Deprem Anında Yapılması Gerekenler: Arama Kurtarma Ekibinden Hayat Kurtaracak Deprem Tüyoları

Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremler toplamda 11 ilimizde yıkıma sebep oldu. Uzmanlar bölgedeki artçı depremlerin 1 yıla kadar süreceğini söylüyorlar. Ayrıca deprem ülkesi olarak nitelendirebileceğimiz ülkemizin ayrıca büyük bir depreme daha hazırlıklı olması konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Depreme hazırlıklı olmak kadar deprem anında yaptıklarımız da hayat kurtarıcı oluyor. Peki deprem anında yapılması gerekenler nelerdir? Gece deprem olursa ne yapmalıyız? Arama kurtarma ekibinden aldığımız hayat kurtarıcı tüyoları gelin beraber inceleyelim.

Deprem anında alacağınız önlemlerle depremi en az hasarla atlatmanız mümkün.

Deprem esnasında her ne kadar uygulaması zor olsa da bazı önlemler hayati önem taşıyor. Örneğin deprem esnasında nerede ve nasıl durduğunuz hayatınızın kurtarılmasında oldukça önem arz ediyor. Peki deprem anında ne yapmalıyız? Depremden önce ne gibi hazırlıklar yapabiliriz? Arama kurtarma ekiplerinden aldığımız bu bilgileri aklımızın bir köşesinde tutmakta fayda var.

Depreme evde yakalandıysanız yatak odasından veya çocuk odasından ayrılmayın!

Arama kurtarma ekipleri öncelikle enkazdaki odaların nerede olduğunu tespit ediyor. Daha sonra ilk olarak yatak odasına ve çocuk odasına bakılıyor. Bu durumda evin başka bir odasında olmak hayatınızı riske atabilir. Sesinizi duyurmak istiyorsanız yatak odasında veya çocuk odasında beklemek en mantıklısı olacaktır.

Gece yatarken telefonunuzun şarjını doldurmayı unutmayın!

Telefonlar deprem sonrasında hayat kurtarıcı olabiliyor. Yakınlarınıza ulaşmak, ekiplere yerinizi bildirmek için telefona ihtiyacınız olacak. Gece yatmadan önce telefonunuzun şarjını doldurmak hayatınızı kurtarabilir. Ayrıca deprem sonrasında ihtiyacınız olabilecek uygulamaları da telefonunuza indirmeyi ihmal etmeyin.

Mümkün oldukça yüksek ve bazalı yataklar tercih edin. Bazaların altını da olabildiğince doldurmaya çalışın.

Depreme uykuda yakalanırsanız yatağınızın yanına çök-kapan-tutun hareketini yapmanız gerekiyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremden sonra gördük ki yatak yanları yaşam üçgenlerinin oluştuğu noktalar oluyor. Özellikle yüksek yataklar üzerine düşen herhangi bir ağır nesne, yatak tarafından engelleniyor.

Deprem anında ayakta, merdiven boşluğunda veya koridorda durmayın. Enkaz altında kalan kişilerin genellikle bu noktalarda bulunduğu tespit edildi.

Depremde ilk aklımıza gelen merdivenlerden kaçmak olsa da uzmanlar bunun hiç sağlıklı olmadığını belirtiyor. Merdivenler binaların en güçsüz tarafları olarak biliniyor. Ayrıca deprem anında ayakta kalmak da ciddi yıkımlar altında kalmanıza sebep olabilir. Güvenli bir alan bulduktan sonra çök kapan tutun yaparak ve kendinizi 'cenin' pozisyonuna getirerek hayatınızı kurtarabilirsiniz.

Çök kapan tutun hareketini yapmak ise en önemli adımlardan! Özellikle baza yanlarında bu hareketi yapmak hayati önem taşıyor.

Bu noktada yine yaşam üçgeninin önemi öne çıkıyor. Yüksek bazalar üzerinize düşecek ağır eşyalardan sizi koruyabilir. Cenin pozisyonu insanların en güvende olduğu pozisyon olarak biliniyor. Yatak yanında boynunuzu korumak da önem arz ediyor.

Yatak yanlarınıza kapandığınızda yatak üzerinden battaniye, yorgan ve yastık alarak kendinizi koruyabilirsiniz.

Büyük bir depreme uykunuz esnasında yakalanma ihtimaline karşın geceleri atletle yatmamaya özen gösterin. Enkaz altında yara almasanız bile soğukta uzun süre beklemeniz gerekebilir. Bu noktada ise hipotermi oluşma riski ortaya çıkıyor. Arama kurtarma ekipleri enkaz altında hipotermi geçiren kişiler olduğunu belirtiyor.

Yatak kenarında deprem çantası bulundurmasanız bile bir şişe su ve düdük bulundurmayı ihmal etmeyin.

Deprem esnasında deprem çantasına ulaşmanız zor olabilir. Bu noktada yatak kenarınıza en ihtiyacınız olacak eşyaları koymak bile hayatınız kurtarabilir. Yatağınızın yanına koyacağınız düdük ile enkaz altında kalırsanız sesinizi duyurabilirsiniz. Ayrıca telefonunuza da düdük uygulaması indirebilirsiniz. Fakat bu uygulamaların telefonun şarjını azalttığını unutmayın.

Kol saati kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Enkaz altındayken saatin kaç olduğunu anlamak zor olabilir. Gece yarısı sesinizi boşa tüketmemek adına saatinizi kontrol edebilirsiniz.

Enkaz altında bir süre sonra telefonuzun şarjı bitebilir. Arama kurtarma ekiplerine sesinizi duyurmak için en iyi vakit ise gündüzleridir. Geceleri arama kurtarma çalışmaları zor koşullar altında yapılmaktadır. Bu noktada geceleri kendinizi yormamak adına saatinizi kontrol etmekte fayda var.

Sarsıntı tamamen bitmeden bulunduğunuz yerden ayrılmayın.

İlk etapta sağlam görünen eşyaların yanına gitmek isteyebilirsiniz. Fakat sarsıntı devam ederken başta zarar görmeyen eşyaların zarar alabileceğini unutmayın. Sarsıntı geçene kadar olduğunuz pozisyonda kalmaya devam edin. Özellikle sarsıntı devam ederken evinizden çıkmaya çalışmayın. Deprem anında merdivenleri veya asansörü kullanmayın.

Her ne kadar zor olsa da sakin kalmaya özen gösterin.

Deprem esnasında bu uyarıları hatırlamak ve uygulamak zor olabilir. Sarsıntı esnasında aklınıza birçok kötü senaryo gelebilir. Fakat bu senaryoların size hiçbir faydası olmayacağını hatırlamaya çalışın. Sakince sarsıntının geçmesini bekleyin. Panik haliyle yapmamanız gereken bir şeyi yapabilir ve hem kendinizin hem de çevrenizdeki insanların hayatlarını riske atabilirsiniz.

Son olarak aşağıdaki videomuzu çevrenizdeki kişilerle paylaşmayı unutmayın!

Hayat Kurtaran Deprem Tüyoları!

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı