Defineciler Sosyal Medya Üzerinden Kapalı Gruplarda Örgütleniyorlar: Yenikapı Sikkelerini Bile Satıyorlar

Türkiye'nin tarihi eserlerini adeta yağmalayan define avcılarının sosyal medya hesaplarında kurdukları kapalı gruplar üzerinden örgütlendiği ortaya çıktı. Bu gruplarda birbirlerine danışan kaçak defineciler, buldukları tarihi eserleri bu hesaplar üzerinden satıyor, polisleri ifşa ediyor. 

İstanbul'da kaçar bir kazıda bulduğu tarihi eserin ne olduğunu öğrenmek için yardım isteyen bir define avcısı👇

Ayrıca tarihi eser satışları da yapılıyor

Bu kapalı gruplarda Yenikapı kazılarında çıkartılan sikkelerin bile satışa çıkartıldığı iddia edildi...

Cezalar definecilere karşı yetersiz

Define avcıları iş üstünde yakalanırlar ya da çıkarılan eserler bir yerden bir yere nakledilirken kolluk güçleri tarafından tespit edilirse dava açılıyor. 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası çerçevesinde haklarında işlem yapılıyor. Oysa kültür varlıklarını bulmak için izin almadan kazı ya da sondaj yapmak suç. Bu kişiler 2 yıl ila 5 yıl arası hapis cezasına çarptırılıyor. Kazı ya da sondaj sit alanı, koruma kanunun belirttiği yerler dışında yapılıyor ise verilen ceza üçte bir oranında indiriliyor. 

Şayet bu kişiler buldukları kültür varlıklarını kaçırarak yurtdışına satıyor ise bu ceza iki kat daha fazla oluyor. Arkeologlar bu cezaların caydırıcı olmadığını söylüyor.

Dedektörle define aramak suç değil

Türkiye’de izinsiz definecilik suç sayılıyor. Kendi arazinizde bile olsa Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin almadığınız müddetçe kazı yapamazsınız. Ancak dedektörle define aramak suç olarak görülmüyor. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda belirtilen yerler dışında dedektör kullanmak yasal. Aramanın serbest, çıkarmanın yasak olması definecileri cesaretlendiriyor.

Türkiye yurtdışına kaçırılan eserlerin iadesi için son yıllarda büyük mücadele veriyor

Kültür varlıklarımızın geri getirilmesi için Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı büyük emek harcıyor. Sınırlarımız ötesindeki koleksiyonerlerin katalogları taranıyor, müzayedeler takip ediliyor. Anadolu kökenli olduğu bilimsel olarak ispat edilen eserlerin iadesi için önce diplomatik görüşmeler yapılıyor ve anlaşma sağlanamazsa davalar açılıyor. Bulunduğu ülkenin avukatlarına davaları takip etmesi için milyonlarca lira harcanıyor. İadesi sağlanan eserlerin nakli için sigorta ve transfer harcamaları yapıyor.

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
YORUMLAR
25.02.2019

Boş versrnize bu ülkede defineciler arkeologlardan fazla şey çıkartıyor. Yurtdışında milyon dolar edecek şeye devlet üç kuruş para veriyor. Ne yapacak adamlar? Devlet kendi zaten tarihi esere sahip çıkmıyor yakıp yıkıyor üstüne inşaat yapıyor. Yeterli ödülü verin, esere de sahip çıkın adamlar her bulduğunu devlete getirsin

24.02.2019

Yasalar tarihi eserleri kaçırmak için yazılmışsa kaçırmaya çalışanların suçu yok. Bir sikkeyi Türkiye Cumhuriyeti 4 bin liraya satın alıyor fakat yurt dışına çıkarıp açık arttırma ile satılan sikke 1 milyon lira edebiliyor yasaları düzenleyin adamlar devlete versinler buldukları eserleri. Sonra 4-5 yıl süren kaçırılan tarihi eserleri almak için müzakere sürüyor.

24.02.2019

Mantıklı bir yorum

24.02.2019

bazi tarihi eserlerin alim ve satiminin yasak olmasi cok sacma. bende gayet yasal yollardan alinmis eski dönem osmanli, kyme ve pergamon dönemlerinden paralarim var. simdi ben bunlara sahip oludugum icin tarihi eser kacakcisi mi oluyorum? son fotografta yer alan ürünlerin hepsine kolay bir sekilde ebay sitesinden alinabiliyor. (hatta mozaik haric diger tüm fotografda ki ürünleri de)

25.02.2019

Elinde tarihi eser bulunduran her vatandaş kaçakçı devletin gözünde

TÜM YORUMLARI OKU (22)