Demirtaş: ‘AKP ile Kesinlikle Koalisyon Yapmayız, CHP ile Konuşabiliriz’

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, 'AKP ile kesinlikle koalisyon yapmayız. CHP ile koalisyon yapmayı oturup konuşabiliriz. MHP'li seçmen de yeniden savaş çıksın istemiyor. Toplum artık barış istiyor. MHP'nin de çözüm sürecini konuşmaya mecbur kalacağını düşünüyorum' dedi.

Selahattin Demirtaş, Posta gazetesinden Hakan Çelenk'e konuştu. Demirtaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Kazlıçeşme’deki mitinginizde Atatürk resimleri vardı. Atatürk için ne dersiniz?

Atatürk bu ülkenin kurucu lideridir. İnsanlar resmini getirmek istiyorsa biz niye buna karşı çıkalım. Atatürkçüler, Kemalistler partimize oy vermek istiyorsa, mitingimize gelmek istiyorsa niye buna karşı çıkalım. Ülkenin gerçeğidir. Biz ne düşman olarak görürüz, ne düşman olarak görülmesini isteriz. Hepimiz birlikte yaşayacaksak asgari ilkelerde buluşuyorsak, benim partime sosyalist de oy verebilir. Dindar bir Kürt de oy verebilir.

Bir Kemalist Türk de oy verebilir. İlkelerimiz barıştır, özgürlükçü laikliktir, demokrasidir, evrensel insan haklarıdır; herkesin diliyle diniyle var olduğu çoğulcu demokrasidir. Buna sadece solcular değer verir diye bir şey yok. Bir Kemalist de değer verir, bir sosyalist de, Müslüman bir Kürt de, bir Ermeni de... Bunların hepsi insani değerler çünkü. O nedenle partimize herkes kendi flamalarıyla renkleriyle gelsin istiyoruz.

HDP mitingine gelenlerin bir bölümünde Atatürk posterleri ve Türk bayrağı vardı.

Kürtler sarı kırmızı yeşille geliyor. Atatürkçü bir Türk de Atatürk’lü Türk bayrağıyla geliyor. Herkes kendini nasıl ifade etmek istiyorsa biz onun korunması düşüncesindeyiz. Herkese kapımız açık. O yüzden mitinglerimize daha rahat gelmeye başladı insanlar. Kimse merak etmesin. Bugün söylediğimizi 8 Haziran’da da söyleyeceğiz. 8 Haziran’da yapacağımız konuşmaya bakın. Aynılarını söyleyeceğiz kimse meraklanmasın. Biz barış partisiyiz.

  • Çözüm sürecinde bir yöntem yanlışı olduğu yönünde itirazlar var. “Meclis’te çözülsün” deniyor. Sözü dolandırmadan söyleyeyim. Benim de görüşüm bu yönde. Bu konuda yazılar yazdım. Özellikle HDP’den kendi görüşüme verilecek bir yanıta ihtiyacım var. Formatta yanlışlık var mı? 

Meclis’i dışlayarak elbette olmaz. Ama İmralı ve Kandil’i dışlayarak da olmaz. Tabii ki çözüm parlamentoda olacak. Parlamento yasa, anayasa çıkaracak ki çözüm olsun. Bunun temel ilkelerindeki uzlaşma mutlaka müzakere ile olmalı. Öcalan’ı dışlayan, Kandil’i dışlayan, KCK yönetimini dışlayan bir çözüm arayışı olursa, olmaz.

  • Ama bugünkü çözüm yönteminde İmralı’da alınan kararları onay makamı durumuna düşmez mi? Örneğin CHP diyor ki “Meclis’te oturalım. HDP sınırsız gitsin gelsin Kandil’e, İmralı’ya, görüşlerini alsın ve Meclis’e taşısın.” 

Madem öyle o öneriyi şöyle yapalım; Meclis’te kuralım masayı. CHP gitsin gelsin Kandil’e ve İmralı’ya. Biz niye gidip geliyoruz! Anlatabiliyor muyum! Buna hiç itirazımız olmaz. Meclis’e masa kuralım, orada görüşmeleri yapalım. Ama bizimle görüşülmüş olmasını Kandil ve İmralı’yla görüşülmüş kabul etmelerini doğru bulmuyoruz. Biz HDP’yiz. Ne Kandil’iz ne Öcalan’ız. Onları temsil de etmiyoruz. Dolayısıyla “HDP ile görüştük, hepsiyle görüşmüş sayarız kendimizi” düşüncesi, PKK ve HDP’yi bir tutma anlayışıdır ve yanlıştır. Değiliz çünkü. Öyle olsak sorun değildi. Bizimle görüşmek yeterliydi.

  • İmralı’da fiziken de bir masa varmış. Nasıl bir masa o? 

İmralı’daki masaya nasıl oturulacaktı? Erdoğan masayı biliyor muydu? Karşılıklı oturulacaktı. Her şey Erdoğan’ın onayından geçti. Onun onayı alınmadan hiçbir şey yapmadılar. İmralı’da fiziki olarak kurulan masa dahil. Ondan habersiz marangoz o masayı yapıp oraya götüremez.

  • İmralı’ya seçimden sonra gidilir mi? 

Sonuç ne olursa olsun, gidilmesi lazım. Bence gidilir, süreç tekrar başlar.

Sırrı Süreyya Önder isim vermeden “Barış süreci birilerinin elinde rehin” demişti. Kimin elinde rehindi?

AKP’nin elinde rehindi.

  • Rehineyi nasıl kurtarırsınız? AKP’siz çözüm mümkün mü? CHP’yle MHP ile mi konuşursunuz?

AKP’nin alternatifi MHP değildir. AKP’nin güç kaybetmesi lazım. Bir defa burnu sürtülmüş bir AKP, Türkiye için daha yararlıdır. Yani bu kibirli, kendini bu kadar egemen gören bir AKP tehlikelidir. Güç kaybetmesi, zayıflaması ve halkın AKP’ye ders vermesi bence çok önemli olacaktır.

  • Peki, AKP iktidarda olmazsa? 

Ortaya seçimden sonra yeni hükümet alternatifleri çıkabilir. Bugünden belli olmadığı için bir şey diyemem. Ortaya çıkacak hükümetler de eğer çözüm sürecini yürütme konusunda iradeli olurlarsa biz HDP olarak kesinlikle destekleriz ve çözüm süreci ilerler. Bu da tek başına AKP’ye bağlı değil. “AKP olmazsa çözüm süreci olmaz” diye bir şey yok. Toplum barış istiyor. (Demirtaş bu son üç kelimeyi yüksek vurgulu ve heyecanlanarak söyledi. Açıkçası çok içten görünüyordu). MHP de bunun farkında. MHP bunun dışına çıkarsa toplumun barış ihtiyacına aykırı olur.

  • Çözüme gidecek yolda olumlu yaklaşılırsa, sürece net karşı çıkan MHP’yi bile içine alabileceğimiz formül üzerinde düşünebileceğiniz gibi bir sonuca varıyorum ben. 

Bu sözlerim koalisyon gibi anlaşılmasın. Fakat MHP de “Bu ülke de savaş çıksın, çatışmalar yeniden başlasın” diyemez. Çünkü hiçbir MHP’li seçmen bunu istemez. MHP’nin de mecbur kalacağını düşünüyorum. Bu, toplumun barış isteğinden kaynaklanıyor. O yüzden AKP giderse kıyamet kopar diye kimse paniklemesin.

  • CHP ile koalisyon olur mu? 

Koalisyon seçenekleri seçimden sonra tartışılabilir. Benim söylediğim şey, biz AKP ile kesinlikle koalisyon yapmayız.

Tamamı için buraya tıklayınız.

Hamzaçebi: 'HDP ile koalisyon düşüncemiz yok'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 'CHP ile koalisyon yapabileceklerine' dair açıklamasına cevap verdi. Hamzaçebi, “Biz koalisyon kurmak üzere değil, tek başına hükümet olmak üzere yola çıktık. Böyle bir düşüncemiz yok ne HDP ile ne de herhangi bir siyasi partiyle. koalisyon kurmak düşüncemiz yoktur. Hedefimiz tek başına iktidar olmaktır.” dedi.

Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin seçim çalışmalarına destek vermek üzere Yalova’ya gelen Hamzaçebi, gazetecilerin sorularını cevapladı. CHP’nin koalisyon iddialarıyla anılmasını değerlendiren Hamzaçebi, şu ifadeleri kullandı: “Biz koalisyon kurmak üzere değil, tek başına hükümet olmak üzere yola çıktık. Böyle bir düşüncemiz yok ne HDP ile ne de herhangi bir siyasi partiyle. Koalisyon kurmak düşüncemiz yoktur. Hedefimiz tek başına iktidar olmaktır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yükselişini görenler Cumhuriyet Halk Partisi ile ittifak ve koalisyon kurma yarışına girmiş bulunmaktadırlar. Biz bunların hiçbirisine bakmıyoruz yolumuza devam ediyoruz. Bugün Yalova’dayız yarın bir başka yerdeyiz. Türkiye’de adım adım CHP iktidarı gelmektedir. Biz CHP iktidarına hazırız. Türkiye’de buna hazır olsun.”

Posta, CHA ve Onedio

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi