Dava 14 Yıl Sürdü: Eski Türkiye Güzeli 'Mahmure Ana'nın Milyonluk Mirası İtfaiyecilere Kaldı

Türkiye eski güzeli ve doktor Mahmure Birsen Sakaoğlu'nun, bankadaki 16 milyon TL ile Fatih'teki bir evini, kendisini 87 yıl arayla 2 kez yangından kurtaran Fatih İtfaiye Teşkilatı'nda görevli itfaiye erlerine bıraktığı vasiyetnamesi 14 yıl süren yargı sürecinin ardından geçerli sayıldı.

Sakaoğlu'nun, 2000 yılında kendi el yazısıyla kaleme aldığı vasiyetnameye, 2003 yılında 94 yaşında hayata veda etmesiyle birlikte kardeşi emekli Albay Selahattin İzmirli ve 4 yeğeni itiraz etmişti. Mahkeme 14 yıl süren dava sonunda vasiyetnamenin geçerli olduğuna karar vererek, bankadaki 16 milyon TL ile evin tümünün itfaiye erleri ve Sakaoğlu'nun belirlediği 5 isme kaldığına hükmetti. 

Mahkeme, vasiyetnamesinde 'bir kuruş bırakmıyorum' dediği kardeş İzmirli'nin mirastaki saklı payını da iptal etti. Vasiyetnameye göre; itfaiye erleri, hayatta oldukları sürece, bankadaki paranın faiz geliri ile evin kira gelirini 3 ayda bir eşit şekilde alacak.

1936 yılında Türkiye güzeli seçilen Sakaoğlu 2 kez alevlerin arasından kurtarıldı

Fatih'te 1909 yılında dünyaya gelen Mahmure Birsen Sakaoğlu (İzmirli), henüz 4 yaşındayken evlerinde çıkan yangında binada mahsur kaldı. Yangına müdahale eden Fatih İtfaiyesi Teşkilatı ekipleri, Sakaoğlu'nu alevlerin arasından kurtarmayı başardı. 

1936 yılında katıldığı yarışmada Türkiye Güzeli seçilen Sakaoğlu, bir taraftan da tıp eğitimini tamamlayarak pratisyen hekim olarak çalışmaya başladı. Kendisi gibi doktor olan Mustafa Sakaoğlu ile evlendikten sonra ABD'ye gitti. 7 yıl sonra Türkiye'ye geri dönen çiftin çocukları olmadı. Mahmure Birsen Sakaoğlu, 1999 yılı Eylül ayında eşini kaybetti. Yalnız yaşamaya başlayan Sakaoğlu'nun evinde 2000 yılında bir kez daha yangın  çıktı. 87 yıl arayla ikinci kez alevlerin arasında kalan Mahmure Biren Sakaoğlu'nu itfaiye ekipleri bir kez daha kurtardı.

"Paranın faizi 3 ayda bir mirasçılara dağıtılsın"

3 Mayıs 2000 tarihinde Bakırköy Noterliği'nde 2 doktor şahitliğinde el yazısıyla vasiyetnamesini yazan Sakaoğlu, Fatih'teki dairesinin satılmayıp kirası ile mevcut dolar ve Türk Lirası'nın sonsuza kadar bankada kalmak şartıyla faizinin her 3 ayda bir alınarak, 2000 yılında Fatih İtfaiye Teşkilatı'nda çalışan müdüründen kapıcısına kadar tüm personele aynı miktarda dağıtılmasını istedi. Sakaoğlu ayrıca 'manevi oğlum' dediği Mustafa Bakır'a bir otomobil alınmasını ve enflasyona göre geçineceği paranın, toplanan faiz ile kiradan peşin verilmesini vasiyet etti. Sakaoğlu itfaiye erlerinin ya da oğlunun ölümü halinde ise elde edilecek faiz ve kira gelirinin, sağ kalanlar arasında bölüştürülmesini şart koydu.

"Kardeşime bir kuruş verilmesin"

Sakaoğlu, paranın bulunduğu bankada görevli müdür yardımcısı Meral Çatakoğlu, avukatı Kaya Açıkel, dönemin vali yardımcısı Erdoğan İzgi ve maliyeci Hakkı Sağlam'ı da itfaiyeciler ile aynı haklardan yararlanmak üzere vasiyetnamesine eklerken, sorunlar yaşadığı kardeşi için 'Bir kuruş dahi verilmemesini istiyorum' dedi.

Miras ilk başta 4 kişiye pay edildi

Sakaoğlu, 17 Aralık 2003 tarihinde hayata gözlerini yumunca, mirasçıları da 2004 yılında varislerin belirlenmesi için mahkemeye başvurdu. Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi mirası, 6 pay kabul etti. Mirasın 2 payının kardeş Ahmet Selahattin İzmirli'ye, 2 payının Semiramis Aydınlık'a, bir payının Vedat Sinan Pamukçu'ya bir payının da Günseli Selma Pamukçu'ya ait olduğuna karar verildi. Ancak bu sırada Sakaoğlu'nun bıraktığı vasiyetname ortaya çıktı. Vasiyetin içeriğinin ortaya çıkmasının ardından kardeşi Selahattin İzmirli ile dört yeğeni mahkemeye başvurarak, itiraz etti.

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan vasiyetnamenin iptali davası 14 yıl sürdü. Dava devam ederken Sakaoğlu'nun 'Tek kuruş vermem' dediği kardeşi Selahattin İzmirli de hayatını kaybetti. İzmirli'nin iki çocuğu Oya Tanju Özışık ve Fatma Figen İzmirli davaya müdahil oldu.

İtfaiye de karıştı

Miras kavgası, itfaiye teşkilatına da sıçradı. Fatih İtfaiye Teşkilatı içinde bulunan İstanbul Bölge Müdürlüğü ve Merkez İtfaiye Müdürlüğü'nde görevli 316 personel vasiyetnamenin lehtarı olmak için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, dosyayı bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi, belirlediği 263 itfaiye çalışanını vasiyetnamenin lehtarı saydı. Davaya taraf olmak için başvuran 50 kişinin ise vasiyetnamenin lehtarı olmadığı belirlendi.

Ve dava sonuçlandı: 268 kişi mirasçı olarak tespit edildi

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dün görülen duruşmada gülen taraf itfaiye erleri oldu. Duruşmaya itfaiye erleri ve avukatları ile davacıların avukatları katıldı. Bilirkişi listesinde isimleri olmayan itfaiye erleri, rapora itiraz etti. Duruşma sonunda kararını açıklayan mahkeme, 2004 yılında açılan vasiyetnamenin iptali davasını reddettiğini bildirdi. Sakaoğlu'unun itfaiye erlerine bıraktığı mirası geçerli sayarak, ölen kardeş Ahmet Selahattin İzmirli'nin mirastaki saklı payını da iptal etti. Mahkeme, 263'ü itfaiye görevlisi 268 kişinin, mirasta hak sahibi olduğuna karar verdi. 

Duruşmanın ardından bir açıklama yapan 99 itfaiye erinin avukatı İlyas Gülel, 'Bugün yapılan duruşmada vasiyetnamenin geçerliliği kabul edildi. Müvekkillerimizin hak sahibi olduğu tescil edildi. Yargıtay aşaması açık. Bankada bulunan paranın eski parayla 16 trilyon olduğunu biliyoruz.  Malvarlığını değil malvarlığının gelirlerini, itfaiye erlerine vasiyet ediyor' dedi.

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR

Köpekbalığı gibi milletiz yemin ederim, itfaiyecilerin davayı kazanmalarına sevindim.

15.12.2018

Ya bizim bi tanıdık ta öldüğünde mirasını aile aile dışı bikaç kişiye bıraktı. Kanlı bıçaklı oldular. Taş atıp kolun mu yoruldu be insan. Yok orasının benim olması lazım yok şura senin için fazla. Yemin ederim para için hemde gökten inen para için kıyım olacaktı. durup dururken haa. Vasiyet eden görse kahrından bir kez daha ölürdü. Ne canlar yakıldı ne kalpler kırıldı adam hiç dua almıyor bilesiniz. Ölümünden sonra günah kazanmak kaçıncı level oluyor. Şaka gibi

16.12.2018

Rahmetlinin, kardeşine artık nasıl bir kızgınlığı varsa , “beş kuruş kalmasın” demiş. Vefasız görülen kardeşin, ablasının ölümünden sonra mirasa konmaya çalışması, bu parayı kendine hak görmesi, insanlık ayarının alt leveli.

TÜM YORUMLARI OKU (14)