere katılabilir ve deprem sırası ya da deprem sonrasında neler yapabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu konularda bilgi edinmek sizin kriz yönetiminizin de olumlu şekilde etkilenmesine neden olacak ve deprem hakkındaki endişelerinizde azalma oluşacaktır.
Endişelerinizi içinize atmak yerine bir arkadaşınız ya da aileniz ile paylaşın. Korkular kendi içinizde bir çığ gibi büyür ancak nasıl mutluluklar paylaştıkça çoğalıyorsa korku ve kaygılar da paylaştıkça azalır.
Bilişsel-davranışçı psikoterapilerden faydalanabilir ve olası bir depremle ilgili gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme, bunların yerine daha gerçekçi düşünce tarzlarına ulaşabilirsiniz. Bu terapi yöntemi sayesinde ise yaşanan duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtiler zaman içerisinde azalır hatta tamamen ortadan kalkabilir.
Yapabileceğiniz en önemli şey ise sakin kalmayı öğrenmektir. Bunun için gerekli eğitimlere ya da seminerlere katılabilir ya da bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz.
Deprem çantası hazırlamak da korkunuzu ve endişenizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Deprem çantası hazırladığınızda olası bir depreme karşı hazırlıklı olduğunuzu hissedebilir ve korkularınız ile başa çıkabilirsiniz.
Rahatlatıcı müzikler dinlemek, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları yapmak da oluşan kaygı ve korkunun azalmasına neden olur.
Deprem korkunuzu hafifletmek için tüm bu yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Deprem her ne kadar yıkıcı ve korkutucu bir doğal afet olsa da unutmayın ki bunu atlatmanın en önemli yolu her zaman hazırlıklı olmak ve sakin kalmaktır. Sağlıkla kalın...