Dehşet Saçan Beton Mikserleri Şehir İçinde Neden Hızlı Gidiyor?

İstanbul Büyükdere Caddesi’nde, Sarıyer istikametinde giden bir beton mikseri önceki gün 6 araca çarptıktan sonra devrildi. Kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi ise yaralandı. Son 1 yılda beton mikserlerinin karıştığı trafik kazası sayısı da 10’a yükseldi. Araçların çok hızlı olduğu, trafikte adeta dehşet saçtıkları iddia ediliyor. Bugün basına yansıyan bilgilere göre beton mikserlerinin dehşet saçmasının sebebi tamamen ekonomik. Şehir içinde hızlı gitmelerinin nedenleri olarak betonun donması süresi ve şoförlerin sefer sayısına göre prim almaları gösteriliyor. Taşıdıkları betonu 2.5 saat içinde inşaat alanına ulaştıramazlarsa, beton donuyor, maddi kayıp yaşanıyor. Şoförler ne kadar çok sefer yaparsa, o kadar fazla prim alıyor, maaşları katlanıyor...

Hürriyet'konuşan bir hazır beton firmasının yöneticisi de bunları doğrular nitelikte açıklamalarda bulunmuş...

Hürriyet haberi bugün 'Öldüren Prim' başlığı ile manşetine taşıdı

Hürriyet gazetesinden Burak Coşan'ın haberine göre “Şoförlere prim vermezsek işleri yetiştiremeyiz” diyen yönetici, “Sefer başına ücret alacaksın dediğimiz zaman şoförü durduramıyoruz. Daha çok sefer yapabilmek için canla başla çalışıyor. Eğer ham maaşları olsa sadece betonu yerine ulaştırdıktan sonra başka bir iş almak için hızlı olmaz.' diyor.

“Beton mikseri çok hızlı bir biçimde yolun karşı tarafına geçerek önüne gelen araçlara çarpıyor”

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek geçtiğimiz gün yaşanan ve bir kişinin can verdiği kazaya ilişkin “Beton mikseri çok hızlı bir biçimde yolun karşı tarafına geçerek önüne gelen araçlara çarpıyor” demişti.

Ancak Avrupa Hazır Beton Birliği ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık söz konusu aracın 25 kilometre hızla gittiğini, bunu da araçtaki elektronik sistemden gördüklerini söylüyor.

Bu araçları kullanan şoförlerin eğitim alarak bir sertifika sahibi olduğunu kaydeden Işık şu bilgileri aktarıyor:

“Bu eğitimleri Türkiye Hazır Beton Birliği veriyor. Toplam 40 saat eğitim görüyorlar. Bu belge olmadan da trafiğe çıkamıyorlar. Bir beton mikseri 7 metreküp beton alıyor. Bu araçların şehir içinde dolaşmasını engelleyen bir yasa da yok. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde bu araçlar ambulans ve itfaiye statüsündedir. Geçiş üstünlükleri vardır.'

“Bazı şoförlerin hızlı gittiği doğrudur ancak başka çaresi yok"

Şimdi de beton mikseri kullanan bir şoföre kulak verelim: 

'Eğer betonu zamanında yetiştiremezse ağır cezalarla karşı karşıya kalabiliyor. İşinden olabiliyor. Bir de verilen maaşlar düşük. Prim alamazsa eğer aldığı maaşı yetmiyor. Prim alabilmesi için de hızlı olması ve daha fazla sefer yapması gerekiyor.”

"Hafriyat kamyonları hayatın parçası oldu"

İMSAD Başkanı Fethi Hinginar da  mikser kazalarındaki ana sorunun acelecilik olduğuna dikkat çekiyor. Hafriyat kamyonlarının hayatımızın bir parçası haline geldiğini vurgulayan Hinginar'a hak vermemek mümkün değil.

 Burak Coşan'ın haberde yer alan bazı çarpıcı veriler bu açıklamayı kanıtlar nitelikte:

  • Tüm Türkiye’de bulunan beton mikseri sayısı: 20 bin

  • İstanbul’da çalışan beton mikseri sayısı: 2500 

  • İstanbul’da 1 yılda inşaatlara dökülen betonun ağırlığı: 20 milyon metreküp

  • Türkiye’de 1 yılda inşaatlara giden betonun ağırlığı: 107 milyon metreküp 

  • Türkiye’de bu sektörde çalışan kişi sayısı: 38 bin

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
07.10.2016

şerefsiz soyunun dediğine bak. "Başka çaresi yokmuş" şerefsizi beton mikserinin içinde beton donan kadar döndüre döndüre döveceksin. Utanmadan birde geçiş üstünlüğünden bahsetmiş tipini s...

07.10.2016

LAN NE OLACAK ÖNEMLİ OLAN YOLLAR,AVM LER,APARTMANLAR YAPMAK! YAPIN AMK YAPIN!!!!

07.10.2016

insaat sirketleri surekli zamanla yarisirlar. cunku insaatin uzadigi her gun muteahhit icin fazladan odenecek maaslar, is makinasi kiralari vs. demektir. bu sebebden soforleri surekli acele ettirirler, surekli zorlarlar. soforlerin son surat sehir icinde terror estirmeleri bu sebebden. burda denetimin kontrolun duzgun yapilmasi gerek ama sorun bu insaatlari yapip bunlardan para kazananlar belediyede, ankarada secilmis mevkilerde bulunan kisilerle ayni kisiler, akrabalari yada is ortaklari. yani durum kimi kime sikayet edeceksin durumu. ulkenin insaat cilginliginin icinde olmasinin en bastan nedeni bu. bunun rantini yiyenler ayni zamanda ulkeyi yonetenler.

TÜM YORUMLARI OKU (11)