Deprem Bölgesi Hatay'dan Dönen Gazeteci "Ölümün Normalleştiği" O Felaketin Ardından Gördüklerini Anlattı

Kahramanmaraş depremleri 10 ili birden yıkıma uğrattı. O illerden biri olan Hatay'da ise binlerce insan hayatını kaybetti, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşların bir çoğunun evi yıkıldı ve dışarıda kaldı. 6 gün boyunca deprem bölgesi Hatay'da depremzedeler ile birlikte olan Gazeteci Ece Çelik ise depremin ardından yaşadığı ve tanık olduğu olayları sosyal medya üzerinden paylaştı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri Hatay oldu.

Büyük yıkıma uğrayan şehirlerimizde en çok binanın Hatay'da yıkıldığı aktarılıyor. Yaklaşık 130 bin binanın bulunduğu Hatay'da 5 bin 696 bina yıkıldı. Yıkılan bağımsız bölüm sayısı 23 bin 90 oldu.

6 Şubat Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremlerin ardından 20 Şubat akşamı Hatay'da 6,4 ve 5,8'lik depremler meydana geldi.

Yıkılmayan binaların bir kısmı da bu depremlerde yıkıldı ve sokakta kalan bazı vatandaşların evlerine girmesi nedeniyle 43 bin 556 kişinin hayatını kaybettiği depremlerde can kayıpları arttı.

6 gün boyunca Hatay'da depremzedeler ile birlikte olan Gazeteci Ece Çelik gözlemlerini aktarırken, "Ölüm normalleşti, artık kimsede ağlayacak gözyaşı kalmadı" dedi.

"Öyle kolay kolay normalleşmek mümkün değil. Gidenler gitti çadırlarda kalmaya devam edenler cehennemi yaşıyor."

Bölgede tanık olduklarını anlatan Çelik, yardımların depremin yaşandığı andan itibaren ilk üç dört gün ulaşmadığını belirtti.

"İnsanlar enkaz altında 'Yardım edin' diye diye öldü."

Vefat sayısının 40 bine ulaştığı depremlerde, yardımların gecikmesinin insanların canına mal olduğunu belirten Çelik, 'Onları çaresizce kurtarmaya çalışan ama yardım bulamayan yakınları şu anda akıl sağlıklarını yerinde tutmakta çok zorlanıyor' dedi

"Ben dokuzuncu günde bölgeye gittiğimde köylerde ne çadır, ne hijyen malzemesi ne su ne de tuvalet vardı. "

'Özellikle Samandağ’da insanlar doğal olarak inanılmaz öfkeli. Kayıplarını arayanlar, enkazdan yakınlarının cenazelerini bekleyenler, kulaktan kulağa yayılan mistik hikayeler… Merkezden uzak noktalara yardım gitmesi çok gecikti' diyen gazeteci 'Gösterdikleri videoları ve fotoğrafları anlatmak istemiyorum', dedi.

"Yardım kuruluşları arasında görev paylaşımı yapılmadı."

Bölgedeki yardım ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmadan, yardımları tek elden AFAD'ın üstlendiğini söyleyen Çelik, 'Örneğin Kızılay gibi diğer kurumlar görev paylaşsaydı kesinlikle yardımlar daha hızlı ulaşırdı. Dışardan gelen yardımlarda büyük bir düzensizlik var' dedi.

"Tuvalet sıkıntısını elbette kadınlar daha fazla yaşıyor."

Bölgede tuvaletin hem depremzedeler hem de insani yardıma gelen ekipler için büyük problem olduğunu ifade eden Çelik, 'Her şeye ihtiyaç her gün artarak devam ediyor' dedi.

"İki gün önce gerçekleşen depremden sonra gerçekten insanlarda artık dayanacak güç kalmadı. Bölge sürekli sallanmaya devam ediyor."

Hatay'da gerçekleşen depremlerin ardından bölgede endişelerin daha da arttığını ifade eden Çelik, 'Her sarsıntıda etraftaki hangi ağır hasarlı bina yıkılacak diye düşünüyorsunuz. Yollar patlıyor, köprüler ve alt geçitler zarar görüyor' dedi.

Son deprem eğer gündüz olsaydı büyük ihtimalle yüzlerce kişi daha hayatını kaybederdi, diyen Çelik bölgede yol diye bir şeyin kalmadığını ve her gün yüzlerce insanın enkazdan eşyalarını bulmaya çalıştığını ifade etti.

Her gün yüzlerce kişi evlerinin enkazından eşyalarını bulmaya çalışıyor. Son deprem eğer gündüz olsaydı büyük ihtimalle yüzlerce kişi daha hayatını kaybederdi.

Enkazdan çıkan insanların burnuna mikrofon dayayan muhabirler de olduğunu ancak gazetecilerin zor koşullarda görevlerini yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Çelik, sözlerini bitirirken 'Türkiye nasıl bu işin altından kalacak bu insanlar nasıl tekrardan hayata dönecek çok merak ediyorum. Çok üzgün ve çok öfkeliyim. Allah herkese kolaylık versin' diye konuştu.

işte o paylaşım:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Bir Depremzedenin Depremi Anlattığı Satırlar Ölümün Soğukluğunu ve Çaresizliği İliklerimize Kadar Hissettirdi
Depremlerin Ardından Hasarlı Evlere Giren İnsanların Olmasına "Cahillik" Diyenler Tartışma Yarattı
Depremde Yardım ve Tahliye Seferleri İçin Kullanılan Uçakların Havayolu Şirketlerine Maliyeti Dudak Uçuklattı
"Türkiye'nin Deprem Haritası Yanlış" Diyen Cenk Yaltırak Marmara Depremi ile İlgili Öngörülerini Açıkladı

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
YORUMLAR
24.02.2023

Böyle insanlar sayesinde iktidarın bizden gizlemeye çalıştığı rezillikleri öğrenme fırsatı buluyoruz. Bu kadın'ın gerçekten gazetecilik adına ödül alması gerekiyor.

24.02.2023

Bölge için bütün dünya seferber olup da bütün işi sadece afad yaptı diyebilmek için herşeyi afada yaptırmak, olayların sakinleştiği dönemde en iyisi biziz demenin ötesine götürmez. Her kuruma bir görev verilebilirdi. Her ekibin başına yine bi afad çalışanı koyup koordine ettirilebilirdi ama şuan ortada gözüken durumda ise afad enkazdan kurtardı, afad çadır verdi, afad yemek verdi, afad enkazlar arıyor, neredeyse afad moloz topluyor moduna döndük. Bu kadar afad çalışanı vardı da biz mi göremedik. Bir derneği su götürmekle sorumlu yapsanız, bir derneği çadır götürmekle, birini yemek organize etmekle sorumlu etseydiniz de afad insanların canıyla uğrasaydı. Şimdi afad çadır götürse nolcak çadırın içine sokacak insan mı kalmış acaba?

25.02.2023

Malatya belediye başkanı cenazeleri defnedebildik diye başarı gibi gururla anlattı. Artık afetle mücadelede başarıdan anladığımız cesetleri gömebilmek

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ