Demet Evgar'ın Birleşmiş Milletler Kampanyası Konuşması: Kadına Şiddet Küresel Bir Problem...

Başarılı oyunculuğu ve kadına şiddete karşı kesin duruşuyla pek çok kampanyada yer alan Demet Evgar, Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası'nda yer aldı. Oynadığı dizilerde ve reklam filmlerinde özellikle kadına şiddet vurgusu yapan ve ses çıkartılması gerektiğini savunan Evgar'ın açıklamaları herkesi derinden etkiledi. İşte Demet Evgar'ın BM Kampanyası konuşması...

Avlu ve Alev Alev dizilerindeki güçlü kadın karakterleriyle olay yaratan Demet Evgar'ın kadına şiddet konusundaki açıklamaları ve ince tutumu herkesin dikkatini ve takdirini topluyor. Ünlü oyuncu Evgar son olarak BM Kadın Biriminin 16 Günlük Aktivizm Kampanyasına dahil olup çarpıcı açıklamaların altına imza attı. İşte detaylar...

Kadına Şiddet Küresel Bir Problem

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından başlatılan ‘16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son’ Kampanyası’na toplumun bir çok kesiminden büyük destek geldi. Şiddete Kayıtsız Kalmayın diyen ünlü isimler, sokakta, evde, okulda, işyerinde kısacası hayatın her alanında şiddete sessiz kalmayacaklarını söyledi. O isimlerden biri de ünlü oyuncu Demet Evgar oldu. “Kadına yönelik şiddetin son bulması için hükümet, sivil toplum, özel sektör ve kamuoyunun ortak hareket etmesi ve dayanışma içinde toplumu dönüştürmesi gerekiyor. Kadına yönelik şiddet sadece kadınların sorunu değil, toplumsal ve küresel bir problem” diyen ünlü oyuncu Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Türkiye’de Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Nasıl Yorumluyorsunuz?

Tüm dünyada her üç kadından biri fiziksel ya da cinsel şiddete maruz bırakılıyor. Pandemi kadınlar ve kız çocuklarına yönelik şiddetin tüm risk faktörlerini daha da derinleştirildi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini, toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargıları ve zararlı sosyal normları pekiştirdi. UN Women pandemi ile artan şiddeti gölge salgın olarak nitelendirirken, dünyanın her yerinden pandemi döneminde şiddet yardım mekanizmaları ve acil hatlara başvurunun arttığı belirtiliyor. Türkiye’de ise pandemi ile birlikte şiddette bir artış yaşandığını verilerden görebiliyoruz. Türkiye genelinde kadınların, yaşamlarının herhangi bir döneminde maruz kaldıkları psikolojik şiddet oranı yüzde 44. Birlikte olunan erkeklerin yüzde 62’si eşlerinin nerede olduğunu her zaman bilmek isterken, yüzde 43’ü başka erkeklerle konuşmasına sinirleniyor, yüzde 34’ü kıyafetlerine karışıyor ve yüzde 24’ü sağlık kuruluşlarına giderken eşlerinin kendilerinden izin almasını istiyor.

Kadına yönelik şiddetin son bulması için hükümet, sivil toplum, özel sektör ve kamuoyunun ortak hareket etmesi ve dayanışma içinde toplumu dönüştürmesi gerekiyor. Kadına yönelik şiddet sadece kadınların sorunu değil, toplumsal ve küresel bir problem. Kadına yönelik şiddet kadınların yanı sıra, aileleri, toplumları etkileyen bir problem. Kadınların, erkeklerin ve kurumların ortak müdahalesiyle şiddetin önüne geçebiliriz.

BM Kadın Biriminin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası Hakkındaki Düşünceleriniz?

Kadınların maruz bırakıldığı şiddete her yerde tanık oluyoruz. Sokakta, işte, sosyal medyada, arkadaş ortamında. Şiddete tanık olduğumuzda sessiz kalmamak ve koruma mekanizmalarına başvurmak hepimizin sorumluluğu. Bu yüzden ateş böcekleri bu sene herkesi şiddete #KayıtsızKalmayın çağrısı yapıyor. Kampanya sitesinde bulunan 7 şiddet vakası ve yönlendirmesinden birini ben seslendirdim. Bu yönlendirmelerle BM Kadın Birimi şiddete tanık olduğumuzda neler yapabileceğimiz hakkında hepimizi bilgilendiriyor. BM Kadın Birimi bana da #Kayıtsızkalmayın çağrısında bulundu.

Ben hem şiddete karşı sesimi kaydederek hem de vakalardan birini seslendirerek kadına yönelik şiddete karşı birlik olmak için herkesi kampanya altında dayanışmaya, kayıtsız kalmamaya davet ediyorum. Dünya genelinde kadınlara yönelik şiddet bildirilmiyor, damgalanma, utanç ve korku duygularıyla bastırılıyor. Buna engel olmamız lazım. Raporlama ve bildirme mekanizmalarını kullanmamız gerekiyor. Kampanyanın amacı bir şiddet vakasına tanıklık ettiğimizde neler yapabileceğimizi bizlere anlatmak. Buna katkı sağlamak benim için değerli.

Polisi Ararım

Siz herhangi bir yerde bir kadına ya da kız çocuğuna yönelik şiddet eylemiyle karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız neler yaptınız? Müdahale ettiniz mi ya da polisi aramak gibi başka çözümler mi ürettiniz?

Bedensel ve psikolojik baskı ile şiddete maruz kalan biriyle karşılaştığımda ilk önce şiddete maruz kalan kişiyle iletişim kurmaya çalışmak ilk refleksim oluyor. Şiddete gözümün önünde maruz kalıyorsa polisi ararım tabi ki aramışlığım vardır.

Herkesi Dayanışmaya Davet Ediyorum

Evgar; “Bireysel olarak yapacaklarımız sınırlı gibi gözükse de bir o kadar önemli. ‘Ben ne yapabilirim ki’ demeyin. Şiddetin hiç bir türüne kayıtsız kalmayın. Bir arada bulunduğumuz, çalıştığımız insanlarla, şiddetle mücadele eden kurum ve kuruşlardan önce bilgi edinmek sonra da eyleme geçmek en önemli vazifelerimizden biri. Şu anda benim de içinde yer aldığım #kayıtsızkalmayın projesi gibi. Bu röportajı okuyan herkesi dayanışmaya dahil olmaya çağırıyorum. Çevrelerini, komşularını, arkadaşlarını bu proje ile ilgili bilgilendirmelerini rica ediyorum.”

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu