Datça'da Tatil Yapmak İsteyenlerin Bu Sene Nasıl Fahiş Fiyatlarla Karşılaştığını Tek Tek Anlatıyoruz

Senede bir, bilemedin iki kez yıllık izin kullandığımız dünyada doğru düzgün tatil yaptığımız gün sayısı sınırlı. Türkiye'nin bir tanecik sahil kenti Datça'da bu sene yaşanan fiyat artışlarını bizzat içerden bir insan olarak bildiriyorum size. Bütün bunlar normal mi, buyurun siz değerlendirin.

Şimdi tatil bavulunuzu hazırladığınızı farz edelim ilk önce. Koruyuculuğuna göre fiyatı artan güneş kreminizi, el kadar şort için verdiğiniz dünya paraları bir kenara bırakalım. Önümüzde daha harcanacak çok para var çünkü.

Tatil ulaşımının birkaç tane yolu var. Arabanız varsa arabanızla gidersiniz, ki o da su yakmıyor. Yaz sezonunda fiyatı uzay seviyesine çıkan uçak bileti alabilirsiniz veya neredeyse uçak biletine yakın bir otobüs bileti alarak gideceğiniz yere 12 saatte varabilirsiniz. Bakın mesela bu aşağıda görmüş olduğunuz bir otobüs bileti. Yalnız bu tek kişilik bir fiyat, daha çoluğunuz çocuğunuz için bilet almadınız.

Gelelim konaklamaya. Örneklemeyi en iyi bildiğim yer olan Datça üzerinden yapacağım çünkü bu bilgiler bizzat şahit olduğum bilgiler. Konaklama için ev kiralamak istiyorsanız aylık 14 bin TL, haftalık konaklama için günlük 600-1000 Tl arası vermek zorundasınız. İddiasız ama temiz bir otel odası derseniz mesela, şu aşağıda görmüş olduğunuz odanın bayram dönemi fiyatı günlük 600 TL. Pansiyondan hallice bir otel, yanlış olmasın. Bunun bir üst segmentinde artık dört haneli rakamlar konuşuyor.

Plajlarda yer bulmak için tatile başlamadan önce rezervasyon yaptırmadıysanız zaten yer bulmanız imkansıza yakın. Şanslı olup bulduysanız eğer tebrikler. Şimdi de bir şezlong için kişi başı en az 100 TL harcama yapmak gibi bir mecburiyetiniz var. Zaten sahilde iki kalem ürün söyleyince o rakama çok kolay çıkıyorsunuz, şimdi onlara bakalım.

Çocuğunuzun ve sizin sahilde yiyebileceği en kolay yiyecek hamburger, bunda hemfikiriz değil mi? Şehirde yediğiniz gurme hamburgerleri bir kenara bırakın. İçinde donmuş köfteden mütevellit, sıradan bir hamburgerin fiyatı 40 - 50 TL arası ortalama. Daha bunun içinde kola yok. Ayran isterseniz zaten kapalı ayran gelmeyecek, ucuzluk marketlerinden alınmış litrelik ayranı bardakta yaklaşık 15 TL'ye içeceksiniz. İçinde iki dal nane varsa fiyatı artar tabii.

Kalamar tavayı çoğu kişi sever. Özellikle tatilde en çok tercih edilen ara sıcaklardan bir tanesi. Porsiyonunda ortalama 8 halka olan kalamar tava birçok yerde 90 TL. Ancak şöyle bir şey var, Datça'da genellikle yerli kalamar bulunuyor. Yani büyükşehirde yediğimiz dondurulmuş İspanyol kalamarından daha lezzetli. İnşallah 90 TL vererek 8 halka yediğiniz kalamar en azından yerli kalamar çıkar.

Gelmişken bira içmemek olmaz tabii. 50'lik bira bulursanız o da bir şans göstergesi çünkü çoğu işletme 33'lük bira satıyor. Bildiğiniz yerli marka, küçük şişe biraların fiyatı 35 - 40 TL arası.

"Bir sene boşuna mı çalıştık eşek gibi!" diyerek kokteyl söylemek de sizin hakkınız çünkü çok haklısınız. Az alkollü, çok meyve sulu bir kokteylin 75 TL ile 100 TL arası olduğunu size rahatlıkla söyleyebilirim.

Hadi bir gün de tekne turuna çıkalım dediniz çünkü doğa mükemmel, ülkemizin henüz daha bozulmamış cennet koyları var. İyi ki var! Günlük kalabalık tekne turlarına 100 - 150 TL kişi başı vereceksiniz. Bunun içinde makarna, tavuk ve salata var, içecekler yok. Bu sizin kişi başı vereceğiniz fiyat, çocukları unutmayın yine.

"Hayır kardeşim, ben tanımadığım insanlarla değil kendi eşimle dostumla denize çıkmak istiyorum" dediğiniz zaman da özel tekne turu seçeneği devreye giriyor. O zaman size özel günlük tekne turunun fiyatının da 2500 TL olduğunu bilmeniz lazım. Bunun içinde yemek, meyve, çay gibi ikramlar var ama içecekleri kendiniz alacaksınız.

Zurnanın zırt dediği yer olan rakı balıklı akşam yemeği meselesine gelelim. Tatilin en acı kalemlerinden birisi de bu yemekler. Çünkü zaten alkol pahalı ama bir de işletmelerin insaflı olanına denk gelmek lazım. Geçtiğimiz günlerde "balığı bize bırakın efendim" diyen bir işletmenin salata ve balık için 1000 TL aldığını birinci kişilerden öğrendim. Müşteri hesaba itiraz ettikten sonra da para iadesi yapılıp "özür dileriz yanlışlık olmuş" denilerek anlaşılmış. Bunun gibi size daha nice örnek sayabilirim. Bu arada deniz levreğini kiloyla satan işletmelerde balığın kg fiyatı 300 küsur TL. Hesabınızı ona göre yapın.

Bütün bunlar ortalama bir tatildeki seçenekler. Elbette sandalyenizi, şemsiyenizi ve yiyeceğinizi kendiniz alıp sahile gidebilirsiniz. Tabii işletmelerden yer bulabilirseniz! Küçücük odalara dünya para vermek yerine çadırınızı alıp gidebilirsiniz, bu da bir seçenek. Ancak bunlar mecburiyet değil, alternatif olursa bizler için güzel bir tatil olur. Haksız mıyım?

O kadar zor günler geçirdik ki, hala da bitmiş değil. Pandemisi, müsilajı derken hepimizin derin bir "ohh be" demeye ihtiyacı var. İşletmeler neredeyse 1 yıl kapalı kaldı, çoğu kişi ekmek parasını çıkaramadı. Evet daha çok iş yapsınlar, herkes daha çok kazansın. Peki bizim günden güne düşen alım gücümüz karşısında ve eşekler gibi çalıştığımız koca bir seneden sonra karşılaştığımız bu tatil fiyatları reva mı? Yoksa ben mi abartıyorum olanı biteni? Ne diyorsunuz?

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
23.07.2021

Bunun adı düpedüz soygun. Ayrıca öyle çadıra gideyim hesaplı olsun da yok artık. Ya kamp işletmesine anasının amı kadar yer parası ödeniyor ya da gözden ırak bir yerdeki çadırınıza zabıta çöküyor. Özetle cebinde paran varsa tatilini yap, yoksa kır dizini otur götün üstüne diyor amk kapitalizmi.

Datça dan kamptan çıktık az önce . Tek kelime ile soyuldukkkk. Çadır konaklamaya kişi başı 80 lira verdik . Bir patates kızartması 30 lira . Mercimek çorbası 30 lira !!! Dondurma 10 TL topu . Öyle çadırda kalayım uygun olur olmuyormuş . Ayrıca kamp ağzına kadar insan araba doluydu rezaletti.Onca yıldır çadır açarız bu yıl şok olduk . Sabah 45 senedir Datça da olan bir teyze ile konuştuk . Buraya gelen enayidir Türkiye nin en pahalı yeri burası yazık günah hani sen üzerine alınma ama enayilik dedi :).

23.07.2021

yurtdışına gitmek istemeyen kesim pahalılıktan bahsediyor. ulan a.q bizim ülke daha pahalı. adamlar tatil için ege ye akdenize gidiyor pansiyon oda gecelik 600 tl. Prag da tek kişik odaya 20 euro vermiştim üstelik kahvaltı içindeydi. yine Budapeşte de turistik yerde yemeğe 9 euro vermiştim.. üstelik değişik yerlerde görüp geldim arkadaşlarım diyorki ovvvhh para sende hacı gez tabi.. ulan a.q bilmiyorlar ki orası burdan ucuz, herkes pahalı zannediyor halbuki bizim ülke donumuza kadar soyuyor ama ne hikmetse herkes egeye akdenize pok var he

ülkemize para kazandıralım diyordum eskiden ama balkanlara felan gıtmek daha mantıklı hakıkaten su fıyatlardan sonra en azından yenı ulke gormus oluruz

Dünyada kendi ülkesinde 3.sınıf vatandaş muamelesi gören tek ülke burası üniversite gençleri yüzlemediniz sahilleri parselleyen otellerde garson veya başka bşr mevkide çalışan 3.000 maaşla içim cızlıyor İngiliz’i almanı rusu şu topraklarda tatil yaparken hizmet eden Türk evlatları ı görünce diceksiniz ki çalışmak şart tabi ama 3.000 ₺ maaşa hayvan gibi çalışmak

TÜM YORUMLARI OKU (34)