Denetim ve Duyarlılık Yok: Tek Başına Çıkmanın İmkansız Olduğu 'Göstermelik Engelli Rampaları'

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. 1992 yılında BM tarafından ilan edilen günün amacı engelli bireylerin yaşadığı ayrımcılıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak. Günümüzde ise engelli vatandaşların olağan yaşamda karşılaştıkları zorluklara çözüm bulmak yerine onları daha da sıkıntılı durumlarla karşı karşıya bırakıyoruz. İstanbul’da yeni inşa edilen binaların girişlerine yapılması zorunlu tutulan ancak yönetmeliğe uymayan ve göstermelik yapılan engelli rampaları, kazalara davetiye çıkarıyor.

DHA'da yer alan habere göre, İnşaat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, 'Uygulamaya bakıldığında bu rampaların ‘adet yerini bulsun’ diye yapıldığı görülüyor' dedi. Bedensel engelli Leyla Gökalp Koca da “Yetkililere çağrımdır. Kendileri bir gün sandalyeye binsinler ve bizim yerlerimize buralardan çıkabiliyorlarsa çıksınlar. Belki ondan sonra rampa düzenlemesini yeniden yapabilirler” diye konuştu.

"3 kişi ile bile ancak inebildim"

"Tekerlekli sandalyeye binin ve bu rampalardan çıkın”

Dik engelli rampaları ile baş edemediklerini belirten Leyla Gökalp Koca, “Yetkililere çağrımdır. Kendileri bir gün sandalyeye binsinler ve bizim yerlerimize buralardan çıkabiliyorlarsa çıksınlar. Belki ondan sonra rampa düzenlemesini yeniden yapabilirler. Az önce bana burada yardımcı olanlar olmasaydı ben bu dik rampada çıkamayacaktım ve işlerimi halledemeyecektim. Bu rampalar hep var” ifadelerini kullandı.

"Bizlerin bu rampalardan çıkması mümkün değil"

Yüzde 70 engeli bulunan Arife Karaboğa da dik engelli rampalarından şikayetçi. 40 yıldır Yenibosna'da ikamet ettiğini belirten Karaboğa, 'Bu rampalardan çıkmamız mümkün değil. Ben de çıkamam tekerlekli sandalyedeki biri de çıkamaz. Bunların daha düz olması gerekiyor. Biz bu sorunu birçok yerde yaşıyoruz' ifadelerini kullandı.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna: "Adet yerini bulsun diye yapılıyor"

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna’ya göre, bazı bina girişlerinde var olan engelli rampaları, “Adet yerini bulsun” diye yapılıyor. Söz konusu rampalar ile ilgili daha önce de ilgili yönetmeliklerin bulunduğunu belirten Suna, “Planlı alanlarımızın imar yönetmeliği en son 2017’de revize edildi. Buna göre madde 30’da durum çok net bir şekilde anlatılmış durumda. Ancak 2017 derken yanılmayalım, aslında bu yönetmelikler, daha önceki tarihlerde bakanlığın çıkarmış olduğu 2007 – 2009 genelgeleri vardı. En sonda 2013’de bir genelge yayınlandı. En son tüm bunları birleştirerek “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne ve TSE 9111’ e atıfta bulunuldu ve kurulların uygulanması istendi. Tabii ülkemizde yönetmelikler ve standartlar var. Örneğin TSE 9111, özürler ve hareket kısıtlılar için binalarda ulaşılabilirlik gerekliliklerini çok net bir şekilde açıklamış. İmar yönetmeliğimizde de bu TSE 9111’e madde 30’da bina girişleri ve rampaları diye atıfta bulunulmuş. Ancak uygulamaya bakıldığında bu rampaların ‘adet yerini bulsun’ diye yapıldığı görülüyor.” İfadelerini kullandı.

"Birçok yerde görülen engelli rampası eğimleri yüzde 20 civarlarında"

TS 9111 Standartlarına değinen Suna, şöyle devam etti:

“Belirlenen standartlara göre, bir engelli aracının bir noktadan bir noktaya çıkacağı yükseklik 15 santim veya daha az ise, engelli rampasının eğimi yüzde 8 olacak. 16 -50 santim arasında yükseklik olursa, rampa eğimi yüzde 7 olacak. Şayet kot farkı 50 ilâ 100 santim aralığında ise burada yapılacak olan engelli rampasının eğimi yüzde 6,, 100 santimin üzerinde ise de eğim yüzde 5 olması lazım. Maalesef bugün birçok yerde görülen engelli rampası eğimleri yüzde 20 civarlarında. Denetim, hasassiyet ve duyarlılık yok. Projeler doğru mu onaylanıyor ona bakmak lazım. Doğru onaylanmış proje yerinde doğru mu yapılıyor onlara bakmak lazım. Burada sorumlu olanlar, bu işin denetimini yapan şirketlerdeki çalışanlar ve ilgili kamu kurumları.”

Sosyal medyadan da bu yanlış uygulamalara tepkiler geldi...

Ayrıca bakınız 👇

Engelli Vatandaşlarımıza Reva Gördüğümüz Hayattan 17 Çarpıcı Kesit

Popüler İçerikler

Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
YORUMLAR
03.12.2018

Dün engelli olduğunu bildiği bebeğini dünyaya getiren anneye ve bebeğine saygısızca yorum yapanlar, bugün engelli dostu olmuşlar. Sizin için engelli demek tekerlekli sandalyede acınası, keşke doğrulmasaydı denen varlık. Neden doğurdun o engelliyi diyecek kadar vahşi sözler söyleyenler şimdi acıma duygularıyla yorum yapıyorlar. Unuttuğu muzumu zannettiniz, ruhsal engelliler.

Pasif Kullanıcı
06.12.2018

Doğurma demelerinin sebebi işte bu. Bu vatandaşlar böyle sorunlar yaşıyorlar. Bu ülkede engelli olmaz zor.

03.12.2018

Birde nedense o rampalar hep kaygan malzeme ile kaplanır. Olur da biri çıkacak gibi olursa kaysın. Olmadı birisi bir vatandaşa yardım etmek isterse edemesin. Çoğu rampadan sağlıklı vatandaş inip çıkamıyor.

03.12.2018

Bu iş sadece devletle çözülmez arkadaş toplumunda en az devletten beklediği kadar duyarlı olması lazım. Metro, AVM gibi yerlerde asansörlerin önünde engelli ve bebek arabaları haricinde herkes var. Adam tekerlekli sandalye ile geliyor kimse sallamıyor. Bebek arabasıyla geliyor kimse sallamıyor. Sonrada medeniyetten bahsediyorlar. Ulan oraya koskoca yazı yazmışlar yetmemiş icon koymuşlar asıl kimler için yapıldığı ile ilgili kullanmayın şunları artık. Sizin keyfinizden asansör beklerken 1 saat kaybediyor bu insanlar. Bu kaldırımlarda engelliler için bölüm yapılmış oraya araba park edip gidiyorsunuz. Hiç mi beyniniz çalışmıyor hiç mi düşünmüyorsunuz bu insanları illa başınıza gelince mi anlayacaksınız bu insanların halini.

03.12.2018

Biz sadece istiyoruz, duyar kasıyoruz ama iş uygulamaya gelince büyük bir çoğunluğumuz bu insanlar için yukarıda yazdığım çok basit işlemleri yapmıyoruz. Her bokun fotoğrafını çekip paylaşırlar sosyal medyada bir AVM, METRO asansörlerinin önünü çekip paylaşmazlar. Kaldırımlardaki engelli ve bebek arabası için yapılan yerlere park edenleri paylaşmazlar. Bizim toplumun sorunu bu sadece istiyoruz uymuyoruz. Sözüm bunun olmasını isteyip hiç bir bok yapmayanlara lütfen duyarlı davranan yada davrandığını düşünen arkadaşlar üzerine alınmasın.

TÜM YORUMLARI OKU (19)