Deliksiz Bir Gece Uykusu İçin Uygulayabileceğiniz Birbirinden Etkili ve Basit Teknikler

Benim şimdiden uykum geldi bile.

1. Gecenin bir vakti uyanırsanız geri uykuya dalmak için kaslarını germeyi deneyin.

Bazen saatlerce yatakta yatarsın ve uykuya dalmayı denersin ama işe yaramaz çünkü vücudundaki kaslar fazlasıyla gerilmiştir. Tekrar uykuya dalabilmek için, alından ayak ucuna kadar olan tüm kas gruplarını sırayla 5 saniye kadar süreyle gerginleştirip ardından serbest bırakmayı dene.

2. Kabus görmekten kaçınmak için odanızın sıcaklığını düşük tutun.

Yatak odanızın sıcak olmasını seviyorsanız bu kötü bir alışkanlık olabilir. Araştırmacıların söylediğine göre, iyi bir gece uykusu için yatak odasının serin olması en önemli faktörlerden birisi. Yatak odasının olması gereken sıcaklığı yaklaşık 18.3 °C'dir, fakat doktorlar kendinizi nasıl rahat hissettiğinize göre bu sıcaklığı 15.5°C ile 19.4°C arasında tutabileceğinizi belirtiyorlar. Bunun nedeni, vücudun akşamları sıcaklığını düşürmeye programlanmış olmasıdır. Radyatörünüzü kısık bir moda ayarlarsanız, bu vücudunuza uyku zamanının geldiğine dair bir sinyal gönderecektir.

3. Eğer sersemlemiş hissediyorsanız bir ayağını yere koyarak yatmayı deneyin.

Bazen uykuya dalmaya çalışırken sersemlemiş hissedebiliriz ve sürekli sağa sola doğru dönmek bunu daha da kötüleştirebilir. Böyle durumlarda sırt üstü yatarken bir ayağınızı yere koyun. Bu pozisyon, beyninizin pozisyonunuzu yeniden hesaplamasına yardımcı olacak ve sersemliğinizi alacaktır.

4. Öğlen 3'ten sonra şekerleme yapmayın.

Birçok insan gün içinde yaptıkları kısa şekerlemelerden etkilenmez ve gece çok rahat bir şekilde uyuyabilirler. Eğer uykusuzluk ya da uyku bozuklukları yaşıyorsanız, gün ortasında yaptığınız kısa kestirmeler bu problemleri daha da kötü bir hale getirebilir. Eğer yine de gün içerisinde uzanıp dinlenmek istiyorsanız, bu dinlenmeleri 10-20 dakikalık bir şekilde karanlık ve sessiz bir yerde yapın. Daha uzun yapılan şekerlemeler gece daha çok problem yaşamanıza neden olacaktır. Ayrıca öğlen 3'ten sonra da bu kısa kestirmelere yer vermemeye dikkat edin.

5. Daha hızlı uykuya dalmak için karnınızla nefes alın.

Uykuya dalmaya çalışırken gergin, kaygılı ya da endişeli olabilirsiniz. Bu nefes alışınızı hızlandırır ve uykuya dalmanızı daha da güçleştirir. 4-7-8 nefes tekniğini denemeye çalışın. Göğüs kafesiniz yerinde karnınızı şişirin. Ciğerlerinizi boşaltın ve 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın. Nefes alırken karnınızın şişmesi gerekiyor. 7 saniye boyunca nefesinizi tuttuktan sonra 8 saniyede nefes vermeye çalışın ve bunu 4 tekrar şeklinde uygulayın.

6. Eğer omuzlarınızla ilgili bir sıkıntınız varsa kolunuz için yastıklarınızla bir aralık oluşturun.

Eğer omzunuzda bir sorun varsa ve sırt üstü ya da yüz üstü yatmak size rahatsız geliyorsa yatarken yanınıza birkaç yastık alıp bu yastıklarla kolunuzu uzatabileceğiniz uygun bir kanal oluşturmaya çalışın. Bunu yaparken yanınıza çok yüksek yastıklar koymayın ve omurganızı düzgün bir hizada tutun.

7. Yatmadan önce yazı yazmayı alışkanlık edinin.

Garip gelebilir ancak araştırmalar, yatmadan önce olumlu olaylar hakkında yazı yazmanın stresi azalttığını ve uyku kalitesini artırdığını gösteriyor. Gününüz hakkında bir şeyler yazmak için her gece 15 dakikanızı ayırın, ancak bunu yaparken sadece iyi şeylere değil, aynı zamanda nasıl hissettiğinize de odaklanmaya çalışın.

8. Kendinize tekrar tekrar 'düşünme' şeklinde telkinde bulunun.

Araştırmacılar bu tekniğin adeta bir sihir gibi olduğunu söylüyorlar. Bu metot için kendinize 120 saniye ayırın ve içinizden sürekli 'düşünme' diye tekrarlayın. Son 10 saniyede yavaş yavaş uykuya teslim olmaya başlayacaksınız.

9. Kendinizi 'uyanık kal' diyerek bir paradoksun içerisine sokmaya çalışın.

Bu metot bir paradoks yaratma üzerine kurulu. Kendinize 'uyanık kal' demek daha hızlı uykuya dalmak için iyi bir taktik olabilir. Bu tekniğin araştırmasına katılan insanların, kendisine bu cümleyi tekrar etmeyen insanlara göre daha çabuk uykuya daldığı gözlemlendi. Bu teknik geleneksel nefes egzersizlerinden çok daha etkili olabilir.

10. Bileğinizde bulunan rahatlama noktalarına baskı uygulayın.

Akupunkturda kullanılan baskı noktaları uykunuzu tetikleyebilir. Bu tekniği aromatik yağlar eşliğinde de uygulayabilirsiniz. Öncelikle serçe parmağınızın hizasında, bileğinizde olan çukur noktayı bulun. Burası baskı uygulanacak ilk nokta. İkinci nokta ise orta parmak hizasındaki bilekteki tendonların arasında yer alıyor. Bu iki noktaya da sırasıyla hafifçe dairesel bir şekilde ovarak ya da bas çek şeklinde 2-3 dakika baskı uygulayın ve aynı işlemi diğer el bileğinde de tekrar edin.

Sizin uykuya dalabilmek için kullandığınız başka taktikler var mı? Bizlerle yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Neden Tam Uykuya Dalacakken Yere Düşüyormuş Gibi Hissedip İrkiliriz?
Huzur İçinde Gözlerinizin Kapanmasına Yardımcı Olup Uyku Kalitesini Artıran 20 Öneri
Uyku ile Alakalı Rüyanızda Bile Göremeyeceğiniz 30 İlginç Bilgi

Popüler İçerikler

Merve Taşkın Sevgilisinden Gördüğü Şiddeti Paylaştı: "Cinsel Organıma Tekmeler Atıyordu"
Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"
Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
YORUMLAR
13.02.2021

rezil ülkede nasıl mümkün olsun bu.

ben direkt yatağımda video izlerken uyuyakalıyorum. ne ara uyuduğumu da hatırlamıyorum

13.02.2021

Ve yine uyuyamamak dhdjsjsjsjshs

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ