Dario Moreno Sokağının Sonunda Görülen İzmir'in Asırlık Simgesi: Tarihi Asansör

Daha önce duymayanlar, bir binanın iki ayrı katı arasındaki metal yığını bir asansörü gözlerinin önüne getirseler de, bilenlerin ruhunu okşayan kültürel bir mirastır aslında İzmir Tarihi Asansör. İzmir'in sembol yapılarından Tarihi Asansör'ün ilginç yapılış hikayesi ve Dario Moreno Sokağı hakkında bilmedikleriniz...

İzmir’de bulunduğu semte de adını veren, Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi’ni birbirine bağlayan sokak asansörü.

Asansör denildiğinde çoğu kişinin aklına apartmanların içerisinde kullanılan taşıma sistemleri gelebilir ama bu durum İzmir için biraz farklı. Zira Karataş semtinde bulunan Tarihi Asansör bir binanın içerisinde değil, iki sokağı birbirine bağlayan bir noktada bulunuyor. Asansörün inşa edilme süreci ise bundan yaklaşık 100 yıl öncesine dayanıyor.

Bir zamanlar iki cadde arası 58 metredir.

Bir caddeden diğer caddeye gitmek için onlarca basamaktan oluşan bir merdiveni çıkmak, oldukça zahmetli ve yorucudur. Bir gün orada yaşayan bir ailenin Devidas isimli babası, merdivenlerden düşerek ayağını kırar. Bunun üzerine çok yakın dostu olan Nesim Levi, iki cadde arasında bir asansör yapmaya karar verir.

1907 yılında asansörün girişinde görülebilen tuğlaları Marsilya’dan sipariş ederek, büyük bir özenle iki caddeyi su ile çalışan bir asansörle birbirine bağlar.

İzmir'in önemli merkezlerinden biri sayılan Konak'tan araçla birkaç dakika uzaklıkta olan Asansör'e geldiğinizde, önce sizi ana caddeden içeriye doğru giden bir çıkmaz sokak karşılar.

Sokağın başında dünyaca ünlü Enrico Macias büstü yer alır.

Cezayir asıllı Fransız sanatçı Enrico Macias, Asansör’e giden bu sokağın açılışına katılmış, İzmir aşığı sanatçı Dario Moreno ile küçük yaşlarda tanıştığını ve O’nun sayesinde tanındığını anlatmış, ayrıca İzmir’e olan sevgisini, İzmir’in güzelliğini ifade etmiştir. İşte bu yüzden sokağın bir köşesinde Enrico Macias’ın büstü bulunmaktadır.

Sokağın diğer tarafında ise İzmir aşığı Dario Moreno büstü bulunmaktadır.

Asansör’e giden sokağın diğer köşesinde büstü bulunan Dario Moreno ise İzmir’e hayran bir sanatçıdır. 1921 yılında Aydın’da doğmuş ama trajik bir çocukluk döneminden sonra annesi ve kardeşleriyle İzmir’e yerleşmiş.

Bir süre de tarihi Asansör’e giden ve isminin verildiği Dario Moreno Sokağı’ndaki evde yaşamıştır.

Şarkıları ve sesi ile büyük bir başarı elde etmiş ve dünyaca bilinen bir üne sahip olmuştur. Ancak 1968 yılında hayatını kaybetmiştir. Yaşamı boyunca kendisini "İzmirli Dario" olarak tanıtmış, İzmir’e olan sevgisini defalarca tekrarlamıştır.

"Vasiyet ediyorum: Bunu böyle bil; İzmir, tatlı ve sevgili şehrim. Bir gün senden uzakta ölürsem beni sana getirsinler; fakat mezarıma götürürlerken "öldü" demesinler, "uyuyor" desinler."

dese de, vasiyeti ailevi nedenlerden dolayı yerine getirilemeyen Dario Moreno, bugün İzmir’in gönlünde yaşamaya devam ediyor.

İşte bu yüzden de tarihi Asansör’e çıkan ve bir zamanlar yaşadığı sokak, onun ismi ile Dario Moreno Sokağı olarak adlandırılmaktadır.

Sokağın içine doğru yürümeye başladığınızda kendinizi sanki Yeşilçam’dan kalmış bir film seti içinde bulacaksınız.

Ve bu güzel sokağa girer girmez tam karşınızda, ağaçların arasında saklanmış gibi duran Asansör ve etrafında gördüğünüz o rengarenk saksılarda mis gibi kokan çiçekler burayı daha da güzelleştiriyor.

İki katlı ve cumbalı sakız tipi Ege evleri, o evlerin duvarlarında bizi çocukluğumuza götürecek nostaljik resimler yer alıyor.

Sokağın iki tarafında sıralanmış evlerin girişinde sağda ve solda olmak üzere birer odası bulunan evler güzellikleri ve yansıttıkları huzurla aklınızı başınızdan alacak.

Sokağın varış noktasında ise ahşap bir teras balkon ve o balkonu süsleyen dantel gibi işlenmiş demir korkuluklar arasında güzelim İzmir manzarası sizi bekliyor.

www.rehbername.com

Hemen karşımızda bulunan kafe ve restoran, kuş bakışı İzmir ve Ege Denizi fonunda size son derece ekonomik fiyatlarla dinlenme molası sunuyor.

İzmir’in en etkileyici yapılarından biri olan Tarihi Asansör, fotoğraf meraklıları için de oldukça hoş görüntüler oluşturuyor.

Asansörün kabininde nefis bir İzmir manzarası ve Dario Moreno’nun ‘’Canım İzmir’’ şarkısı eşlik ediyor.

Tarihi Asansör'e otobüs ile ulaşım mümkündür.

İzmir’in Karataş semtinde bulunan Tarihi Asansör’e, Mithatpaşa Caddesi ve Halil Rıfat Paşa güzergâhında hareket eden belediye otobüsleri ile ulaşılabiliyor. Ayrıca İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan 202 numaralı otobüse binip, sahil yolu üzerindeki Karataş durağında inerek de Asansör’e ulaşmak mümkün.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz

Kalbindeki İzmir Aşkıyla Çıktığı Yolda Avrupa’yı Kendine Hayran Bırakan Bir Star: Dario Moreno
Gezilecek Yerler Var! İzmir'den Yapmadan Dönmemeniz Gereken 19 Şey
Fotoğraflarla Güzel İzmir'in Tarihin Derinliklerinde Kalan Şaşırtıcı Görünümü

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
04.11.2022

Tarihi asansör ile başlayıp, Dario Moreno 'e geçiş yaptınız :) Asansörün içi nasıl felan insan 1-2 foto koyar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ