Darwin Olsa Duygulanırdı! Yeni Bir Kuş Türü Resmen Gözler Önünde Evrimleşti

Darwin, "Türlerin Kökeni" isimli kitabını yayınlamadan önce Galapagos Adaları'nda bir takım gözlem ve çalışmalar yapmıştı.

Bu takım adalarda birçok canlı türünü inceleyen Darwin'in adı, buradaki ispinozlarla neredeyse özleşmişti.

Buna göre Galapagos Adaları'nda toplamda 15 tür ispinoz gözlemlemişti.

Bu türler birbirlerinden gagalarının boyut ve biçimlerine, vücut büyüklüklerine, ötme özelliklerine, beslenme davranışlarına göre ayrılmıştı.

Kaynak

Beslenme biçimlerine göre gaga yapılarının değiştiğini belirleyen Darwin, bunu doğal seçilimin bir kanıtı olarak notlarının arasına eklemişti.

Geçtiğimiz yıllardan beri devam eden bir araştırma ise evrimin günümüzle eş zamanlı gerçekleştiğini kanıtlar nitelikte...

Galapagos'taki adalardan biri olan Daphne Major'de 1981'den beri gözlem yapan araştırmacılar, o yıllarda adaya özgü isponozlardan çok daha farklı gagaya sahip bir ispinozla karşılaştı.

İspinozun Geospiza conirostris tür adına sahip olduğu ve 100 km ötedeki başka bir Galapagos adasından geldiği ortaya çıktı.

Geospiza conirostris'in gagası, kaktüs nektarlarını yemesi için evrimleşmişti.

Durumu basit bir göç olarak düşünmüş olabilirsiniz; ancak buraya özgü olmayan ispinozun yerli bir tür olan Geospiza fortis ile çiftleştiği gözlemlendi.

Farklı türler arasında çiftleşmeler doğada yaygın olarak gözlemlenebilir. Hatta sonunda yavrular da ortaya çıkabilir. Katır bunların en bilinen örneği. Ancak katır kısır bir hayvan. Burada durum ise biraz daha farklı:

Bu iki farklı tür ispinozun çiftleşmesinde ise kısır olmayan yavrular ortaya çıktı. Bunun anlamı ise yeni bir türe zemin hazırlamak...

Yeni ortaya çıkan türlerin soylarını devam ettirebilmeleri için ise kendi türleriyle eşleşmeleri gerekir.

Kaynak

Yeni özelliklere sahip olan bu tür adaya adapte olmasına rağmen kuraklık nedeniyle 2002-2003 yıllarında soyları tükenme seviyesine gelmişti. Sadece 2 üyeleri bulunuyordu.

Ancak koşulların düzelmesiyle tekrardan toparlandılar.

Araştırmacılar, 2012'deki adaya son ziyaretlerinde 23 birey ve 8 eşleşebilecek olan çift yeni melez ispinozu gözlemlediler.

Ayrıca şuna da değiniyorlar: Eğer şu anda biri Daphne Major'e gidip ispinozlar hakkında araştırma yapsa henüz 50 yıllık geçmişi dahi olmayan bu yeni türü de değerlendirecek. Bu da saha araştırmalarının ne denli önemli olduğunu bize kanıtlıyor. Bir türün evrimleşmesi için 2 kuşak bile yeterli olabiliyor...

Bilimle kalın...

Popüler İçerikler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Paylaşımında Kendisini Es Geçen Tarkan'dan Norm Ender'e İnce Hareket!
"Estetik mi Olmuş?": Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'in Son Haline Yorum Yağdı!
Erdoğan’ı Düşman Ülkelerin Cinlerinden Koruduğunu Söyleyen Üfürükçü Bir Ailenin Üç Kızını İstismar Etti
YORUMLAR
27.11.2017

İki farklı cinste kuş çiftleşip yavru yaptı diye evrim mi ıspatlandı? E biz insanlar bunu köpekler ve sebzeler üzerinde yüzlerce yıldır yapıp daha sevimli, saldırgan, zeki köpekler ve daha sulu lezzetli verimli sebze meyveler elde ediyoruz. Iki kişi yada iki farklı tür çiftleşirse yeni doğan her iki cinstende özellikler taşıyıp daha farklı görünecek tabi ki ne var bunda çokmu enteresan geldi?

28.11.2017

Bu doğal bir olay söylediğin şey yapay.Hem genetiği değiştirilmiş türlerin çoğu çiftleşince kısır bireyler meydana getiriyor.Burda önemli olan insan eli değmeden bu olayın gerçekleşmiş olması.Düşün binlerce yıl geçmiş olsa nasıl türler böyle DOĞAL bir şekilde oluşacaktı

27.11.2017

Adnan Hoca ağlıyordu, durun vurmayın diyorduıopğüişlkh

27.11.2017

Katır örneğiyle ne alakası var bunun, sırf evrim var demek için laf ebelegi yapıyor editör, ispinoz ispinozdur yeni bir tür değildir

TÜM YORUMLARI OKU (26)