'Darbeci Sisi', 'Kardeşim Sisi' mi Oluyor? Mısır ile Yakınlaşma İçin Ne Dediler?

2013 yılındaki darbe ile birlikte kopma noktasına gelen Türkiye ile Mısır ilişkinlerinde yeni bir dönem başlıyor. 

İlişkilerin normalleşmesine dönük bugün ilk açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, diplomatik düzeyde temasların başladığını duyurdu. Hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Görüşmeler netice verici olduktan sonra biz bunu daha ileri kademelere taşırız' dedi. Milli Savunma Bakanı Akar da diplomatik temasların başlatılmasını överek 'Kültürel ve tarihsel bağlarımıza yakışan da budur' dedi.

Muhalefet, Erdoğan'ın yıllardır sürdürdüğü Mısır politikasını ve söylemlerini eleştirirken sosyal medyada da 'Darbeci Sisi, Kardeşim Sisi oluyor' yorumları yapıldı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin Muhammed Mursi'yi 2013'te darbeyle devirmesine Türkiye sert tepki gösterdiği için son 8 yıldır Ankara-Kahire hattında diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde ilerliyordu.

Türkiye, Sisi'nin Muhammed Mursi'nin de dahil olduğu Müslüman Kardeşleri terör örgütü ilan etmesine en sert tepki veren ülkelerden biri oldu.

Gerilimin sürdüğü bu dönemde karşılıklı sert açıklamalar birbirini izledi.

Bu arada devrik lider Mursi'nin yeniden göreve getirilmesi için kampanya yürütenler Rabia işaretini bir sembol olarak benimsedi.

İdamla yargılanan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Mursi, 2019'da mahkeme salonunda hayatını kaybetmişti.

Abdülfettah el Sisi'yi çok sert şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan da Rabia işaretini her fırsatta kullanarak AKP'nin sembolü haline getirdi.

8 yılın ardından: "Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mısır ile diplomatik düzeyde temasların başladığını açıkladı. 

Anadolu Ajansı ve TRT'ye açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, 'Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı' ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'na göre 'Mısırlılardan herhangi bir ön koşul gelmedi. Türkiye'den de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi.'

Detaylar 👇

Çavuşoğlu: 'Mısır'la Diplomatik Düzeyde Temaslarımız Başladı'

Erdoğan: "Gönlümüz ister ki bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim"

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Çavuşoğlu'nun hemen ardından 'Mısır'la istihbari, diplomatik, ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bu en üst düzeyde değil de en düzeyin şöyle bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısır ile olan bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim. Onun için bu istihbari, diplomatik ve siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra biz bunu daha ileri kademelere taşırız.' açıklaması yaptı.

Akar: "Kültürel ve tarihsel bağlarımıza yakışan budur"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da bugünkü açıklamasında, 'Mısır'ın yaklaşımı ve son gelişmeler, iki ülkenin ve diğer bölge ülkelerinin yararınadır. Kültürel ve tarihsel bağlarımıza yakışan da budur' dedi.

Detaylar 👇

Hulusi Akar: 'Mısır'ın Yaklaşımı Bölgesel Barış İçin Önemli Bir Adım'

Mısır, görüşme talebini 'memnuniyetle' karşıladı

Mısırlı bir istihbarat yetkilisi, Türk istihbaratından Kahire'de toplantı yapılması yününde talep aldıklarını ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Mısırlı yetkili, kendilerine telefonla ulaşan bir Türk istihbarat yetkilisinin, iki ülke arasındaki 'ekonomik, siyasi ve diplomatik iş birliğini' görüşmek üzere Kahire'de bir toplantı yapılmasını istediklerini anlattı.

Peki ama neden şimdi?

İkili ilişkilerin yumuşayabileceğine ilişkin ilk sinyaller ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye ile Mısır istihbarat servisleri arasında görüşmeler olduğunu geçen yıl duyurmasıyla geldi. 

Sonrasında taraflar dışişleri bakanları düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdi.

Mısır'ın Doğu Akdeniz'deki tutumu belirleyici oldu

Mısır'ın Doğu Akdeniz'de Türkiye ile sorun yaşadığı Yunanistan'la Deniz Yetki Anlaşması imzalarken Türkiye'nin kıta sahanlığına dokunmaması da Ankara'nın Mısır'a karşı yeni normalleşme adımları ve iyi niyet beyanları ortaya koymasının önünü açtı.

Mısır, Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetlerini, çıktığı ihalede ilan ettiği alanı 28'inci meridyenin doğusunda, yani Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e 2019'da bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırında sınırlandırmış, geçen yıl da Yunanistan'la Doğu Akdeniz'de deniz sınırlarını belirlerken sınır çiziminin Meis Adası'ndan başlatılmasını isteyen Atina'ya karşı çıkmıştı. 

Kahire'nin bu tutumu da Ankara'da memnuniyet yaratmıştı.

Sosyal medyada ne dediler?

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
12.03.2021

Yavaş dön reis ümmet yetişemiyor :D

12.03.2021

Reis'te kesinlikle çoklu kişilik bozukluğu var .... .... Hep dengesiz davranışlar.... ..... 🤪😡😠

12.03.2021

Bundan gayri sağda solda rabia şeysi yapan terörist olur :)

TÜM YORUMLARI OKU (30)