DART'ın Çarpışma Hedefi Olan Dimorphos Artık 10 Bin Kilometre Boyunca Uzanan Bir Kuyruğa Sahip

Geçen hafta NASA'nın DART görevi, Dimorphos isimli asteroidin yüzeyine başarıyla çarptı. Görevin amacı ise yörüngesini değiştirerek bir asteroidi saptırabileceğimizi doğrulamaktı. Henüz bunun başarılıp başarılamadığını bilmek için çok erken olsa da, gökbilimciler olayla ilgili her türlü bilgiyi şimdiden elde etmeye başladılar. Biz de bu yazımızda çarpışmadan sonra Dimorphos üzerinde oluşan etkiden bahsediyoruz.

Ulusal Bilim Vakfı'nın Şili'deki SOAR teleskobundan araştırmacılar asteroidi görüntüledi ve çarpışmanın geride bir enkaz izi bıraktığını keşfetti.

Çarpışmadan sadece iki gün sonra, bu kuyruk 10 bin kilometreden fazla uzadı. Bir kuyruklu yıldızda olduğu gibi, güneş ışığı bunda bir rol oynadı.

Ancak güneşten gelen ışık yüzeyi daha parlak yapmak yerine, gökbilimciler Teddy Kareta ve Matthew Knight tarafından görüntülenen yapıyı oluşturan toz parçacıklarını geriye doğru itiyor.

Lowell Gözlemevi'nden Kareta yaptığı açıklamada, 'Çarpışmayı takip eden günlerde darbenin yapısını ve kapsamını bu kadar net bir şekilde yakalayabilmemiz şaşırtıcı' diyor.

Dünya tabanlı sistemler kullanılarak Dimorphos'un incelenmesi eşi benzeri görülmemiş araştırma fırsatları doğuruyor.

ABD Deniz Harp Okulu'ndan Knight, 'Şimdi DART görevinin verileri ve gözlemleri, ekibimiz ve bu heyecan verici olayı inceleyen dünya çapındaki diğer gözlemciler tarafından analiz edilirken bir sonraki çalışma aşaması başlıyor' diye ekliyor. “Önümüzdeki haftalarda ve aylarda kuyruğu izlemek için SOAR kullanmayı planlıyoruz. SOAR ve AEON (Astronomical Event Observatory Network) sistemlerinin kombinasyonu, bunun gibi gelişen olayların verimli takibi için tam da ihtiyacımız olan şey” şeklinde devam ediyor.

Çarpan uzay aracı küçük bir araba gibi yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaydı ve saniyede 6,6 kilometre hızla yol alıyordu.

Uydunun boyutu ve hızı her ne kadar çok küçük olsa da, bilim insanları zaman içinde bir değişiklik yaratmak için bunun yeterli olacağını düşünüyorlar. Çarpışma planlarına göre Dimorphos'un hızı azalacak ve giderek çevresinde döndüğü büyük kardeşi Didymus'a yaklaşacak. Ekip, şu anda 11 saat 55 dakika olan nihai yörünge süresinin yaklaşık 10 dakika azalmasını bekliyor.

Yörüngedeki kaymanın ayrıntılı ölçümleri, Dünya ve uzaydan gelen teleskoplarla yapılacak, ancak görevin devamı Avrupa Uzay Ajansı'ndan Hera görevi ile olacak.

Hera görevi 2027'de ikili asteroit sistemine ulaşacak ve DART'ın Dimorphos üzerindeki etkisinin ayrıntılı bir analizini bizlere sunacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

NASA'nın Tarihi DART Görevinin Ardından İlk Görüntüler Geldi, Peki Bundan Sonra Ne Olacak?
NASA'nın Uzay Aracı Kullanarak Bir Asteroide Yön Vereceği DART Görevi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Uluslararası Uzay İstasyonundaki Dedektörler Esrarengiz 'Mavi Jet' Yıldırımlarının Kaynağını Buldu

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı