Denizli'de araştırmacı Ümit Şıracı, Bekilli ilçesinde iki ayrı noktada M.Ö. 3'üncü yüzyıla ait olduğu değerlendirilen kaya resimleri buldu. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile birlikte bölgede inceleme yapan PAÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, 'Kaya resimleri, tespitlerimizden net olarak söyleyebiliyoruz ki; 1071'den önce de buradaydık. Bunlar yüzeylere yazılmış birer mektuptur' dedi.
tecrubeyle sabitdir, bir iddia ne kadar genisse ne kadar cok seye cevap oluyorsa gercek olma ihtimali o oranda azdir. bilemiyorum m.o 3yy dan 19.yy a kaya cizimlerinin hepsi ayni bolgede olacak, hepsi tam istedigin tarihi anlatacak, pek aklima yatmiyor.
Normal değil mi sonuçta göçebe bir toplumduk o zamanlar
gocebe toplumlar hayvanlarini otlatabilecekleri steplerin uzerinde yasarlar, keza ana gecim kaynaklari hayvanlaridir. bu yuzden cok guclenip imparatorluklar kurmadikca desti kipcak denen avrasya step koridoru disinda gocebe kavim kolay kolay goremezsiniz. avrasya step koridoru altay daglari baykal golunden baslar, ayni enlem boyunca guney ukrayna uzerinden tuna nehri kiyilarina kadar uzanir. nadir istisnalarindan biri ic anadolu platosundaki steplerdir, selcuklu zamaninda turklerin bu alana cok sayida yerlesmeleri bu sebebdendir. m.o 3yy dan bahsediyorsak o sirada anadoluda buyuk iskender imparatorlugunun devami olan seleucid imparatorlugu vardi, helenistik donemdi. o devirlerde buyuk gocebe imparatorluklari yok, anadolunun icine gelip yerlesmeleri mumkun degil. gocebe imparatorluklarinin yukselisi miladdan sonra uzenginin icadiyla basliyor.