Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, 'Terör örgütü DEAŞ ile mücadelede Irak'ın yanındayız. Irak'ın güvenlik güçlerine destek vermeye hazırız' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Irak 17'nci Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısının ardından Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Yıldız, Bağdat’ta bulunmaktan memnuniyetini dile getirerek konuşmasına başladı. KEK toplantısında birçok alanda işbirliğini öngören imzaları attıklarını aktaran Yıldız, toplantıda ekonomik, siyasi, ticari ve yatırımcıların önünün açılmasıyla ilgili konuların ele alındığını kaydetti.
Türkiye ve Irak başbakanlarının karşılıklı ziyaretlerinden sonra gerçekleştirilen toplantının önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, 'Irak'la birbirimizi daha iyi anlayan ve destek veren yapıyı sürdürüyoruz. DEAŞ ile mücadelede Irak'ın yanındayız. Irak'ın güvenlik güçlerine destek vermeye hazırız' diye konuştu.
Yıldız, Türkiye'nin, Irak'a en fazla insani yardım yapan ülke olduğuna dikkati çekerek, 'Irak'a 700 tır dolusu insani yardım yapıldı ve yapılmaya da devam edilecek. Yerlerinden edilmiş 40 bin Iraklıya üç ayrı kampta hizmet veriliyor. Bu rakam, Suriye’den gelenlerden ayrıştırılmış sayıdır' ifadelerini kullandı.
Terör örgütü IŞİD'in ortaya çıkmasından sonra Türkiye'nin, Suriye ve Irak sınırındaki önlemlerini daha da artırdığını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:
'Yaklaşık 7 bin şüphelinin Türkiye'ye girmesi engellendi. Bin 100 kişi de Türkiye'den sınır dışı edildi. Terör konusunda dünyanın ortak dili olmalıdır. Bunu Sayın Caferi'yle de konuştuk. Yıllardır bu bölgede, Suriye ve Irak'ta yüzbinlerce insan öldürüldü. Bu ölümlere gösterilen tepki, son bir haftada Avrupa’da yapılan tepki kadar değildi. Suriye'de binlerce çocuk ve kadın öldürüldü. Irak'ta çok fazla insan şehit oldu. Aynı günlerde Boko Haram, Nijerya'da 2 bin kişiyi öldürdü. Her gün 50-100 kişinin öldüğü bu bölge de artık gazetelerin sayfalarında yer almıyor.'
Petrol fiyatındaki düşüş
'Ham petrol fiyatlarındaki düşüş, Irak için tehdit, Türkiye için fırsat olarak görülmüş olsa da ortak yol haritası çizmek istiyoruz' diyen Yıldız, şunları söyledi:
'Türkiye, Irak Anayasası'nın tüm maddelerine saygı duymakla kalmakla kalmayıp önem de veriyor. Nereden çıkarsa çıksın petrol Irak halkınındır. Türkiye, Erbil ve Bağdat, arasındaki petrol anlaşmasından büyük sevinç duymuştur. Bu kardeşliğin sürdürülebilir olması yalnızca Irak'ın değil, aynı zamanda bu bölgenin de gücü olacak. Ankara'da Başbakanlarımızın huzurunda imzalanan su ile iyi niyet toplantısı KEK toplantısına da yansıdı. Bunun, Irak ve Türkiye'nin komşuluğu ve kardeşliğinin ötesinde ticaret ve ekonomisini daha da güçlendireceğine inanıyorum.'
Türkiye'nin IŞİD'le mücadelesi
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, 'Türkiye'nin sınır dışı ettiği bin 100 kişi hangi ülkelerden' sorusuna 'Farklı ülkelerden birçok kişi' cevabını verdi.
Yıldız, 'Türkiye, Irak'a yönelik askeri yardımda yavaş mı hareket etti' sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:
'Bizatihi konuyu içinden hisseden ve bin 200 kilometreyle sınırında DEAŞ ile en fazla karşılaşan ülke Türkiye'dir. Örgüt tarafından 49 vatandaşı rehin alınan başka bir ülke değil. Bunun acısını başka yerlere çeken ülke değil. Irak-Suriye sınırında denetim konusunda ilave önlemlerimizi de aldık. Hendek ve tel örgü gibi. 1 milyon 800 bin insanın kendi ülkesinden hicret ettiği noktada yaptık bunları. Sığınmacılara yardımda G-20'de övünen batı ülkeleri, 40 milyon dolar gibi rakamlarda kalırken Türkiye 5 milyar dolarlık mali yükü sırtladı. 700 tır insani yardımı kardeşlik duyguları içerisinde gönderdik. Irak'a insani ve askeri malzeme taşıyanların işlerini kolaylaştırıyoruz. Peşmergeye diğer ülkeler gibi eğitim desteği veriyoruz. Talep edilmesi halinde merkezi hükümete bağlı güvenlik güçlerine de eğitim vermeye hazırız. Komşunun üzüntüsü de sevinci de bizimdir. Bütün komşular için de geçerlidir.'
Terörün hangi kaynaktan olursa olsun mazur görülemeyeceğini vurgulayan Yıldız, 'Saldırganları tasnif etmiyoruz, onların yeri belli. Ülke ismi vermeksizin bunların temeline inmek kaydıyla mücadele diyoruz. En fazla terörden zarar gören ülke olmamız kaydıyla bunu yapıyoruz. Türkiye bunu en iyi anlayacak ülkedir. PKK terörü yüzünden hayatını kaybeden yüzlerce kişinin olmasına karşın hala 'PKK terör örgütü müdür' diye tartışan ülkeleri de biliyoruz' şeklinde konuştu.
Petrol ihracı
Bakan Yıldız, Irak'tan Türkiye'ye ihraç edilen petrole ilişkin ise Ceyhan limanına günlük 450 bin varil petrol ulaştığını, sevkıyatın tamamen şeffaf yürütüldüğünü, Irak Milli Petrol Şirketi'nin de (SOMO) rakamlardan haberdar olduğunu kaydetti.
Caferi'nin açıklaması
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi de KEK toplantısında iki ülkeyi ilgilendiren hassas ve önemli konuların masaya yatırıldığını belirterek, 'Bu toplantı, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından daha da önem taşıyor. Ticaret, hizmet, güvenlik, elektrik ve yapı konularıyla ilgili imzalar atıldı. İki ülkenin ilişkileri dünya ve bölgedeki etkin rolümüzü artırabilir. Tarihi ve coğrafi ortak bağımız var. Köklü geçmişi olan ülkeleriz' dedi.
KEK toplantısının karşılıklı ziyaretlerin ve temasların sonucu gerçekleştiğine işaret eden Caferi, 'güven' unsurunun ön planda tutulduğu siyasi ilişkilerin bundan sonra daha doğru bir zemin üzerine kurulacağını bildirdi.
Terör örgütü IŞİD soruna da değinen Caferi, 'Üçüncü Dünya Savaşı DEAŞ'a karşı başlatıldı. Bu mücadelede diğer ülkeler gibi Türkiye de yanımızda. Sayın Yıldız ile güvenlik meselesini ele aldık. Bu örgüt, sadece Irak ve Türkiye'yi değil tüm dünya ülkelerini tehdit ediyor' diye konuştu.
Muhabir: Haydar Hadi | AA