Deprem Bölgesinde İnceleme Yapan Prof. Dr. Yavuz: 'Suriye'deki Kolera Salgını Endişe Verici'

Deprem Bölgesinde incelemeler yapan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Suriye'deki kolera salgını ve sınır bölgesinden bildirilen vakaların endişe verici olduğunu vurgulayarak, 'Temizlik ve benzerleri için kullanım suyu sıkıntısı var. Tuvalet altyapısı yetersiz. Bölgeye acilen kullanım suyu teminiyle bulaşıcı hastalıkların hızlı tespitine yönelik hızlı tanı, kit, teçhizat alt yapısı kurulmalı' dedi.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, dernek üyelerinden Prof. Dr. Esin Şenol, Prof. Dr. Alpay Azap ve Doç. Dr. Selçuk Özger, Hatay, Dörtyol, İskenderun, Antakya, Adıyaman, Besni, Elbistan, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulundu.

Bölgedeki enfeksiyon hastalıkları riskini değerlendiren Prof. Dr. Yavuz, artık salgın hastalık riski açısından halk sağlığı ve enfeksiyon uzmanlarının bölgede daha aktif rol oynayacağını, salgın riskinin artışa geçeceği döneme girildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Yavuz, şu uyarılarda bulundu: "Depremden sonra en çok suyla bulaşan hastalıklar çok sıkıntılı olur. Yeterli tuvalet ve kullanma suyu, yani temizlik açısından yeterli imkan yok. En çok ishalli hastalıklar görülür. Kullanma suyu ve tuvalet, salgın hastalıklar açısından çok kritik bir ihtiyaç. Kurulan çadır kentlerde dahi tuvaletler yetersizdi"

Suriye'deki kolera salgınının endişe verici olduğuna da değinen Prof. Dr. Yavuz, "Suriye'de kolera salgını var. Yine sınırda kolera olguları görüldü. Dolayısıyla koleranın da erkenden yakalanabilmesi için, mobil ekiplerle, çok da teçhizat gerektirmeden yapılabilecek şekilde hızlı tanı olanaklarının, bir an önce bölgede yaygınlaştırılması gerekiyor" dedi.

Tetanos aşılarının sadece yaralılara uygulanması gerektiğini ve bölgedeki herkese tetanos aşısı yapmaya gerek olmadığını kaydeden Prof. Dr. Yavuz, kuduz açısından bölgenin riskinin arttığına da dikkat çekti. Prof. Dr. Yavuz, "Bir diğer sorun da örneğin Antakya'da sağlık kurumlarının bir çoğu şehir dışına konumlanmış. Hasta hisseden vatandaş doktora gitmek için bulunduğu çadır kente ambulans çağırmak zorunda kalıyor. Ulaşım için bir çözüm olmalı ki hekime başvuruda gecikme olmasın. Bir de, elle dahi olsa, yazılı olarak salgın izlemi yapılması gerekiyor" dedi.

'Ahmet Ağabey' Kurtarma Ekibiyle Diyaloğunu ve Yaşadıklarını Anlattı: "Enkaz Altında Mutluydum"
Büyük Marmara Depreminde Doğdu, Kahramanmaraş Depreminde Yaşamını Yitirdi

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Onedio Anketine Göre 2024 Yılının En İtici 5 Ünlüsü!