Delireceğiz! Spam Olarak İşaretlediğimiz Saçma Sapan Mailler Neden Akın Akın Gelmeye Devam Ediyor?

Hiçbir zaman abone olmadığımız elektronik postalar... İstenmeyen (Spam) kutusuna yollamamıza rağmen hangi akla hizmet sürekli geliyor?

Sanırız bir e-mail adresi olan ilk Papa olan John Paul II bile nereden geldiği belli olmayan maillerden şikayetçiydi.

Üye olmadığınız sitelerin tanıtım bültenleri, daha önce hiç alışveriş yapmadığınız bir markadan gelen indirim haberleri, saçma sapan tavsiyeler, anketler... Posta kutumuzda işimize yarayan bir mail bulmak artık çok zor.

Mail uygulamalarından gelen bildirimleri bile önemsiz görüyoruz, gerekli mailler arada kaynıyor gidiyor...

Bunu çözmek için birkaç yol var. İlki bize mail atan kişi ya da kurumların maillerinde yer alan 'Üyeliği sonlandır' butonunu kullanmak. İyi de daha önce üye olmamıştık ki biz buraya? Neyse.

Bu butona tıkladıktan sonra saygın markalar artık mail atmaktan vazgeçiyor ve sizi indirimleri istemeyen o eski halinize dönmeniz için rahat bırakıyor.

İkinci yöntem, gelen maile tıklayıp "Spam olarak işaretle" seçeneğini kullanmak.

Böylece gelen mail hemen Spam klasörünüze gidiyor, gelen kutunuzu rahat bırakıyor. Peki sonra ne oluyor? Birkaç gün sonra aynı mail listesinden gelen bir mail yeniden gelen kutunuza ulaşıyor. Siz bu maili Spam işaretlemiştiniz, size hizmet sağlayan uygulama da 'Bu maili Spam olarak işaretledik, tekrar size gelmeyecek.' gibisinden bir söz vermişti.

Ancak sözler tutulmadı.

Bu sorunu yaşıyorsanız Spam filtrenizin çalışmıyor olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Böyle bir garipliğin yaşanmasının ardında birçok neden yatıyor. Mesela, Spam mail yollamanın cezası olmaması ve böyle yüzlerce mail yollamanın aslında yasal olması sorunu sanki önemsizmiş gibi gösteriyor. Aslında önemsiz demeyelim, bir gri alan olarak tanımlayalım.

Elektronik posta servis sağlayıcılarının sözlüğündeki Spam kavramıyla bizim sözlüğümüzdeki kavram farklı.

Örneğin facebookdestek@fcbk.gr gibi bir adresten gelen mailler, Spam kategorisinin asıl hedefi çünkü bir dolandırıcılık amacıyla ortaya çıkıyor bunlar. Böyle bir mail gelmediyse ve biz onu Spam olarak işaretlediysek zaten algoritmayı yanlış biçimde çalışmaya zorluyoruz demektir.

Bazen "Abonelikten ayrıl" butonu da Spam maillerin bir parçası olabiliyor.

Sizin tıkladığınız o buton ve sonrasında aldığınız mesaj gelecek indirim mesajlarından kurtulacağınız anlamına gelmiyor, sadece o an için içinizi rahatlatmak için hazırlanmış bir sayfaya yönlendiriyor.

Başkalarından gelecek çözümler için bekleyip durmayın, bize kalırsa sürekli saçma sapan mailler almamak için kendi işinizi çözün.

Elektronik posta ayarlarınızda gelen mailleri filtrelemek için bir araç bulunuyor. Bu araçla daha posta kutunuza düşmeden bazı mailleri silebilir, bunun yanında ihtiyacınız olacak mailleri de ayrı bir klasöre toplayarak araya sızan Spam mailleri teğet geçebilirsiniz. Şimdilik en garanti yol bu.

Bir de uzman tavsiyesi tadında öneri verelim mi?

Üye olduğunuz sitelerin büyük bir kısmı mail adresinizi listeliyor ve başka kurumlarla paylaşıyor. O yüzden sadece bir ya da birkaç kez kullanacağınız hiçbir siteye kendi elektronik postanızı vermeyin. Geçici elektronik posta hizmeti sunan birçok uygulama var, böylece mail adresiniz kayıt olduğunuz siteler aracılığıyla farklı listelere transfer edilmez.

Bizim bahsetmeyi unuttuğumuz ancak sizin işinize yarayan çözümler neler, yorumlarda buluşsak ya?

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
YORUMLAR
11.12.2020

20 yildir mail adresim var bana gelmiyor sadece kullandigim magazalar markalar sitelerden gelir onlarin da işe yaramayanlari ilk seferde engellerim

11.12.2020

Mail adresi sadece sitelere üye olmaya yarayan bişey değil mi ya

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ