Deprem Bağışı Yapmışlardı: Kamu Bankaları Piyasaya Para Sürmeye mi Hazırlanıyor?

Kamu bankaları olarak geçen Halk, Vakıf ve Ziraat Bankası'nın yeni bir düşük faizli kredi kampanyasına hazırlandıkları iddiası uzmanları isyan ettirdi.

2000'li yılların başından bu yana alışık olunan "bol para" dönemine 2021 yılından bu yana "daha da bol para makyajlı" ancak "alması zor maskeli" şekilde devam ediyoruz.

2021 Eylül ayında başlayan ekonomi modelinde düşük faiz politikasıyla, piyasaya sürülen bol paranın üretim ve yatırıma dönmesi hedeflenirken, iktisadi hesaplamaların tam yapılamamasıyla kur fırlamış, enflasyon uçmuştu. Birçok farklı denemeler sonrası süreçte ve yönetiminde birçok sorun yaşandı.

Piyasa faizleri Merkez Bankası'nı takip edemeyip, serbest akış sağlanamayınca ticari de bireysel de kredilerde istenen sonuç alınamadı. Halen daha sağlıklı bir kredi döngüsü bulunmazken, deprem felaketi sorunları artırdı.

Deprem felaketleri sonrasında gerekli bölgede sorunların daha hızlı çözülmesi amacıyla kaynaklar ağırlıklı olarak oraya aktarıldı. Mayıs seçimlerine yönelik Aralık 2022'de kamu bankalarında yapılan sermaye artırımları gerek bağış gerek de bölgeye yönelik kredilerle kaynakları tüketti. Şimdi yenisi planlanıyor.

Bloomberg'den Fırat Kozok haberine göre, kamu bankalarının seçimlerden önce "seçim ekonomisi gereği" daha çok finansman sağlaması ya da kredi verebilmesi veyahut para dağıtabilmesi için yeni sermaye artışına gideceği belirtildi.

14 Mayıs seçimleri öncesinde kredi teşvikine yönelik, devlet bankalarına planlanan sermaye artışının 5,5 milyar dolara yükseltildiği iddia edildi.

Bloomberg, seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 20 yıllık iktidarının 'en çetin rekabeti' olarak yorumlarken, ekonomik büyüme fitilini yakmak ya da ateşi harlamak için son hamlesi olarak değerlendirdi.

Kaynakların aktardığına göre, Türkiye Varlık Fonu'nun yüzde 100 sahip olduğu Ziraat Bankası'na 40 milyar TL (2,1 milyar dolar), yüzde 64,8'ini elinde bulundurduğu Vakıfbank ve yüzde 87,7 hissesine sahip olduğu Halkbank'ta 30'ar milyar TL sermaye enjeksiyonu yapması planlanıyor.

Hatta faizsiz bankacılık hizmeti veren Ziraat Katılım'a da 4,5 milyar TL sermaye artışı yapılacağı belirtilirken, toplamda sermaye katkısının 104,5 milyar liraya çıkarılacağı belirtiliyor.

TVF'nin yorum yapmadığı belirtilirken, Erdoğan'ın ucuz kredilerle ekonomiyi canlandırmaya odaklandığı düşünülüyor.

Geçen ay yapılan Türkiye Tek Yürek kampanyasında rekor bağışı 30 milyar TL ile Merkez Bankası yaparken, onu izleyen kamu bankalarından da Ziraat Bankası 20 milyar TL, Vakıfbank 12 milyar TL ve Halkbank 7 milyar TL bağışta bulunmuş ve sadece bu dört bankanın yardımları toplam bağışların yüzde 60’ını oluşturmuştu. Ziraat ve Vakıf Katılım da 1'er milyar TL bağışlamıştı.

TL'de uzun zamandır görülen değer kaybı bankalarda likidite sorunu yaratırken, 2019'dan bu yana bu sermaye artışının 4. kez yapılacağı ve bugüne kadar 10 milyar dolardan fazla kaynak sağlandığı belirtildi.

Geçen aylarda da deprem sonrası, seçim öncesi nedeniyle Borsa İstanbul'da görülen düşüşlere karşın TVF destekli Borsa'da alımlar görülmüştü.

👇

👇

Genel Kurulları bu ay sonunda yapılacak olan bankaların sermaye artırımlarının ve dağıtacakları kredilerin yeni bir enflasyon yaratıp yaratmayacağı sizce ne zaman görürüz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Enflasyonda Yeni Tehlike mi? Kamu Bankalarında Sermaye Artırımı ve Kredi Garanti Fonu!
Canikli'nin Ekonomi Dersinde, Bilge Yılmaz Sınav Yaptı: Türkiye Ekonomisi Kronik Sorunlu mu?
TCMB'nin Dolar Talebine Tepkiler Yoğunlaştı: Bankalardan Şirketlere Farklı Kur Uygulanması İstendi
İkinci "128 Milyar Dolar Nerede?" Sorusu! 20 Aralık Sonrası TCMB Rezervlerinden Satış Hesaplandı

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"