Denizli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Denizli'de Ne Yenir?

Denizli, Anadolu Yarımadası'nın güneybatısında bulunur. Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nin arasında bulunan bu şehir,  Ege'ye bağlıdır. Güneyinde Muğla, kuzeyinde Uşak, batısında Manisa ve Aydın bulunur. Denizli, ekonomi ve ticaret alanında oldukça gelişmiş bir şehirdir. Türkiye'de ihracat yapan şehirlerin başında gelmektedir. Tekstil, bakır, mermer ve doğal taş ticaretinde önemli rolleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Pamukkale travertenleri gibi doğal ve tarihi güzellikleriyle turizme katkısı oldukça fazladır.  Peki, Denizli'de gezilecek yerler nerelerdir? Denizli'de ne yenir? İşte detaylar...

Denizli'nin, Suriye Kralı ikinci Antiokhos tarafından M.Ö 261 yılında kurulduğu tahmin edilmektedir. II. Antikohhos, bu şehre karısının ismini vermiştir. Bu Laodikeia ismi, Laodika'nın kenti anlamına gelmektedir. M.S 7.yy'da bu kent büyük bir depremle yıkılmıştır. Daha sonra kent bugünkü Kaleiçi bölgesine taşınmıştır. Türkler burayı ele geçirdikten sonra kent, Ladik adıyla anılmaya başlanmıştır. Bu dönemden sonra bölge, Türkler ile Bizanslılar arasında durmadan el değiştirmiştir. 13.yy'ın başlarında Selçuklu Sultanı I. Giyaseddin'in tahta çıkışıyla tamamen Türklerin olmuştur. Selçuk ordusunun Bizanslıları yenmesi üzerine Türkmenler, Denizli'ye göç etmeye başlamıştır. Birçok medeniyete tanıklık etmiş olan Denizli'nin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

DENİZLİ'DE GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

  • Pamukkale Travertenleri: UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu travertenler sağlık açısından oldukça yararlıdır. Travertenlerden çıkan kaynak su potasyum ve sodyum gibi mineralleri içerir.

  • Kleopatra Havuzu: Roma döneminden günümüze kadar ulaşan bu antik havuz, insanların birçok hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Denizli'ye gelenlerin görmesi gereken yerlerden biridir.

  • Tarihi Kaleiçi Çarşısı: Bu çarşıda geleneksel el sanatlarından birçok ürün satılmaktadır. Ayrıca Denizli'ye ait her kumaş çarşıda bulunmaktadır. 

  • Bağbaşı Yaylası ve Denizli Teleferik: Yaklaşık olarak 7 dakika teleferikle çıkılan yaylada macera parkurları, bungalov evler bulunmaktadır. Kampçıların tercih ettiği yerlerden biridir.

  • Hierapolis Arkeoloji Müzesi: Bu antik kentin en önemli yapılarından biri Roma hamamıdır. Bu döneme ait eserler, heykeller burada sergilenir.

  • Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi: 1931 yılında Denizli'ye gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün, bu evde bir gece konakladığı bilinmektedir. Bu yer 1984 yılından sonra etnografya müzesi olarak faaliyete geçmiştir.

  • Folklorik Bez Bebek Müzesi: Eskiden Balcı Evi Konağı olan bu yer restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde 500'den fazla bez bebek sergilenmektedir.

  • Karahayıt Kaplıcaları: Termal kaplıcaların bir koludur. Bu kaplıca suyunun özelliği ise hipetermal ve hipotonik maden suyu olmasıdır.

  • Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları: Bu kaplıcada 4 farklı jeotermal kaynak vardır. Bunlardan biri ise çamur hamamı olarak kullanılmaktadır.

  • Honoz Dağı Milli Parkı: Ege Bölgesi'nin en yüksek noktasıdır. Bu milli park flora ve fauna yönünden oldukça zengindir. Doğa yürüyüşü ve kamp yapan oldukça fazladır.

DENİZLİ'DE NE YENİR?

  • Kuyu Kebabı: 1.5 metre derinlikteki kuyuda yapılan bu kebap, Denizli halkının oldukça sevdiği yemeklerden biridir. Kebap pişirilirken altına koyulan bakır tavada yağlar birikir. O yağlar ile de pilav yapılır.

  • Yen Böreği: Sadece kahvaltılarda değil ana yemek olarak da tercih edilir. Mısır unu katılarak yapılan hamuru ve kıymalı iç harcı ile oldukça lezzetlidir.

  • Yaprak Sarma: Diğer sarmalardan farklı olarak iç harcına yörenin baharatları ve maydanoz koyularak yapılmaktadır. Denenmesi gereken yemeklerden biridir.

  • Arabaşı Çorbası: Tavşan etiyle hazırlanan bu çorba, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerindendir.

  • Çiğ Dolma: Haşlanan kuru patlıcanların içine dereotu, bulgur ve maydanoz koyularak yapılır. Bu dolmalar zeytinyağında kızartılarak servis edilmektedir. 

  • Patlıcanlı Kapama: Patlıcanlar uzun uzun dilimlendikten sonra tencereye yayılır. Üzerine et, yeşil biber, pirinç ve domates koyularak pişirilir.

  • Çaput Aşı: Denizli'ye ait yemeklerden biri olan çaput aşı, diğer pilavlardan oldukça farklıdır. Kuzu eti, asma yaprağı gibi malzemeler ile yapılır. 

  • Börülce Böreği: Yöre halkının en çok tükettiği yemeklerdendir. Börülceler haşlanır ve kızartılan yufkalarla karıştırılır. Farklı baharatlar koyularak servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Otobüste Horoz Görebileceğiniz Tek Şehir Olan Denizli'de Karşılaşacağınız 20 Fantastik Görüntü
35 Fotoğrafta Denizli ve Güzellikleri

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Yaş Farkından Dolayı Artık Kocasını Beğenmediğini İtiraf Eden Kadından Dumur Eden Açıklamalar
Babalık Davası Negatif Sonuçlanmıştı: İftiralara Maruz Kalıp Sabrı Taşan Uğur Dündar Hesap Soracak!