Depozitodan Tutun Ödenmemesi Gereken Apartman Giderlerine Dek Kiracıların Bilmesi Gereken Her şeyi Anlattık!

Giriş katta oturanlar çatı masraflarını ya da asansör giderlerini ödemeli mi? Gürültü yapan komşuya karşı haklarımız neler? Ev sahibinin 'bekara ev yok' deme hakkı var mı? Depozito en fazla kaç lira olabilir?

Kiracıların büyük bir kısmı haklarından habersiz. Gelin, 15 maddede apartman ve daire hakkındaki yaygın soruların yanıtını verelim.

1. Birinci katta oturanlar çatı masraflarını karşılamak zorunda mı?

Çatı binanın ortak giderlerinden. Bu yüzden hangi katta oturduğunuzun bir önemi yok, yapılacak onarımların tüm masraflarına diğer daireler gibi sizin de ortak olmanız gerekiyor.

2. Apartmanda asansörle yük taşınmasına izin var mı?

Bazı apartman yöneticilerinin yük taşınmasına izin vermemesini iki yönden yanıtlamak mümkün. Normal şartlarda asansör yönetmeliğinde yük taşınmayacağına dair bir kural yok ancak apartman kurulunun aldığı karar, karar defterine işlendiyse yük taşımanız mümkün değil.

3. Evinizin tam altında otopark var ve ısınamıyorsunuz, mantolama işlemini cebinizden mi yaptırmanız gerek?

Yanlış bilinen sorulardan biri bu.

Çatıların ortak giderler olarak görülmesi gibi bodrum katta yapılacaklar da ortak giderler arasında. Genel kurul toplantısında bu konu tartışılabilir ve binanın ortak gelirlerinden mantolama karşılanabilir. Yanıt alınamazsa dava hakkınız da var.

4. Bina sığınağını depo olarak kullanabilir miyiz?

Sığınağın boş olması buranın depo olarak kullanılması mümkün değil. Apartmanda ortak bir karar alınmış olsa bile sığınaklar amacının dışında kullanılamaz.

5. Giriş katta oturanlar asansör giderlerine ortak olmak zorunda mı?

Binanın yönetim planında 'Giriş katta oturanlar asansör giderlerinden muaftır' gibi bir madde yoksa her daire asansör giderlerine katılmaya mecbur. Çünkü binaya yapılanların tümü ortak giderlere dahil.

6. Ev sahipleri "Bekara ev kiralamıyoruz." deme lüksüne sahip mi?

Ev sahiplerinin böyle bir şart koyma hakkı yok. Herkes istediği kişiye evini kiraya verebilir ancak eşitlik ilkesi ihlal edildiği için bu şartı koyan ev sahibi ve emlak danışmanı para cezasıyla karşılaşabilir.

Hakkınızı arayın.

7. Apartmanda gürültü yapan, sürekli kavga eden ve rahatsızlık veren komşu var. Ne yapmalı?

Olabildiğince iletişim kurarak bu sorunları çözmeye çalışıyorsunuz ancak yanıt alamıyorsanız ilk olarak polis, jandarma ya da zabıtaya başvurma hakkınız var. Rahatsızlık sürecek olursa savcılıkta suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bunların sonucunda para cezası, hapis cezası veya binadan ayrılması için bir karar çıkarılabilir.

8. Binayla hiçbir alakası olmayan dükkan için apartman aidatı ödemek gerekir mi?

Dükkanın kapısı apartmanın dışında olsa bile aidat ödemeniz gerekiyor. Yönetim planında bunun aksine bir karar alınmamışsa dükkan sahiplerinin de aidat ödemesi gerekiyor.

9. Yaşadığınız apartmanda komşu kafasına göre kapısının önüne çöp koyuyor ve her yer kokuyorsa, ne yapılabilir?

Apartman toplantısında bu konu gündeme getirilebilir ve iki şekilde karar alınabilir. Ya apartmanda çöpler hiç kapıya çıkarılmaz ya da belirlenen saatler aralığında çıkarılabilir. Bu karar sonrasında da aynı davranışlar sürüyorsa belediyeye başvurabilirsiniz.

10. Kontratınız bitmeden ev sahibi çıkmanızı istiyor, masraflarınız ne olacak?

Yapmanız gereken tutacağınız evi bulmak ve aradaki kira farkını, emlak danışmanlık ücretini, su, elektrik gibi hizmetlerin açılış ücretlerini de evden çıkmanızı isteyen ev sahibinden tahsil etmek. Taşındığınız evin temizlik giderlerini bile isteme hakkınız var.

11. Tutmak istediğiniz ev 3.000 lira ancak ev sahibi sizden 15.000 lira depozito istiyor. Bu mümkün mü?

Kanunlara göre ev sahibi kira bedelinin en fazla 3 katını depozito bedeli olarak belirleyebilir. Yani bu durumda sizden 9.000 liradan daha fazla depozito talep edemez.

12. Havuzlu bir sitede daire tuttunuz, havuzun hangi giderlerini siz ödeyeceksiniz hangilerini ev sahibi ödeyecek?

Havuzun rutin bakım ve temizliğine dair giderleri kiracı karşılamakla yükümlü. Ancak havuzda olağanın dışında bir bakım gerektiğinde, örneğin motor arızası yaşandığında mal sahibinin yükümlülüğünde.

13. Ev sahibine hiçbir borcunuz yok, evi bulduğunuz gibi teslim ettiniz ancak ev sahibi depozitoyu vermiyor. Ne yapmalı?

Ortada bir sebep olmadan böyle bir karar verebilmek mümkün değil.

Ödenmeyen depozito için mal sahibine ihtarname gönderme hakkınız var. Ödememeyi sürdürürse dava açarak depozitonuzu alabilirsiniz.

14. Evi kiralarken verdiğim depozitoyu faiziyle alma hakkım var mı?

Üç yıl önce verdiğiniz 5.000 lirayla aynı paranın üç yıl sonraki değeri aynı değil. 2020 Temmuz'da yürürlüğe giren Borçlar Kanunu durumu netleştiriyor: Alınan depozito, vadeli mevduat hesabında tutulmak zorunda. Kiracı evden çıkarken de faiziyle ödenmeli.

15. Asansör bozulduğunda bunu kiracı mı ev sahibi mi karşılar?

Kiracı ödemiş olduğu aidatlarla asansörün periyodik bakımlarını zaten karşılıyor. Ancak asansörün periyodik bakımlarının dışındaki ağır bakımları yahut arıza halindeki ödemeler ev sahibine ait.

Kaynak

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Sokağa Maskelerini Atan Sorumsuzlar Okusun: Bir Maske Okyanusta En Erken 450 Yılda Yok Oluyor!
Hoşunuza Gitsin ya da Gitmesin Toplumun Huzuru İçin Bu Yazılı Olmayan Kurallara Uymak Zorundasınız!
Kontrolsüz Yangınlar, Müsilaj Gibi Örnekler Varken İklim Krizine Karşı Anlaşmaya Artık Taraf Olmamız Gerek!
Kilo Verdirdiği İddiasıyla Pazarlanan Termal Eşofmanlar Hiçbir Faydası Olmayan Bir Dolandırıcılık mı?

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR

Güzel içerik editör, duttum seni.

20.08.2021

Mutfak gideri tıkanmış emlakçı olacak dinozor kalkmış sen ödeyeceksin diyor tıkanma nedeni boruların çok eski olması bu benim hatam değil ev sahibi ödemeli dedim, "kapıdan içerideki her şey sana ait" dedi hadi oradan kafana göre kanun mu uyduruyorsun dedim tesisat demirbaşdır ve ev sahibinin sorumluluğundadır aç kira kanunu oku dedim sonuçta yılların kiracısıyım biliyorum işleyişi ama bu emlakçılar ve ev sahipleri çete gibi kimsenin kanun manun salladığı yok işleri güçleri ele ele verip bilmeyen kiracıları düdüklemek.

En önemli şey haklarımızı bilmek ve kimseye çiğnetmemek!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ