Demirören'e Devredilen Şans Oyunları 1,5 Yıldır Denetlenmiyormuş

2020 yılında özelleştirilen Milli Piyango şans oyunlarının o tarihten bu yana denetlenmediği ortaya çıktı.

Milli Piyango şans oyunları, 2017’de önce Türkiye Varlık Fonu’na ardından 2020’de özelleştirme ile hükümete yakın Demirören Grubu ile İtalyanlara ait Sişal Şans’a devredilmişti. Bu devir sonrası hiç denetim yapılmadığı ortaya çıktı.

"İddialar gündemden düşmüyor"

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, konuyu Milli Piyango İdaresi’nin bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Alt Komisyonu’nda gündeme getirdi. 

Sertel, “Sürekli devreden ikramiyeler, kasaya çıkan yılbaşı biletleri gibi çok sayıda iddialar gündemden düşmüyor. Sözleşme gereği Sisal-Şans ortak grubunu düzenli olarak denetlemesi gereken Milli Piyango İdaresi ise 1.5 yıldır denetim yapmamış. Yani tabiri yerindeyse Demirören’in de içinde olduğu Sisal-Şans grubu 1.5 yıldır istediği gibi at oynatıyor. Olan da bir umut peşinde koşan vatandaşa ve devletin kasasına girecek paraya oluyor” dedi.

Milli Piyango İdaresi’nin devir sözleşmesinden doğan denetim yetkisini hiç kullanmadığının altını çizen Atila Sertel, devir sözleşmesine göre lisans kapsamındaki tüm şans oyunlarının, kazanan talihlilerin, toplanan hasılatın ve dağıtılan ikramiyelerin denetlenmesi gerektiğini söyledi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Milli Piyango İdaresi 1,5 yıldır uzaktan izlemiş"

Milli Piyango İdaresi Genel Müdür Vekili Bekir Yunus Uçar’ın da hazır bulunduğu toplantıda eleştirilerini yönelten Sertel, şunları söyledi:

“Özel şirket ihaleye kar amacıyla girdi ve bu amaç doğrultusunda da işletme hakkını devraldı. Kar etmek için de gerçekten gereğini yapıyor. Neden denetlenmiyor? Her şeyi dört dörtlük mü yapıyorlar? Milli Piyango oyunları hasılat paylaşımı üzerine devredilmişti. Devredildiği günden bu yana Sisal-Şans ortak grubu ne kadarlık hasılat elde etti, söz verdiği gibi hasılatı düzenli olarak artırdı mı, bu hasılattan devletin kasasına ne kadar para girdi? Bu soruların cevapları kamuoyuyla paylaşılmıyor. Ortada Milli Piyango biletleri, Sayısal Loto gibi şirketin düzenlediği şans oyunlarıyla ilgili çok sayıda şaibeli iddialar var. Bütün bu iddialar vatandaşın şans oyunlarına olan güvenini sarsarken, bu şirketi denetlemesi gereken, iddiaları sorgulaması gereken, oyunlarda dağıtılan ikramiyeleri, kazanan talihlileri tüm detaylarıyla bilmesi gereken Milli Piyango İdaresi, ilgili şirketi 1.5 yıldır uzaktan izlemiş. Bu kabul edilemez ve yargı konusu olacak bir durumdur. Sayıştay da gerekli uyarılarda bulunuyor. Bahsedilen düzenlemelerin bir an önce yapılması ve tüm denetimlerin bir an önce başlatılması gerekiyor.”

Eleştirilere yanıt: Gerekli altyapı ve mevzuat oluşturulamamış

Konuya dair Sayıştay’ın da dikkat çektiği denetimsizliğe Milli Piyango İdaresi tarafından verilen yanıtta ise şöyle denildi:

'İzleme için gerekli teknik altyapısının oluşturulmaması ve ayrıca denetimin nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceğine dair ikincil bir mevzuatın yani ‘Usul ve Esasların’ belirlenmesine yönelik çalışmaların henüz tamamlanmamış olması nedenleriyle, denetim şu ana kadar yapılamamıştır.”

Kaynak: Cumhuriyet

Popüler İçerikler

Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
YORUMLAR
01.04.2022

Şaşırdık mı?

01.04.2022

Kasa hep kazanır.... .... 😠🤪😡

01.04.2022

Oynamayın abi. Bu kadar basit. Şans oyunları hamlesi, toplumun nabzını ölçmek için yapılan hareketlerinden birisiydi. Çekilişler canlı yayınlanmayacak dendi. Sanki böyle bir şey hiç söylenmemiş gibi millet aynı ilgiyi yine göstermeye devam etti. E baktılar toplumda nabız yok. Biat etmeyeni evden almaya kadar geldi iş.

TÜM YORUMLARI OKU (4)