Deniz Yosunu Yiyen Büyükbaş Hayvanlar Yüzde 70 Daha Az 'Gaz' Çıkartıyor: Peki Bu Neden Önemli?

Bilim insanları, ineklerin yemlerine bir parça deniz yosunu konulması durumunda, bu hayvanların çıkarttıkları gazdan kaynaklanan metan gazı emisyonunun yüzde 70 oranında düştüğünü tespit etti.

BBC Türkçe'nin Times gazetesine dayandırdığı habere göre çalışmayla, besi hayvanı üretimi ve et tüketiminin iklim üzerindeki olumsuz etkileri azaltılabilir.

Çalışmayı yürüten California Üniversitesi uzmanlarından Ermias Kebreab gazeteye yaptığı açıklamada 'Büyükbaş hayvan üretimi sera gazı salımında büyük bir rol oynuyor, dolayısıyla bu bir dönüm noktası olabilir' dedi.

Times tarımın karbon emisyonlarına etkisi konusundaki rakamların tartışmalı olduğunu, ancak genel olarak yüzde 10'unu ürettiğine inanıldığını belirtiyor.

Bunun büyük kısmının da, büyük miktarlarda gaz üreten büyükbaş hayvanlar oluşturuyor.

Habere göre 10 yıl önce sahilde yaşayan Kanadalı bir çiftçi, süt ineklerini deniz yosunuyla beslemeye başladı. Böylece daha çok süt ürettiklerine inanıyordu ve deniz yosununu hayvan yemi olarak pazarlamaya başladı.

Çiftçinin iddiasını araştıran uzmanlar, üretilen metan gazını beşte bir oranında azalttığını saptadılar. Daha sonra daha iyi yosun seçenekleri aramaya başlayan bilim insanları, kızıl deniz yosununun, sindirim sürecinde mikroplar tarafından metan üretmek için kullanılan bir enzime müdahale ederek, bu gazın üretimini neredeyse tamamen azalttığını fark ettiler.

Enzimin harekete geçmesinin önlenmesi, metan gazı üretimini de engelledi ve bunun yerine hidrojen üretimi önemli oranda arttı.

'Büyümede ve ette fark yok.'

nayturr.com

Araştırmacılar laboratuar testlerinin ardından, 14 tosuna kızıl deniz yosunlu yem verdi ve normal beslenen 7 diğer tosunla kıyasladı.

Uzmanlar, yemlerine yüzde 0,5 oranında yosun karıştırılan tosunların yüzde 68 daha az metan ürettiğini tespit etti. Hayvanların büyümelerinde ve etlerinin tadında da herhangi bir farklılık oluşmadı.

Kebreab, bazı şirketlerin bu yemi ticari düzeyde satmak için çalışmalar yaptığını belirtti.

Araştırmalar, bu yöntemin kullanılmasının tüketicileri etkilemeyeceğini ve iklim değişikliğiyle mücadelede yararlı olacağını gösteriyor. Kebreab hayvanların da etkilenmediğini söyledi ve 'Davranışlarında herhangi bir değişiklik olmadı. Onlara kalırsa normalde yedikleri gibi yiyorlar ve yaşıyorlar' dedi.

Gucci'nin En Ucuz Ayakkabısı Satışta: 12 Dolara Dijital Sneaker
Erdoğan: 'Mili Andımız İstiklal Marşı'dır'
7 Yıldır Gelmeyen Adalet: Bir İş İnsanının Çarptığı 8 Yaşındaki Kutay Hayatını Kaybetti, Hala Karar Çıkmadı

Popüler İçerikler

Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
Ruhi Çenet'in Kurtardığı Hesabının Yine Yeniden Çalınmasına Tepkisiz Kalamayan Kişiler
YORUMLAR
18.03.2021

kırmızı et tüketimi ve aşırı nüfus dünyamızı tüketiyor. bir dergide okumuştum bu çalışmayı. oldukça umut verici. ancak günlük yaşantımızda tükettiğimiz ürünlerin karbon salınımı da korkunç boyutlarda. hepimiz bireysel olarak üzerimize düşeni yapmalıyız.

18.03.2021

etin kilosu 400tl olsun sonra

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ