Demirtaş: 'Süreç Boyunca Gelinen En Gerilimli, En Kritik Aşamadayız'

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 'ateşkesin sona erdiği' yönündeki beyanlarla ilgili olarak, '2,5 yıldır devam eden süreç boyunca gelinen en gerilimli aşamadayız. Biz çözüm sürecinin bir an önce, kaldığı yerden de değil, daha ileri aşamadan başlaması gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, 'KCK'nın yaptığı açıklamadan biz şunu anladık. Tümüyle ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar bu açıklamada. Fakat ateşkes karşılıklı olmalıdır. İhlal eden askeri baraj yol yapımları durması gerektiği, durmazsa misilleme yapacağı diye okuduk biz.' dedi.

Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

'SAYIN BÜLENT ARINÇ'A NET ŞEKİLDE İFADE EDİYORUM'

Haksız tehditler, saldırılar , ithamlar var. Bunların önemli kısmı asılsız, temelsiz bilgilere sayalı söylemlerdir.

Ben sayın Bülent Arınç'a net şekilde ifade ediyorum. Biz HDP olarak bütün kararlarımızı şu gördüğünüz binada alırız. Hiç kimse bizim adımıza karar almadı, almazda. Fakat sen kendi partin için bunu söyleyebiliyor musun? Ben iddia ediyorum HDP genel merkezi dışında hiçbir yerde partim adına karar alınamaz. Mesela Saray'da sizin partiniz adına kararlar alınabiliyor mu alınamıyor mu?

ÇÖZÜM SÜRECİ

Yapılan açıklamaları biz de izliyoruz. 2,5 yıldır devam eden süreç boyunca gelinen en gerilimli aşamadayız. Biz çözüm sürecinin bir an önce kaldığı yerden değil daha ileri aşlamadan başlaması sonuçlanması gerektiğini düşünüyoruz hep.

Fakat süreç yoktur, taraflar yoktur, masa yoktur diyen biz değiliz. Bu ülkenin cumhurbaşkanı bunu söylemiştir. Şimdi süreç var mı, ateşkes var mı onun kararını HDP olarak biz vermiyoruz.

'KCK'NIN YAPTIĞI AÇIKLAMADAN ŞUNU ANLADIK'

KCK'nın yaptığı açıklamadan biz şunu anladık tümüyle ateşkesin bitmesinden söz etmiyorlar. Ateşkes karşılıklı olmalıdır. Ateşkesi ihlal eden, askeri baraj ve askeri yol yapımlarının durması gerektiği, durmazsa bunlara karşı misilleme eylemi yapacakları şeklinde bir açıklama gibi okuduk. Tümü ateşkesin sonlandığı, ateşkese uymayacakları bir açıklama olarak okumadık. Ama yine de bütün gelişmeler kaygı vericidir.

'ATEŞİN ASKERLER TARAFINDAN AÇILDIĞI KONUSUNDA CİDDİ BULGULAR VAR'

Orada yaşamını yitiren 70 yaşındaki Kamber Morkoç'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralananlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaygın medyanın yazıldığı gibi olayın gelişmediğini de biliyoruz. Ateşin askerler tarafından açıldığına dair ciddi bulgular var, onları da paylaşacağız.

ÖCALAN’IN İMRALI’DAKİ KOŞULLARI

İmralı kendisi bir tecrittir. Kendisiyle istediğiniz kişilerin istediği kadar görüşmesine izin veriyorsunuz. Bunun adına da müzakere diyorsunuz. Bu olmaz. Ben Öcalan'ın çözüm sürecine ciddi katkı sunabilecek durumda olduğunu düşünüyorum. Bunun yolu sadece HDP heyetinin gitmesiyle olmaz. Güvene dayalı müzakere süreci başlaması lazım.”

RTÜK ÜYE SEÇİMİ

Biz daha çok daha önce partimizde üst düzey görevler de yapmış, uzun basın deneyimi olan sayın Filiz Koçali'yi aday göstermeyi düşünüyoruz.

Ajanslar

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Rusya 'Harry Potter Kalesi'ni Vurdu: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı Var
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"