Şimdi yeniden partilere ayrı bir çağrı da mı bulunacaksınız?
Bütün partilere bulunacağım. Çünkü inanıyorum ki vazifemizi yerine getireceğiz.
Bu çağrınız için bir zaman dilimi ön görüyor musunuz?
Cevaplara bağlı. Zaman kıymetli bir hazine. İsterim ki bir an evvel müspet bir cevap gelir.
Komisyon üyeleri bize, gelişmelerden sonra sizin komisyonun dağıldığını açıkladığınızı söylediler. Bugün de girişiminiz var. Neden dün öyle bir girişimde bulunmadınız?
Komisyonun usulünde, esasa geçmeden, oybirliği gerekiyor. Yani bütün kararlarda oybirliği gerekiyor. Bu dönemin mütbakat komisyonunun çalışmaları nasıl olacak konusunda yine mütabakat lazım. Bir parti çekildiği halde devam etmek mümkün değil. Zira ona göre toplanıldı. Bir partinin çekilmesi halinde komisyon düşüyor zaten, esasa geçilmiş değil.
Cumhurbaşkanı ile görüştünüz geçen hafta, o görüşmede komisyonun süreci hakkında bir isteği oldu mu? Bir de liderlere ayrıca bir mektup yazacak mısınız?
Cumhurbaşkanımız bana iade-i ziyarette bulundu. Herhangi bir gündeme dair konular mevzu bahis değil. Çağrımı da şuan yapmaktayım, mektup olabilir, görüşme olabilir, her türlü çalışma yolları harekete geçmelidir.
CHP ve HDP'nin tavrı değişmezse ne yapacaksınız?
Ben gayret edeceğim, ümit edeceğim.
Kurucu Meclis dışında bütün anayasalar asker etkisiyle yapılmıştır. Bu ülkede darbe olmadan anayasa olmayacak mı?
Kurucu Meclis dışında dediniz, öyle bir anayasamız yok. 61 anayasası seçilmiş kişilerdir ama milletin seçtiği kişiler değillerdir. 1876 Anayasası ilk anayasadır, 1921 hariç. Benim ümidim bu Meclis'in yapacağı anayasa olacaktır. En yetkili durumda şuanda meclis.
Dünkü toplantıda parlamenter sistemden vazgeçilmesi ile ilgili bir tartışma mı yaşandı?
Henüz usuller konuşulurken bitti. Hükümet şekli parlamenter sistem mi olacak, yarı başkanlık mı olacak, başkanlık mı olacak o idareye geldiğinde konuşulacak bir işti. Ama CHP ileri sürdüğü şartlardan biri de parlamenter sistem üzerinden yürünerek gidilmesi ve parlamenter sistem dışında bir sistemi kabul etmeyecekleriydi. Daha esasa gelmeden usülde kapandı konu. Diğer üç parti şöyle söyledi; sistem üzerinde konuşuruz. parlamenter sistem tek şekli yok. Başkanlık sistemi tek şekli yok. Sıra geldiğinde konuşuruz. Başkanlık sistemi içinde AK Parti'nin katı bir beyanı var ama konu buraya gelmeden koptu.
İki ya da üç partiden olumlu yanıt gelirse hareket planınız ne olacak?
Onların cevabını bilmek lazım.
Herkes kırmızı çizgileriyle masaya oturmuştu. Arkadaki tabloda 1921 Meclis'ini tarif ediyor, bu masa daha oturulmadan bir hafta içinde dağıldı. Bunun diplomasisi yürütülemez miydi? Hemen dağıldı demek yerine bunu yürütemez miydiniz? Arkadaki tablo gibi bir kavrayışı içeremez miydi?
Kırmızı çizgi değil, temennilerini ifade etmişlerdi. Usul açıldıktan sonra esasa geçilir. Bu Meclis'in bir iç tüzüğü var. Aynı toplantıların da iç tüzüğü olur biz iç tüzükte takıldık. 1921 Anayasası saygıdeğer bir anayasadır. İdari taksimat üzerinde durulan bir anayasadır. Her şeyi içine alan bir anayasa değil. Ama sivil bir anayasadır, değerlidir.
DHA, Al Jazeera, AA
HDP'lileri el birliğiyle siyasetin dışına itip hapse atmaya çalışın bir yandan da MHP ve HDP ile anayasa yapmaktan söz edin, siz yan yana gelebiliyomuydunuz öyle? HDP de kalksın da AKP ve minik AKP birlikte çalışsın bence.
Ne gerek var canım parlementer sisteme. Başkanı seçelim o bakanları atasın istediği insanlardan. Gül gibi geçinip gidelim.