Deprem Bölgesinde Termal Kameralar İş Başında: Enkazlarda Kullanılan Termal Kamera Nedir, Ne İşe Yarar?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilimizi etkiledi. Binlerce vatandaşımız enkaz altında kaldı, binlerce bina yıkıldı...Büyük yıkımların yaşandığı illerimizde arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. 1 haftadır devam eden arama kurtarma çalışmalarında termal kameralar kullanılıyor. Peki termal kamera nedir, ne işe yarar? Depremlerde termal kamera nasıl kullanılır?

İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilimizde korkunç yıkımlara sebep oldu.

Meydana gelen depremler neticesinde 20 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları ise depremin 7.gününde hala devam ediyor.

Uluslararası yardım talep ettiğimiz depremler sonrasında birçok ülke deprem bölgesine yardımda bulundu. Birçok arama kurtarma ekibi deprem bölgesinde hizmet vermeye başladı. Enkaz altından birçok vatandaşımız sağ kurtarıldı.

Arama kurtarma çalışmalarında yararlanılan teknolojilerden bir tanesi de termal kameralar oldu.

Deprem bölgesinde birçok farklı ülkeden gelen arama kurtarma ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Enkazlarda kullanılan termal kameralar da arama kurtarma çalışmalarına hız kazandırıyor.

Peki termal kamera nedir?

Termal kameralar canlı vücudunun yaydığı gözle görülmeyen ısıyı tespit eder. Termal kameralar tespit ettiği enerji görüntüsünü renkler ve şekillere dönüştürür. Termal kameraların çektiği fotoğraflarda sıcak bölgeler açık renklerle, soğuk bölgeler ise koyu renklerle gösterilir. En soğuk bölge mavi, en sıcak bölge ise sarı renklidir. Ortamdaki ısı farklılığı maviden sarı veya kırmızıya doğru bir geçiş şeklinde gösterilir.

Termal kameralar enkaz altında nasıl kullanılır, ne işe yarar?

Termal kameralar belirli bir enkaz altında canlı olup olmadığını belirlemek için kullanılıyor. Enkaz altında o anda baygın olabilen veya sesini çıkaramayan canlılar olabilir. Bu durumda bu canlıların tespiti için kullanılabilecek en iyi yöntemlerden bir tanesi de termal kameradır. Termal kameralar insan gözünün göremediği kızılötesi ışınları algılar. Zifiri karanlıkta bile kullanabilen bu kameralar, canlıların net görüntülerini sağlar. Termal kamera, canlıları vücutlarından çıkan ısıyı 'görür'. Böylece canlının yeri vücudunun yaydığı ısıdan yola çıkılarak tespit edilir. Daha sonra tespit edilen yere göre kurtarma çalışmalarına başlanır.

Termal kameralar hangi alanlarda kullanılır?

Termal kameralar hayatımızın her alanında kullanılabilir. Özellikle Covid salgını döneminde adını sıkça duyduğumu termal kameraların kullanımı yaygınlaşmaktadır. Termal kameralar şu alanlarda kullanılabilir:

  • Buhar, basınçlı gaz, sıcak su, sıcak hava taşıyan sistemlerde kaçak olup olmadığını tespit etmede.

  • Konut, iş merkezi gibi binaların enerji verimliliğinin ölçülmesinde, sorunlu bölgelerin tespitinde.

  • Askeri amaçlı canlı varlıkların tespitinde.

İlginizi Çekebilir

Yumuşak Kat Nedir? Deprem Anında Yumuşak Kat Düzensizliği Hangi Sorunlara Neden Olur?

Popüler İçerikler

Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!