BM Genel Kurulu toplantıları için bulunduğu New York'ta konuşan Başbakan Davutoğlu, 'Bugün itibariyle Türkiye'ye dönük terör tehdidinin beli kırılmıştır' dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu toplantıları için bulunduğu New York'ta TÜRKEN Vakfı'nın yemeğinde yaptığı konuşmada, çevre ülkelerde yaşanan çatışmalar ve Türkiye'nin terörle mücadelesiyle ilgili açıklamalar yaptı.
Davutoğlu, konuşmasında son dönemde artan şiddet olaylarına değinerek, 20-23 Temmuz arasında IŞİD, DHKP-C ve PKK örgütlerinin saldırılarına maruz kalındığını belirtti.
Bu saldırılar karşısında her üç örgüte karşı eş zamanlı operasyon başlattıklarını hatırlatan Davutoğlu şunları söyledi:
'Bu eşzamanlı operasyonla bugün itibariyle şunu ifade etmek isterim ki, Türkiye'ye dönük terör tehdidinin beli kırılmıştır. Kuzey Irak'ta PKK'nın barındığı sığınaklar, mühimmat depoları, karargahlar, Suriye'de sınırımızda DAEŞ'in Türkiye'ye dönük tehdit oluşturan bütün yapıları ve sığınakları, barınakları önemli ölçüde etkisiz kılınmış, ülke içinde de, şehirlerimizde ve kırsal alanda kamu düzeni ve egemenliğinin sağlanması yönünde büyük bir mesafe kat edilmiştir.'
'1 Kasım seçimlerine giderken ülkemizde demokrasiyi hakim, kamu düzenini mutlak anlamda egemen kılmak en önemli hedefimizdir' diyen Davutoğlu, özgürlük ve güvenlik arasındaki dengeyi sağlarken insan hakları ve özgürlüklerin temel alanlarını tahkim edeceklerini, özgürlük alanlarının yaşayabilmesi için de kamu düzenine yönelik tehditleri bertaraf edeceklerini söyledi.
Başbakan Davutoğlu konuşmasında ayrıca, TÜRKEN'in faaliyetlerinin sadece eğitim değil ABD'de bir sivil toplum ve Türkiye'yi temsil faaliyeti olarak da son derece önemli olduğunu söyledi. Daha fazla sivil toplum kuruluşunun bu faaliyetlerde yer almasını önemli bulduklarını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
'Yurt dışında faaliyet göstermekle birlikte her an Türkiye'yi karalamak, Türkiye aleyhinde yürütülen kampanyalara malzeme taşımak gibi son derece zelil faaliyetler içinde bulunan yapılarla karşılaştırıldığında şu anda sivil toplum çalışmalarımızın çok daha yoğun bir şekilde dünya gündemine gelmesi lazım. Bugün dünyanın her yerinde yükselen bir ülke olarak Türkiye'nin doğru tanıtılması sivil toplum kuruluşlarımızın yapacağı faaliyetlerle de doğrudan ilgilidir. '
Türkiye'nin geleceğe dönük perspektifinin Amerikan kamuoyuna anlatılmasını isteyen Davutoğlu, 'Olumsuz faaliyetler yapanların karşısında Türkiye'nin olumlu yanlarıyla gerçekçi bir tabloyla ama bu tabloyu zenginleştiren, derinleştiren Türkiye'nin önemli kaynaklarıyla da gündeme getirilmesi için sizlerden faaliyet bekliyoruz' dedi.
'MİLLİ VE YERLİ'
Davutoğlu konuşmasında, coğrafyayı başarı hikayesine dönüştürecek unsurun insan olduğuna da vurgu yaptı.
İnsan unsuru denilince iki boyutun öne çıktığını dile getiren Davutoğlu, bunlardan birisinin yetişen insan unsurunun 'milli ve yerli' karakteri, ikincisinin ise evrensel alanda içinden çıktığı topluma katkı vermesi olduğunu belirtti.
Davutoğlu, 'Eğer milli boyutu çok tahkim edilmiş ama evrensel boyutu zayıf bırakılmış bir insan unsurunuz varsa bir müddet sonra içe kapanmaya başlarsınız. Ve kendi içinizde yaptığınız tartışmalarla küresel gelişmelerin dışında kalmaya başlarsınız. Eğer yetiştirdiğiniz insan unsurunun milli boyutu yok evrensel boyutu veya küresel boyutu varsa bu sefer de bir kimlik sorunu yaşamaya başlarsınız' diye konuştu.
Davutoğlu daha sonra, New York Halk Kütüphanesi'nde Ergün Nuhut'un “Gelibolu bir milletin direniş destanı” fotoğraf sergisinin açılışını da yaptı.
- AA